Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.
BÄSTA STORMKÖK
Är du en av många andra som gillar långa skogspromenader, vandring, camping eller andra typer av friluftsaktiviteter? Då är ett stormkök en produkt som garanterat kommer förgylla din naturupplevelse. Att vistas i skogen har sina begränsningar vilket många gånger också är charmen och det som lockar med just naturen, känslan av att vara bortkopplad och leva simplet för ett tag. Fri från medier, elektricitet och avgaser. Dock finns det några produkter som underlättar och som kan göra att din vistelse blir ännu bättre och mer bekväm, ett stormkök är just en sådan typ av produkt. Ett stormkök är ett slags provisoriskt kök som används när man ska laga mat ute i naturen. Stormköket har blivit en populär och viktigt uppfinning som gör att vi kan få i oss bra och näringsrik mat även när vi inte har ett riktigt kök att tillgå. Ett stormkök kan drivas på både gas och sprit och är vanligtvis utrustade med två kastruller och en stekpanna. En annan stor fördel med ett stormkök är att den är enkel att bära med sig och tar väldigt lite plats i din packning. Den är också väldigt lätt vilket är en viktig parameter om man ska vara ute och vandra under en längre tid.
Ett stormkök gör det möjligt att på ett enkelt och behändigt sätt kunna laga mat ute i det fria. Ett stormkök kommer till användning oavsett om du planerar att vara ute i naturen i flera dagar och därmed är i behov av mat eller om du planerar en mysigt söndagsutflykt med familjen. På marknaden idag finns det mängder av bra och användarvänliga stormkök som passar för alla typer av aktiviteter. Vi på prylkollen.se har på den här sidan skapat en guide för att ge sig svaret på vilken som är det bästa stormköket att tillgå. Vi hoppas det ska hjälpa dig med ditt köp och framförallt ge dig matnyttig information som man själv kanske inte riktigt tänker på.
SÅ VALDE VI UT BÄSTA STORMKÖK
Det har varit ett givet val att ta med stormköket i vår testguide. Just på grund av dess popularitet och användningsområden som gör produkten otroligt användbar och behövlig. Ett stormkök liknar en grill fast i mindre format. Den stora skillnaden är dock att ett stormkök drivs av sprit eller gasol till skillnad från en grill som drivs att kol eller gasol. Stormköket är också mycket mindre i storlek och således enklare att ha med sig. Som namnet antyder så får du egentligen ett komplett kök fast i ett mindre format när du köper ett stormkök. Passar utmärkt för mängder av olika aktiviteter som exempelvis familjeutflykter i skogen, vandring på fjällen, picknick i parken eller varför inte en mysig middag på stranden.
Idag finns det en rad olika modeller och varianter av stormkök att tillgå på marknaden. Storlek, material, pris, utrustning är saker som ofta skiljer modellerna åt och beroende på hur dina behov ser ut samt hur mycket du tänkt använda ditt stormkök så är det viktigt att du funderar på vilket stormkök som hade passat bäst för dig. Vi på prylkollen.se har tagit fram denna guide för att underlätta din köpresa och vägleda dig mot ett klokt och genomtänkt beslut. När vi valt ut det bästa stormköket så har vi analyserat marknaden och modellerna som finns att tillgå. Vi har kollat igenom recensioner och omdömen på det olika produkterna samt vägt in våra egna erfarenheter så vi själva testa en rad olika stormkök. Vi har inte kunnat hitta något objektivt test som gjorts på stormkök. Däremot så har vi själva valt att fokusera och titta lite extra på hur material, utrustning, pris, hållbarhet och användarvänlighet när vi tillslut korat de bästa stormköken på marknaden.
BÄST I TEST!

TRANGIA 25-3 UL GAS
- 2 kastruller av aluminium (1,75 och 1,5 liter)
- Non-stick stekpanna (22 cm)
- Vindrutor (övre och nedre), en brännare, ett panngrepp och en rem
- Mått 22 x 10,5 cm
UTMÄRKT VAL!

Mimer Stove Kit Stormkök
- Brännare/grythållare
- Två kastruller i aluminium (2,1 liter respektive 1,7 liter)
- Stekpanna i aluminium som också fungerar som lock
- Griptång
- Förvaringspåse
Bästa för dagsutflykter

JETBOIL ZIP COOKING SYSTEM
- 0,8 liters FluxRing kokkopp med neoprenskydd
- Justerbar brännare
- Manuell tändning
- Lock med drickpip och sil
- Det är möjligt att förvara en 100 g gasbehållare i koppen
- Stödben ingår
KÖPGUIDE STORMKÖK
Innan du investerar i ett stormkök så finns det en rad saker som kan vara bra att läsa på om och känna till. Ett stormkök finns i olika utföranden, storlekar och material just för att täcka olika typer av behov och användningsområden. Vet du med dig att du kommer att använda ditt stormkök flitigt så är det en god idé att investera i ett är tillverkad i slittåligt material och som därmed kommer att hålla sig i bra skick över tid. Vi har nedan listat några viktiga parametrar som vi anser är värdefullt att känna till och läsa på om innan du köper ditt stormkök.
Användarvänlighet
Ett stormkök ska vara en behändig och enkelt produkt då den ska användas ute i naturen. Det allra flesta stormkök är idag konstruerade så att dem är flexibla och således enkla att montera ihop samt isär. Det är också viktigt att stormköket är lätt och enkelt att bära med sig om du planerar att vandra och vara ute i skogen under längre tid. Titta lite extra på hur köket packas ihop samt hur mycket plats det tar i nedmonterat format. För att din upplevelse ska bli så bra som möjligt så är det också viktigt att du ser till att du har all utrustning som krävs vilket vi berättar med om nedan.
Utrustning
Ett stormkök består av flera olika delar vilket tillsammans skapar ett komplett kök. När du köper ett stormkök så medföljer ofta kastrull och stekpanna och i vissa fall även gasolbrännaren samt annan utrustning som är nödvändig för att kunna tillaga maten på ett enkelt sätt. En griptång är ett verktyg som du absolut bör ha när du använder ett stormkök. Med griptången så kan du flytta kastrullerna utan att behöva bränna dig. Var noga med att läsa på om vilken utrustning som ingår när du köper ditt stormkök och välj ett som matchar dina behov. Skulle du behöva fler redskap eller tillbehör så kan du alltid köpa till det längre fram om dina behov ändras.
Hållbarhet
De stormkök som idag finns att tillgå på marknaden är tillverkade i aluminum eller rostfritt stål, i vissa fall en kombination av dessa två. Aluminium är ett perfekt material för stormkök då det både är lätt samt har bra hållbarhet. Ska du använda ditt stormkök mycket så är det viktigt att du köper ett stormkök som är tillverkat i ett slitstarkt material och gärna från en välrenommerad tillverkare som har väl beprövade produkter. Produkterna vi har nämnt här i vår guide är just sådana stormkök som kommer från kända tillverkare och som har bra betyg från kunder.
Spritbrännare eller gasbrännare
Det finns två olika typer av stormkök idag som kan kategoriseras i gaskök och spritkök. Låt oss börja med den sistnämnda. En spritbrännare eller ett spritkök är den klassiska och traditionella varianten som funnit på marknaden under en väldigt lång tid. Den här typen av stormkök skapar värme genom att man antänder sprit i en behållare (oftast används T-sprit) som sedan tänds på för att generera värme i kastrull eller stekpanna. Spritbrännaren är ett perfekt val för nybörjare och för dig som kommer använda stormköket mer sällan än ofta.
Det negativa med en spritbrännare är att den gör av med en större mängd bränsle till skillnad mot ett gasolkök. Det innebär att du behöver ha med dig och bära på större vikt för att ha tillräckligt med bränsle för att tillreda maten. Det medför också en hel del sot när man lagar man med en ett spritkök vilket sätter sig på grytornas utsidor. Så för att inte riskera att smutsa ner packningen och dig själv behöver du vara extra noggrann med att diska köket efter användning.
Ett gasolkök eller en gasolbrännare är den mest populära varianten och den som säljs allra bäst. Inte minst det inbitna vandrarna och natur människorna använder sig av gasolkök. Det fungerar på så sätt att du kopplat ihop köket och gasoltuben med en slang. Gasoltuben är anpassad för stormkök och är därmed behändiga och i mindre format vilket för att dem knappt väger något är enkla att bära med sig. Med ett gasolkök så är det lättare att reglera värmen och det smutsar inte ner lika mycket som en spritbrännare. Vi rekommenderar ett gasolkök, du får vara beredd på att betala lite mer men det medför en helt annan användarupplevelse och är betydligt mycket smidigare att tillaga mat på.
FAQ
Här har vi sammanställt frågor och svar som ofta ställs kring stormkök.
Vad är ett stormkök?
Ett stormkök är ett slags provisorisk kök som består av en brännare av antingen gas eller pris samt kastruller och stekpannor. Stormköket är litet och behändigt för att vilket gör att det är optimalt för användning ute i naturen samt bära med sig under längre vandringar. Stormköket används för att tillreda mat och varm dryck där du inte har tillgång till ett riktigt kök.
Vad är skillnaden mellan ett stormkök och ett spritkök?
Det finns två olika typer av stormkök där den ena varianten drivs av gasol och den andra med hjälp av sprit. Ett spritkök är precis som det låter ett kök som drivs genom sprit som antänds och därigenom genererar värme till kastrullen eller stekpannan. Nackdelen med ett spritkök är att det ofta till väldigt sotigt och således jobbigare att rengöra. Du behöver också mer bränsle för att tillaga mat kontra en gasolbrännare. Stormkök som drivs av gasol är den mest populära varianten som används av erfarna och inbitna friluftsmänniskor. Med en sådan kan du lättare reglera värmen, den avger mindre sot samt kräver mindre bränsle.
Vad har man i ett stormkök?
Du kan tillaga det mesta i ett stormkök, allt från mer rejäla och matiga rätter till varma drycker. Pytt-i-panna, pannkakor, ägg, bacon, soppor är exempel på vanliga rätter som folk tillagar på ett stormkök när man är ute i naturen. Du kan också använda ett mindre stormkök för att tillreda en varm kopp kaffe när du är ute och vistas i det fria.
Vad kostar ett stormkök?
Kostnaden för ett stormkök varierar beroende på modell, storlek, utförande samt material. Det finns olika typer av modeller där du kan hitta mindre och enklare stormkök som passar utmärkt för 1-2 personer. Ett sådan stormkök kostar i runda slängar mellan 300-800kr. Ett stormkök som är konstruerad för ett större sällskap och som innehåller fler delar i form av stekpannor, kastruller, grep etc kostar mellan 800-1500kr.
Källor
I vår research har vi inte kunnat hitta några uppdaterade tester från objektiva aktörer kring just stormkök. Vi har därför själva fått gräva kring kundrecensioner, kundbetyg och produktblad för att skapa oss en bild av de bästa stormköken.