OLJEFYLLDA ELEMENT

Marknadens bästa OLJEFYLLDA ELEMENT

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hem & Hushåll » OLJEFYLLDA ELEMENT

BÄSTA OLJEFYLLDA ELEMENT

Element är en mångsidig värmekälla som i stort sett alla känner till och har i sina hem. Det finns idag olika varianter på element där exempelvis elelement genererar direktverkande el och där oljefyllda element eller så kallade vätskefyllda element sprider värme genom att vätska i form av olja hettas upp och sprider värme i rummet. Oljefyllda element som vi kommer fokusera på i den här guiden är inte bara en effektiv och mångsidig värmekälla, den kan också vara portabel vilket innebär att du inte behöver en fast installation för att elementet ska fungera. Oljefyllda element används idag både i äldre bostadshus och i nybyggda bostadshus och ansluts i regel till ett vattenburet värmesystem i huset som ger elementet kraft att värmas upp. Oljefyllda element kan också användas i exempelvis ett uterum eller i ett förråd där man känner att man behöver mer värme. Skillnaden mellan ett elektriskt element och ett oljeelement är att elelementet genererar värrme snabbare tack vare att det är direktverkande, medans oljeelement tar lite längre tid att hettas upp. Dock anser många att fördelarna är fler hos oljefyllda element då man anser att dem är betydligt mycket mer energisnåla samt att de avger en jämnare värme tack vare att all vätska i elementet hettas upp till önskas temperatur och bidrar till en jämn spridning.

Tittar man på utvecklingen av oljefyllda element så kan man lugnt konstatera att det hänt otroligt mycket. Idag hittar vi mängder av modeller och varianter på marknaden och många innehar också smarta funktioner som koppling till smartphone för smidigare styrning samt WiFi och display. Tillverkarna har också börjat inse att design har en stor inverkan på vårt köpbeteende och det har gjort att många portabla oljefyllda element faktiskt är riktigt snygga och smälter in bra i hemmet. Vi kommer i denna guide ge dig svaret på vilka oljefyllda element som är dem bästa på marknaden.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA OLJEFYLLDA ELEMENT

Det är många som letar efter effektiva och energisnåla alternativ för att värma upp huset, lägenheten eller radhuset inte minst under vinterhalvåret. När det kommer till element så finns det en rad olika modeller på marknaden som givetvis är olika konstruerade och fungerar således på olika sätt. Just oljefyllda element är det många som föredrar just för att dem i regel är snällt för plånboken och genererar en behaglig och jämn värme i rummet. Dem är heller inte särskilt dyra utan går att hitta för runt tusenlappen. Med bakgrund av detta så kände vi på Prylkollen.se att vi var tvugna att djupdyka i produktkategorin och se hur utbudet ser ut samt vilka som är dem bästa på marknaden. Vi har valt att rikta denna guide mot framförallt portabla oljefyllda element men har också lokaliserat en testvinnare när det kommer till väggmonterade modeller. För att få fram vad vi anser är dem bästa oljeelementen på marknaden så har vi granskat kundrecensioner, omdömen och inte minst läst på kring det olika populära fabrikaten på marknaden. Vi hoppas att du med hjälp av vår guide hittar elementet för just dina behov

BÄST I TEST!

DeLonghi Dragon4 TRD40820E

Specifikation
 • Eco-funktion
 • Elektronisk termostat
 • Timer och LED-display
 • Värmeeffekt 900-2000 W
 • För rum upp till 60 m³

PRISVÄRT ALTERNATIV!

Canvac COE4200V

Specifikation
 • 2000 W
 • Elektronisk kontroll
 • Fjärrkontroll
 • Smidiga hjul
 • Timerfunktion

UTMÄRKT ALTERNATIV

DeLonghi Dragon4 TRD40820

Specifikation
 • Värmeeffekt 900-2000 W
 • För rum upp till 60 m³
 • Enkel manövrering via vred

KÖPGUIDE OLJEFYLLDA ELEMENT

Vi har nedan punktat upp några relevanta punkter som kan vara värdefullt att känna till när du ska köpa oljefyllt element. 

Effekt
Beroende på hur dina behov ser ut så är det viktigt att se över effekten på elementet. Det finns många olika oljefyllda element på marknaden och dessa har olika effekt och klarar av att värma upp olika stora ytor. De kraftfullaste varianterna har en effekt på 2000W och klarar i regel av att värma upp en area om 60 kvm. 

Energiförbrukning
Innan du köper ett oljefyllt element så kan det vara bra att känna till att det är ett smart och ekonomiskt fördelaktigt val. Dessa element förbrukar i regel mindre el kontra ett element som är direktverkande. Vill du ha kontroll över din förbrukning så kan det också vara smart att köpa ett element som har en ECO-funktion, likt DeLonghi Dragon4 TRD40820E som vi skrivit om ovan i vår guide.

Placering
En stor fördel med oljefyllda element är att dem finns i portabla varianter och är således väldigt flexibla och enkla att flytta. Du behöver alltså inte känna tid begränsat till en specifik plats i hemmet utan kan med fördel flytta runt elementet utifrån behov. Väljer du dock en väggmonterad variant så blir det en fast installation och elementet sitter där det sitter.

Allergivänliga
Någon som många kanske inte känner till är att oljefyllda element är allergivänliga. Orsaken till detta är att dammets cirkulation minskas drastiskt vilket leder till att du slipper andas in damm i onödan.  

Pris
Som alltid spelar prisen en avgörande roll när vi köper en produkt. Priset för ett oljeelement ligger i snitt på mellan 1000-2000kr om vi refererar till dem portabla varianterna. Dock skiljer sig modellerna från varandra och beroende på vilka funktioner och egenskaper du eftersöker så kan detta ha inverkan på priset.

FAQ

 

Kan oljefyllda element frysa?

Sannolikheten för att ett oljefyllt element ska frysa är väldigt liten. Det är ett element som drivs genom elektricitet som hettar upp vätskan i elementet. När du inte är i behov av värme stänger du av ditt element för att slippa onödig förbrukning samt motverka olyckor. Står elementet avstängd i en temperatur ner mot 30 minusgrader så ska det heller inte innebära att elementet fryser och går sönder. 

Kan oljefyllda element börja brinna?

Detta får ändå ses som en gammal skröna. Att det skulle innebära större risk för ett oljefylld element att börja brinna kontra ett annat element stämmer inte. Ett oljefyllt element innebär ett slutet system där oljan stannar inne i elementet. Dock som med alla element finns det alltid en risk för brand om man inte är försiktig och exempelvis täcker elementet med lättantändliga material. Så länge du är försiktig och använder elementet enligt beskrivning så finns det ingen anledning att oroa sig. 

Vilka element är mest energisnåla?

Oljefyllda element klassas som de mest energisnåla elementet tack vare att de genererar en jämn värme. Dock tar det generellt sett längre tid att nå högre värme med ett oljefyllt element. Ett annat typ av element som är energisnålt är de moderna panel elementen som även dem är bra på att fördela jämn värme.

Källor

Konsumentomdömen
Vi har inte kunnat hitta något objektivt test som gjort på just portabla oljefyllda element. Däremot har vi samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.