KONVEKTORELEMENT

Marknadens bästa KONVEKTORELEMENT

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hem & Hushåll » KONVEKTORELEMENT

BÄSTA KONVEKTORELEMENT

Att leva i norden och i synnerhet i Sverige innebär ett snabbt skiftande klimat med olika årstider som innebär stora temperaturskillnader. På vinterhalvåret är det många som upplever att boendet, garaget eller förrådet blir kallt och då kan ett konvektorelement vara väldigt användningsbart. Ett konvektorelement eller golvelement som det också kallas är ett lättanvändligt och effektivt element som dessutom är portabelt. Inom fysikens värld betyder konvektion att det sker en värmetransport där kall luft sjunker och varm luft stiger. Luften som genomströmmar ett konvektorelement värms upp och stiger sedan för att generera värme till rummet. Det innebär att elementet alltid fortsätter att värma kall luft som kommer från golvnivå och du får en effektiv och behaglig värme i hemmet. Ett konvektorelement är en utmärkt värmekälla för dig som behöver få upp temperaturen på landet, i förrådet eller i garaget och inte vill utföra en fast installation. Det är också en smidig produkt att använda som en temporär lösning när behovet att värme är stort och man inte har något annan alternativ att tillgå. 

Vi kommer i den här guiden att djupdyka i produkten och slå ett slag för de bästa konvektorelementen på marknaden. För dig som är ute och letar efter ett temporärt eller långvarigt element till exempelvis förrådet, garaget eller till ett specifikt rum så kan det många gånger vara svårt att veta vad man ska välja. pris, energiförbrukning, effekt, anslutningsalternativ – som ni hör finns det många parametrar att fundera kring innan du köper ett nytt element och när det kommer till just konvektorelement så ska vi ge dig matnyttig information som förhoppningsvis kommer leda dig till rätt produkt för just ditt behov.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA KONVEKTORELEMENT

Att köpa element innebär att du som konsument behöver sätta dig in i produktkategorin och skapa dig en uppfattning om hur olika element beter sig. Det finns idag många olika typer av element såsom, panelelement, oljefyllda element och golvelement eller som vi benämner det i den här guiden konvektorelement. För att få fram de bästa konvektor elementen på marknaden så har vi genomfört en gedigen analys av utbudet samt sammanställt kundrecensioner och omdömen som ofta säger ganska mycket om produkten i helhet. När det kommer till golvelement så har vi fokuserat lite extra på områden som pris, kapacitet, säkerhet och användarvänlighet för att till sist kora testvinnaren. 

Många konvektorelement kan fortfarande till utseendet se ganska tråkiga och gamla ut. Men det finns en del nytänkande tillverkare som både fokuserat på design och kapacitet vilket vi på Prylkollen.se givetvis välkomnar med öppnar armar. Som konsument så köper man gärna en produkt som både är snygg och som uppfyller ens behov rent funktionsmässigt. Inte minst när det kommer till golvelement så är det en produkt som står framme i huset, stugan eller förrådet. 

Vi har också tagit del av information från välrenommerade företag som säljer och marknadsför produkterna, såsom Bygghemma och Elon. Vi har också fokuserat på konvektorelement med fläkt vilket vi förstått att många värdesätter och föredrar. Med en integrerad fläkt sprider sig värmen snabbare och mer effektivt i rummet. Vi hoppas att du som läsare kommer uppskatta vår guide och att det leder dig till rätt produkt som du i slutändan kommer bli nöjd med. 

BÄST I TEST

Nedis SmartLife konvektorelement

Specifikation
 • Maxeffekt 2000 W
 • Wi-Fi anlsutning
 • Kan styras via smartphone
 • IP24 klassad
 • Fristående eller monteras på vägg
 • Överhettningsskydd
 • Timer och schema
 • Röstassistans

UTMÄRKT ALTERNATIV

BLACK+DECKER ES9350090B Element

Specifikation
 • 2 värmeinställningar 1250W-2000W
 • 9 timmars timer gör att apparaten kan programmeras
 • Lämplig för rum upp till 20 m²
 • Ultratyst drift
 • Justerbar temperatur mellan 10-35 grader

BÄSTA BUDGETVAL

KONVEKTORELEMENT Tristar KA-5816

Specifikation
 • Två värmeinställningar: 1250–2 000 W
 • Justerbar termostat och turbo för snabb uppvärmning
 • 24 timmars timer

KÖPGUIDE KONVEKTORELEMENT

Ett konvektorelement är en smart och effektiv lösning för dig som behöver snabb och direkt värme i hemmet. Det är en relativt dyr uppvärmning vilket gör att man bör ha koll på sin användning samt använda produkten med omsorg. Konvektorelementen som finns att tillgå på marknaden är uppbyggda på samma sätt men det som kan skilja sig är dess funktioner samt effekt. Vi kommer i den här köpguiden ge dig matnyttig information om produkten som kan vara värt att skumma igenom för att få mer kött på benen innan du lägger vantarna på ditt nya element. 

Specialtekniken bakom konvektorelement
Konvektorelement eller golvelement som det också kallas är ett ett element som är tillverkad med en speciell typ av teknik som gör att det går fort att få upp värmen. Vilket är en stor skillnad kontra exempelvis det oljefyllda elementet som kräver mer tid innan elementet blir varmt och alstrar värme. Konvektion innebär inom fysikens värld att det sker en värmetransport där kall luft sjunker och varm luft stiger. Det medför att elementet hela tiden fortsätter att värma upp kall luft som är kvar på golvnivå.

Effekt
Effekten är givetvis en avgörande aspekt som ger dig svar på hur mycket värme ditt element kan generera. Effekten på konvektorelement ligger i regel mellan 1200-2000W där det sistnämnda ofta är maxeffekten på elementen. Innan du köper elementet kan det vara en god idé att fundera ut var i hemmet du tänkt placera produkten samt hur stort rummet är. Har du ett litet rum på ca 10 kvm så krävs det inte lika hög effekt för att få upp värme. Tänk också på att ju mer effekt du har på ditt element desto mer elförbrukning går åt vilket i slutändan blir mer kostsamt för dig.

Användarvänlighet
En annan stor fördel med ett konvektorelement är att dem är portabla och således golvstående. Detta medför att du får ett element som är enkelt att flytta omkring i hemmet och du behöver inte känna dig begränsad till ett specifikt rum. Många modeller är utrustade med handtag samt hjul vilket underlättar när du behöver flytta produkten i hemmet. Tack vare dess storlek så är dem också smidiga att förvara i exempelvis förrådet eller i en garderob när produkten inte används. Läs igenom vilka funktioner och vilken utrustning elementet har för att bilda dig en uppfattning om dess användarvänlighet.

Pris
Den här typen av element är i regel väldigt prisvärda och du kan hitta bra produkter för under tusenlappen. Som vi varit inne på tidigare här i guiden så är elementen uppbyggda med samma typ av teknik och det som gör att priset skiljer är dess utseende, märke samt funktionen. Funktioner som överhettningsskydd och timer brukar mer vara en regel snarare än en undantag då tillverkarna är måna om att säkerställa säkerheten hos användarna. Med tanke på att priset inte skiljer sig så mycket mellan de olika modellerna så rekommenderar vi dig att inte stirra dig blind på hundralapparna utan köp ett element som du tycker matchar dina behov och som har de funktioner du önskar.

FAQ

Här nedan har vi sammanställt vanliga frågor kring konvektorelement.

Vad är ett konvektorelement?

Ett konvektorelement eller som det också kallas golvelement är ett lättanvändligt och effektivt element som värms upp snabbt tack vare tekniken som ligger till grund för uppvärmningen. Konvektion betyder inom fysiken att det sker en värmetransport där varm luft stiger och kall luft sjunker. Tack vare detta så kan ett konvektorelement kontinuerligt värma kall luft på golvnivå för att sedan sprida vidare varm luft i rummet. Ett portabelt element som är enkelt att flytta på och som du ansuter till ett eluttag. 

Hur bra är konvektorelement?

Det allra flesta konvektor elementen har en maxeffekt på ca 2000W vilket gör elementet mycket användbart för snabb och effektiv uppvärmning. Ett konvektorelement används oftast för att värma upp ett rum, garage, förråd eller ett specifikt utrymme vilket den är väldigt bra på. Dock förbrukar den mer energi kontra ett oljefylld element vilket gör att man får vara lite restriktiv i sin användning om man inte vill ha en alltför hög räkning från elbolaget. 

Vad kostar ett konvektorelement?

Konvektorelement är inte särskilt dyra. Det allra flesta modellerna ligger mellan 400-1200kr. Det som gör att priset kan variera är framförallt märke, funktioner samt effekten på elementet. En del konvektorelement är utformade för mindre utrymmen och har därför lägre effekt medan andra lämpar sig bättre mot större utrymmen och därmed innehar en högre effekt. Vår rekommendation är att köpa ett element som innehar de funktioner som matchar just dina behov samt att du ser över säkerheten hos elementet.

 

Källor

Konsumentomdömen
Vi har inte kunnat hitta något objektivt test som gjort på just konvektorelement. Däremot har vi samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.