GASOLKAMIN

Marknadens bästa GASOLKAMIN

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hem & Hushåll » GASOLKAMIN

BÄSTA GASOLKAMIN

När hösten och vintern närmar sig brukar gasolkaminen bli en populär produkt att ta fram för att värma upp hushållet på ett effektivt sätt. Gasolkamin är en lite bortglömd produkt när det kommer till uppvärmning av hushåll. Den mer fasta installationen av kaminer med skorsten har delvis med det att göra, samt många använder eldrivna element. En gasolkamin är idag med de höga elpriserna, ett betydligt mycket kostnadseffektivare alternativ än både eldrivna element och en fast installerad kamin. Därför har vi på Prylkollen.se tagit oss en närmare titt på de gasolkaminer som finns på marknaden. 

SÅ VALDE VI UT BÄSTA GASOLKAMIN

En gasolkamin är ett effektivt sätt att kunna snabbt värma upp ett rum exempelvis, jämfört med en infravärmare, elektriskt element eller vedeldad kamin. När vi valde ut bästa gasolkamin tittade vi bland annat på pris, uppvärmningsförmåga, storlek, samt eventuella extra funktioner. Exempel på extra funktioner som finns på gasolkamin är en inbyggd fläkt som kan drivas på el som ger mer alternativ. En annan smidig funktion som en gasolkamin kan innehålla är en sensor som känner av koldioxid- kontra syrehalt. Detta går även att köpa till som ett extra tillbehör och kallas för gasvarnare. I vår research insåg vi att utbudet av gasolkaminer är relativt begränsat, främst till antalet återförsäljare. Det är en väldigt underskattad produkt som många hushåll troligtvis skulle ha stor nytta av, speciellt om bostaden har problem med att hålla uppe värmen. 

BÄST I TEST

Gasolkamin bäst i test

Bluegaz Sahara Gasolkamin

Specifikation

Automatisk piezotändning
Total effekt: 4200W
Tre lägen: 1400W/2800W/4200W (Min/Med/Max)
Italiensk ODS – Oxygen Depletion System för förbättrad säkerhet
Fem hjul för enkel förflyttning
Material: Rostfritt stål
Höjd: 75 cm
Diameter: 35 cm
Produktvikt: 14 kg

UTMÄRKT GASOLKAMIN!

Bästa gasolkamin

Sunwind Infravärmare Fan-tastic

Specifikation

Total effekt: 4200W
Elektrisk fläkt
Batteriantändning (1 st AAA-batteri)
Förbrukning: 110-305 g/h
B x D x H: 45 x 44 x 75 cm
Vikt: 13 kg

BRA ALTERNATIV!

bäst i test gasolkamin

Sunwind Blue Belle Chic

Specifikation

Total effekt: 4200W
Elektrisk fläkt
Unik termostat
B x D x H: 39,4 x 43,5 x 77,5 cm
Vikt: 11 kg

KÖPGUIDE GASOLKAMIN

När du skall köpa en gasolkamin finns det ett par saker som är viktiga att tänka på inför detta köp. Det kan lätt bli förvirrande och komplicerat med en gasolkamin, så därför är denna guide bra för er att läsa igenom innan ert köp. 

Behov
Först och främst det självklara, vart skall du ha din gasolkamin någonstans och vilket eller vilka rum som du skall värma upp. Är det ett fritidshus som skall värmas upp eller är det en stor villa. Förutsättningarna för platsen som gasolkaminen skall placeras är viktiga att reda ut innan du väljer att investera i en. Det finns många olika modeller som passar olika bra beroende på ditt behov.

Skall den användas både inomhus och utomhus kan det vara bra att kolla att modellen klarar detta. Gasolkamin är också en väldigt populär produkt att använda i ett uterum. 

Eldriven
Många gasolkaminer har även möjlighet att drivas på el och en inbyggd värmefläkt. Fläkten hjälper att sprida värmen runt om i rummet på ett snabbare och smidigare sätt. Jämfört med exempelvis en infravärmare som i stort sett endast värmer det som ligger närmast värmaren.

Säkerhetssystem
Säkerheten är en viktig aspekt som alltid när man använder gasol. Det är giftigt att andas in för mycket gasol och därför är det bra om gasolkaminen har säkerhetssystem. Många kaminer har inbyggda säkerhetssystem för att åtgärda en eventuellt överhettning. En del av dem har också en sensor som säkerställer att koldioxidhalten i rummet inte överstigs kontra syrehalten. Eftersom gasol släpper ut koldioxid är det viktigt att man har en sådan sensor om gasolkaminen skall användas inomhus, och främst i mindre rum. Om gasolkaminen inte har detta inbyggt eller att det följer med, är det viktigt att köpa till detta.

Prisnivå
Gasolkaminer finns i många olika utföranden, både utseendemässigt och funktionsmässigt. Det gör att prisnivåerna kan skilja sig väldigt mycket mellan produkterna. En enkel gasolkamin, med enkla funktioner och standardmässigt utseende går att hitta för cirka 1200 – 1500 kronor. Vill du däremot ha en stilren gasolkamin som också tillför något inredningsmässigt i rummet får du lägga lite mer. Det finns gott om snygga gasolkaminer som gör sig perfekt i rummet och dessutom är utrustade med fler funktioner. Dessa gasolkaminer ligger från cirka 3000 kr och uppåt. En väldigt bra investering i jämförelse med att installera en vedeldad kamin och skorsten i bostaden.

FAQ

Är gasolkamin bra?

En gasolkamin är ett effektivt sätt att värma upp bostäder utan att behöva bruka el. Särskilt populärt som en backup vid exempelvis strömavbrott och liknande i hus som är beroende av el för uppvärmningen. En gasolkamin är också ett relativt billigt sätt att värma upp bostäderna snabbt, då många av dem har en värmefläkt som snabbt sprider värmen i rummet/huset. 

Är gasolkamin farligt? 

Nej gasolkamin är inte farligare än att använda en gasolgrill, som majoriteten av Sverige gör. Den har en inbyggd förbränningsprocess som gör att den endast utsöndrar koldioxid och vatten. Däremot är det viktigt att du har sensor till gasolkaminen för att säkerställa att koldioxidnivån inte blir för hög i rummet. Hus med dålig ventilation kan ha svårt att ventilera koldioxiden och därför är en sensor bra som varnar och stänger av gasolkaminen om nivån på koldioxiden blir för hög. 

Kan man använda gasolkamin inomhus?

Ja det går utmärkt att använda en gasolkamin inomhus. Många modeller är byggda för att just användas inomhus. Fritidshus och liknande är perfekta för att använda gasolkamin som uppvärmning. 

Hur mycket värme ger en gasolkamin? 

En gasolkamin ger en bra och effektiv värme, speciellt om du har en värmefläkt inkluderar i kaminen. Värmefläkten hjälper att snabbare sprida värmen i rummet och finns både som eldriven och att den drivs av värmen i gasolkaminen.

 

Källor

Objektiva produkttester av gasolkaminer har vårat tuffa att hitta idag som marknaden ser ut. Produkten är extremt underskattad och faktiskt delvis bortglömd. Därför har vi använt oss mycket av underlag från leverantörer och återförsäljare, samt betyg från kunder.

Några av de sidor vi använt för att sammanställa information om marknadens bästa gasolkamin är följande:

https://bluegaz.se/
https://nordiskakaminer.se/

https://www.gasoltuben.se/