Laga pizzan på grillen

pizzasten

Pizza är inte bara en favoriträtt bland många svenskar, det har också blivit lite av en trend att baka pizza hemma. Blickar man bakåt i tiden så var pizzan långt ifrån en lyxig maträtt. Man tillagda ofta pizza med överblivna varor även kallat “kylskåpsrens”. Pizzan kommer ursprungligen från Italien som även idag är hyllade för just sina pizzor. Pizzan har sedan länge varit en folkkär maträtt här i Sverige men som på senare tid har fått sig ett rejält lyft. Nu handlar det inte bara om att köpa den där slafsiga pizzan på lokala pizzerian utan nu har folk börjat ta hem pizza baket till sina hem. I och med detta har tillverkare börjat producera produkter som gör det möjligt för oss att få till den perfekta pizzan hemma och på grillen, allt från pizzastenar, pizzaugnar, pizza termometrar etc. 

Tips för att laga den bästa pizzan på grillen

I stort sett alla som som bor i villa eller radhus har en gasolgrill eller kolgrill hemma. Nu finns det dessutom grillar som är anpassade och godkända att använda i lägenheter. Detta innebär att majoriteten av oss kan tillaga en utsökt pizza i hemmet. Hur du går tillväga för att få till den perfekta pizzan har vi redovisat nedan. 

  • Börja med att göra i ordning grillen. Använder du en kolgrill så behöver du lite marginal och förbereda grillen tidigare så att grillen får tid på sig att få upp rätt temperatur. 
  • Använder du gasolgrill så ska den förberedas för direkt värme. Använder du kolgrill ska du ha indirekt värme. 
  • Se till att du har tillräckligt med briketter så att det ryms i en skorstenständare. Har du för lite briketter blir det svårt att få upp tillräckligt hög temperatur. 
  • Säkerställ sedan att grillen är tillräckligt varm innan du lägger på pizzastenen. Grillen behöver vara runt 300 grader för optimal effekt. 
  • Placera sedan pizzastenen på grillen. Använder du gasolgrill så behöver du vara noga med att slå av brännarna som är under pizzastenen så att värmen endast är indirekt. 
  • Låt pizzastenen ligga på grillen ca 10 minuter så att den blir riktigt varm och placera sedan pizzan på stenen. 
  • Stäng locket och grädda sedan pizzan ca 10 minuter tills det att botten fått fin färg och toppingen ser aptitlig ut.

Säkerställ temperaturen med en pizza termometer

När du tillagar pizza är temperaturen avgörande för hur resultatet kommer att blir. Gräddar du pizzan i får låg temperatur så är risken stor att blir torr och tappar krispigheten. Är temperaturen däremot för hög så kommer pizzan med största sannolikhet att brännas. För att säkerställa att din pizza grill eller pizzaugn har rätt temperatur så kan vi rekommendera dig att använda en pizza termometer. En pizza termometer liknar en pistol i formen och fungerar på så sätt att den skjuter ut en laserstråle som mäter temperaturen på önskat objekt. Det allra flesta pizza termometrar klarar av att registrera temperaturer upp till 500 grader vilket gott och väl räcker när du ska tillaga pizza. 

Uppnå ett magiskt resultat med en pizzasten

En pizzasten är en produkt som är framtagen för att kunna tillaga pizza på grillen eller över öppen eld. Försäljningen av pizzastenar har under de senaste året skjutit i höjden och blivit en favorit i många hushåll runt om i landet. Vill du kunna tillaga den ultimata napolitanska pizzan hemma så är en pizzasten absolut att föredra. Men en pizzasten kan du tillaga pizzor på såväl din gasolgrill som på kolgrillen. Viktigt att tänka på är att säkerställa att stenen är tillräckligt varm innan du placerar pizzan på den. En kall pizzasten gör att pizzadegen fastnar och resultatet blir misslyckat. Lär våra tips ovan om hur du tillagar den bästa pizzan på grillen så får du värdefulla råd kring detta. Med hjälp av en pizzasten kan du även tillaga utsökt pizza i din ugn, hur lyxigt är inte det?

Det finns en uppsjö av pizzastenar på marknaden idag och en favorit bland många är pizzastenar från varumärkena Ooni och Weber. 

 

(Visited 165 times, 1 visits today)
Posted in

prylkollen

SENASTE INLÄGGEN