SOLSEGEL

Marknadens bästa SOLSEGEL

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

När sommaren är som varmast och solen står som högst är längtan efter svalka och skugga som störst. Med ett solsegel över altanen eller i trädgården får man en behaglig plats att rymma från solens starka strålar. Somrarna i Sverige blir allt varmare och blickar man bakåt ett decennium så ser vi att medeltemperaturen under sommarhalvåret ökat mest hela tiden. Detta ger oss en indikation på att somrarna i Sverige lär bli ännu varmare framöver. Att sola och uppleva den där känslan av att det nästan bränner på huden kan vara skönt ibland. Men när temperaturen är som varmast och solen som starkast så kan det vara skönt att hålla sig i skuggan. Ett solsegel är en smidig och enkel produkt som ger dig skydd mot solen. Precis som namnet antyder så är ett solsegel utformat likt ett segel som är speciellt anpassad för att ge skydd mot solen samt kunna klara av olika väderförhållanden som är ett faktum i vårt nordiska land.

Ett solsegel är en billig och bra lösning om du är ute efter ett solskydd i din trädgård. Det kräver ingen utbildad montör för att sätta upp seglet och det är dessutom enkelt att ta ner om man skulle tröttna på det. Du kommer också väldigt billigt undan om man exempelvis jämför med vad det kostar att köpa en markis eller ett stort parasoll. Som ni hör finns det många fördelar med att välja ett solsegel, för att inte nämna de olika användningsområdena. Ett solsegel kan användas till i stort sett vad som helst – större fester, över en matgrupp eller en loungegrupp, ja till och med på en stor uteservering. Det är dessutom en väldigt flexibel produkt som enkelt kan flyttas och tas ner.

Vi på prylkollen.se älskar smarta och praktiska prylar och därför har vi givetvis grottat ner oss lite extra i just produkten solsegel. Detta för att ge dig svaret på vilket som är det bästa solseglet. Häng med!

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SOLSEGEL

Inte nog med att vi alla tycker att det är skönt att ha en plats i trädgården som ger oss skugga under de varmaste dagarna. Det har också blivit ganska inne med att ha något form av tak utvändigt. Det ger oss ju inte bara ett skydd mot solen utan det skapar också en mysig inramning och känsla vid exempelvis ett middagsbord. Ett alternativ som på sistone blivit enormt populärt och nästan seglat om markisen i popularitet är just solsegel. Det är på väldigt många sätt ett utmärkt alternativ till den klassiska markisen och den visar sig också ha väldigt många fördelar

När vi på prylkollen.se valt ut marknadens bästa solsegel så har vi (nördiga som vi är) grottat ner oss rejält i marknaden och dess utbud. Vi har analyserat de olika tillverkarna samt tagit del av mängder med tidigare kundomdömen och recensioner för att bilda oss en uppfattning om vilket solsegel som är bäst. Vi har dock inte kunnat hitta något objektivt test som gjort på solsegel och därav har vi inte kunnat väga in detta i vår bedömning.

För att komma fram till vilket solsegel som är bäst så har vi tittat lite extra på visa delar som vi anser viktiga och som ofta påvisar vad som är bra och inte bra. Det vi fokuserat på är följande.

Kvalitet – Ett solsegel utsätts dagligen för väder och vind vilket gör att kvaliteten måste vara god för att produkten ska hålla över tid.

Pris – Priset är givetvis viktigt för oss konsumenter men samtidigt ska man inte vara girig och helt stirra sig blind på prisbilden. Utgå istället för att få så mycket som möjligt för pengar samt god kvalitet.

Utseende – Ett segel är ett segel kanske många tänker. Men det finns faktiskt olika varianter av solsegel som också påverkas dess utseende. Ett segel tillverkad i polyesterväv är kanske den vanligaste varianten som också är mest hållbar. Sen finns det segel som är tillverkade som polyesterduk. En del anser att det är snyggare men nackdelen är att den håller sämre.

BÄST I TEST!

bästa solsegel

SEGELTAK NESLING 4 X 4 X 5,7M 90° VIT​

Specifikation
 • Mögelbeständig
 • Enkel att montera
 • 5 års garanti
 • Upp till 95% UV-skydd
 • Hög kvalitet

UTMÄRKT VAL!

Solsegel bäst i test

SEGELTAK NESLING FYRKANT 5X5M SVART​

Specifikation
 • Enkelt att montera​
 • Hög kvalitet
 • 5 års garanti
 • Finns i olika storlekar och färger
 • Skydd mot mögel

BÄSTA BUDGETVAL!

SOLSEGEL STALBO TRIANGEL 5 X 5 X 7.1 METER​

Specifikation
 • Enkelt att montera​
 • 95 % UV-skydd​
 • Tillverkad i högdensitetspolyeten
 • Bra kvalitet
 • Finns i olika storlekar och former

KÖPGUIDE SOLSEGEL

Solsegel finns i mängder av olika varianter och kan dessutom måttbeställas helt efter dina behov. Det innebär att du har möjlighet att få ett solskydd som passar perfekt för ditt hus och din tomts karaktär. Solsegel kan också tillverkas på olika sätt och för dig som konsument gäller det att ha koll på vad du köper så att du får en med god kvalitet. Det finns också olika utföranden på solsegel som skiljer sig i utseende och design. Så beroende på vad du är ute efter så kan du säkerligen hitta något som matchar dina önskemål. Som ni hör så finns det en hel del saker att känna till och vara medveten om innan man köper ett solsegel. För att underlätta för dig så har vi på prylkollen.se tagit fram en guide där vi ger dig värdefull information som förhoppningsvis leder till ett bättre beslut.

Montering
Ett solsegel går att variera i det oändliga till skillnad mot en klassisk markis eller ett parasoll. Både soldukens mått och utseende samt monteringen kan anpassas helt efter ägarens önskemål. Detta gör också att du kan montera solseglet precis så det passar huset och tomtens karaktär. Ett solsegel monteras vanligtvis med hjälp av fästanordningar som finns att köpa till när du beställer produkten. De flesta brukar spänna fast seglet i huset för att på så sätt bilda ett naturligt “uterum” som ger solskydd samt en trevlig miljö. Äger du en flaggstång så kan också fästa ditt solsegel i flaggstången. På så sätt får du en riktigt segerkänsla med en unik känsla om att du befinner dig på en segelbåt. Var noga med att välja rejäla fästanordningar samt se till att fästena sitter ordentligt fast i huset. Detta med anledning av att seglet kan få ett rejält vindfång som gör att det blir stor påfrestning på såväl seglet som på fästena.

Material
Solduken finns att tillgå i olika material och utföranden. Den vanligast förekommande varianten är den som är tillverkad i polyesterväv. Det är är ett slitstarkt material som klarar av såväl starkt solljus som regn och vind. Köper du denna typ av duk så får du i stort sett ett underhållsfritt solsegel som kommer att hålla länge. Det finns också en variant som blivit väldigt populär mest på grund av dess utseende och det är solduken som är tillverkad som polyesterduk. Nackdelen med denna typ av duk är att den håller sämre i jämförelse med den förstnämnda. För att du ska trivas med ditt solsegel så bör du välja material med omtanke. Tänk på att köpa ett segel som både är snyggt och som kommer hålla över tid.

Rengöring
Ett solsegel är framtaget för att i största möjliga mån kunna motstå smuts. Men trots detta så kan det uppstå smutsfläckar och då kan det vara bra att känna till hur du tar bort dessa. Det enklaste och mest effektiva sättet att ta bort vanliga smutsfläckar är med hjälp av vanlig tvål och vatten. Får du svårare fläckar som du upplever sitter på djupet så kan du använda dig av klorinlösning. Tänkt dock på att kloret kan bleka tyget vilket gör att det kan bli en annan nyans på området som du behandlat.

Kvalitet
Det flesta kanske tror att solen är den största fienden som kan få solseglet att blekna och bli fullt med tiden, men så är inte fallet. Den största boven är faktiskt vinden. Därför är det viktigt att du köper ett solsegel med hög kvalitet, annars är risken att det kommer gå sönder och bli ful. För att ditt segel ska hålla så bra som möjligt så bör du vara noga med hur du spänner duken. Se till att duken är rejält spänd och att den inte fladdrar. En fladdrande duk kan lätt gå sönder vid starka vindar och tuffa väderförhållanden.

UV-skydd
Ett solsegel ska ge skydd mot solen och ge dig och ditt hem en behaglig plats i skuggan. UV-skyddet är viktigt att se över innan du köper ett solsegel. Köper man ett segel med dålig kvalitet som i sin tur har ett sämre UV-skydd så är risken stor att du utsätts för solens strålningar trots att du sitter under skalet. Ett bra UV-skydd gör också att seglet kommer att hålla längre.

FAQ

Här har vi sammanställt frågor och svar som ofta ställs kring solsegel.

Hur monterar man ett solsegel?

Ett solsegel är väldigt flexibelt vilket gör att du kan montera den på många olika sätt. vanligaste är att man monterar seglet direkt på huset med hjälp av fästanordningar som man kan köpa till vid beställning. Till skillnad från markiser eller parasoller så är ett solsegel väldigt enkelt att montera och plocka ner. Du behöver alltså inte anlita en professionell montör om du inte vill förstås.

Kan man måttbeställa solsegel?

Solsegel finns att måttbeställa vilket gör att du kan få det exakt så som du vill ha det. Du får dock vara beredd på att betala mer om du ska ha en måttbeställd kontra en färdigsydd.

Finns det rektangulärt solsegel?

Ja, det finns varianter av solsegel som är rektangulära i formen. Vilken form man vill ha på sitt segel beror helt på huset och tomtens karaktär samt vad du som ägare anser är snyggt. Det finns givetvis fördelar med ett rektangulärt solsegel som bland annat att det ger ett jämnt skydd över exempelvis en matgrupp. Den vanligaste varianten är dock seglet som just efterliknar ett klassiskt segel på en segelbåt.

Hur håller man ett solsegel rent?

För det första så bör du se till att duken är hård fastspänd och inte fladdrar. En fladdrande duk gör att det lätt kan fastna smuts i väcken vilket blir svårt att få bort på sikt. Annars gör du enklast rent ditt segel med vanlig tvål och vatten. Vid svårare fläckar går det bra att använda klorin. Tänkt dock på att tyget kan blekas över området du behandlat.

Vad kostar ett solsegel?

Det är svårt att ge ett pris på vad ett solsegel kostar. Priset baseras nämligen på många faktorer såsom material och storlek samt om det ska vara måttbeställt eller färdigsydda tygbitar. Den vanligaste varianten av solsegel är vävd polyesterduk som kostar cirka 250-400kr per kvadratmeter.

Källor

Professionella och objektiva tester av solsegel på marknaden var i detta läget i stort sett obefintligt. Utbudet av tillräckligt underlag för kundrecensioner var inte heller tillräckligt stort för att vi skulle kunna få oss en bra uppfattning om produktens kvalité. Därför har vi valt med denna produkt att skapa oss en helt egen uppfattning kring produkten. Den är baserad på hundratals recensioner och en gedigen research av produkternas specifikationer och övrig information från tillverkaren.