SOLCELLSLAMPA

Marknadens bästa SOLCELLSLAMPA

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Trädgård & Verktyg » SOLCELLSLAMPA

BÄSTA SOLCELLSLAMPA

Solcellslampan har snabbt blivit det mest miljövänliga och hållbara sättet att skapa en härlig stämning hemma i trädgården eller på altanen. De allra flesta husägare önskar att ha dekorativ belysning i trädgården som lyser upp den i mörkret. Detta är speciellt nödvändigt när vi kommer till det lite mörkare halvåret här i Sverige. En solcellslampa är ett perfekt alternativ för dig som skapa en mysig känsla i trädgården entrén eller på altanen. Solceller har under många år varit en het potatis, främst har diskussionen handlat om solceller på taket. Solcellslampan har hamnat lite i skymundan som produkt, men har de senaste åren vuxit fram fort. Detta mycket tack vare den stora variationen som finns idag på solcellslampor och att kvalitén på dem har ökat avsevärt. Tidigare har de haft ett oförtjänt rykte om sig att vara billig prydnad till trädgården som endast fungerar på sommaren, vilket inte är fallet.

På marknaden idag finns det mängder av olika typer av solcellslampor. Från mysiga lyktor och slingor till kraftigare spotlights som du kan fästa på fasaden. Utbudet börjar mer och mer närma sig de ordinarie lamporna som finns på marknaden. Det finns helt enkelt något för alla när det kommer till solcellslampor idag.

Så vilken är egentligen den bästa solcellslampan på marknaden? Detta har varit en utmaning för oss på Prylkollen.se att sammanställa, på grund av det bred utbudet. Variationerna har varit många, men vi har lyckats hitta några av riktiga favoriter när det kommer till solcellslampa.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SOLCELLSLAMPA

För att ta fram den bästa solcellslampan har vi utgått från att du skall ersätta befintlig belysning för att skapa en mer hållbar lösning. När vi tittat igenom marknaden för solcellslamport har vi också valt att fokusera endast på utomhusbelysning. Belysningen som skall stå utomhus behöver ha ett relativt kraftigt ljussken och en hållbarhet över tid. Lampan skall helt enkelt klara av alla våra fyra årstider som vi har i det nordiska klimatet. Designen har också självklart varit en viktig aspekt för oss när vi väljer att ta fram den bästa solcellslampan. Sedan som alltid när vi letar prylar är priset en viktigt del i beslutsprocessen och även denna gång har vägt in de mest prisvärda solcellslamporna.

Det finns ett flertal olika typer av solcellslampor på marknaden, som alla fyller olika syften och varit därför svåra att jämföra direkt med varandra. Därför har vi valt att kategorisera solcellslamporna i tre olika kategorier. Där vi tagit ut en vinnare i varje kategori för att ge dig ett bättre underlag när du letar rätt typ av belysning.

De tre olika kategorierna som vi fokuserat kring är:

  • Bästa solcellslampan vägghängd
  • Bästa solcellslampan
  • Bästa solcells spotlight

BÄST I TEST!

bäst i test solcellslampa

SOLCELLSLYKTA STAR TRADING FLAME

VÄGGHÄNGD SOLCELLSLAMPA

Solcellslampa vägghängd bäst i test

SOLCELLS-VÄGGLYKTA STAR TRADING VICI

SOLCELL-SPOTLIGHTS!

Bäst i test solcellslampa spotlight

SOLCELLS-SPOTLIGHT 2-P POWERSPOT

KÖPGUIDE SOLCELLSLAMPA

Att investera i solcellslampor är ett hållbart och effektivt sätt att dekorera runt bostaden med belysning. En solcellslampa är betydligt mycket smidigare i installationen än konventionell belysning. Du slipper alla kablar och sparar massor av tid genom att installationsprocessen i princip är färdig så fort du har valt plats för lampan. En solcellslampa som skall fästas i marken har ingen installationsprocess, utan du är färdig så fort du har valt en plats för den. Du kan också betydligt mycket enklare ändra om din belysning, genom att det inte är några kablar eller liknande dragna. Det behövs med andra ord inte att du gräver upp hela gräsmattan för att flytta eller byta ut lamporna.

Det finns många fördelar med solcellslampor och en del skillnader mellan dem. Här har vi sammanställt en köpguide med punkter att titta på när du jämför lamporna.

Behovet

Det första och framförallt viktigaste i processen att hitta den bästa solcellslampan är att konkretisera ditt egna behov. Vad är det för typ av belysning som du är ute efter? Skall den sitta på fasaden, stå längs en gång eller är tanken att den skall lysa upp altanen?
Detta avgör vilken typ av solcellslampa som du kommer att behöva köpa, samt hur många av dem.

Batteritid

En av de viktigaste delarna när vi pratar kring belysning och framförallt kanske solcellslampor, är just batteritiden i lamporna. Hur länge som lamporna klarar att belysa din trädgård. I och med att solcellslampor behöver solen för att laddas upp är det viktigt att känna till hur länge de kan klara sig full uppladdade. Samt om lamporna klarar av de allra mörkaste månaderna på året. Många solcellslampor på marknaden är designade för det nordiska klimatet och klarar sig på väldigt lite sol. En bra funktion som sparar batteritiden är sensor, vilket leder oss till in till nästa punkt som är funktioner.

Funktioner

Solcellslampor kan vara utrustade med flera smarta funktioner för att framförallt få dem att hålla längre. En av dem som redan nämnts ovan här är en sensor. Lamporna behöver därmed inte stå på hela natten, eller du behöver inte gå och stänga av allihop. Utan du kan enkelt använda dig av sensorer som tänder och släcker dina solcellslampor.
En annan smart funktion som är extremt användbar, är en strömsparande funktion. En del lampor är utrustade med en strömsparande funktion som gör att när den får mindre solljus, såsom under vintern. Då aktiveras den strömsparande funktionen och låter lampan lysa med ett lite svagare ljus och förbrukar därmed endast hälften av strömmen.

Design

Designen i lamporna går inte att ta bort från denna lista. Den är självklart A & O för mängder av människor när det kommer till deras hem. Som tur är finns det massvis av olika typer av designer på solcellslampor. Det finns helt enkelt gott om alternativ ute på marknaden, även för den mest kräsne köparen.

Hållbarhet

Att en solcellslampa är ett mer hållbart alternativ än en traditionell lampa som drivs på el via kabel, säger sig självt. Men det är också viktigt att lampan håller under en längre period för att det skall vara ett långsiktigt hållbart alternativ. Om du är tvungen att byta din solcellslampa varje år för att den går sönder, då blir det hög konsumtion. Vilket i slutändan gör att den traditionella lampan hade varit mer hållbar för miljön. Se till både för din egen skull och för miljön att du väljer en solcellslampa av kvalité som kan hålla många år framöver.

FAQ

Vanliga frågor och funderingar kring solcellslampa.

Hur fungerar en solcellslampa?

En solcellslampa laddas upp av solljuset och passar därmed på att laddas under dagens ljusa timmar. För att sedan tändas när mörkret faller in. En solcellslampa behöver med andra ord inte kopplas in via sladd i ett eluttag eller liknande utan har ett inbyggt batteri som laddas upp.

Hur startar man en solcellslampa?

Många solcellslampor är utrustade med en klassisk Av/På knapp för att starta igång lampan. En del av solcellslamporna har sensorer som gör att de tänds vid rörelser. Detta brukar spara en hel del energi.

Hur länge räcker batteriet i en solcellslampa?

Det beror på typen av lampa. Typen av solcellslampa bestämmer hur länge som dess batteri räcker. Aspekter som spelar in är hur mycket den laddats upp av solljuset, är det en sensordriven lampa och vilket typ av ljus avger lampan. Avger den ett starkt ljus krävs det mer energi, vilket leder till att batteriet tar slut fortare. Vid svagare ljus kan batteritiden istället förlängas.

Var köper man solcellslampor?

Solcellslampor finns att köpa i flertalet olika butiker. Alltifrån byggvaruhus, online affärer specialiserade på belysning, till butiker som erbjuder heminredning. Solcellslampor har blivit en oerhört populär produkt som går att hitta nästintill överallt där det annars säljs lampor.

Måste solcellslampor ha direkt solljus?

Nej solcellslampor kan laddas utan att få direkt solljus, de laddas upp även om det är molnigt. Dock är effekten betydligt mycket bättre om lampan får direkt solljus. Att sätta lampan under ett träd där den sällan får solljus är inte att rekommendera och kommer ge en klar minskning i effekt.

Fungerar solcellslampor på vintern?

Ja solcellslampor fungerar att använda på vintern. De har en klar utmaning i det nordiska klimatet, speciellt högt upp i de norra delarna av Sverige, där solen endast tittar fram någon timme. Men många solcellslampor är utrustade med strömsparande funktioner, vilket gör att de drar ned på effekten när de inte får samma kraftiga uppladdning.

Solcellslampan är perfekt för dig som vill ha en mysig belysning i din trädgård. Andra viktiga saker i trädgården kan vara en slangvinda eller varför inte titta närmare på saker som en mysig eldkorg.

 

Källor

När det kommer till objektiva tester av solcellslampor på marknaden för att läsa igenom, fanns det väldigt få av. Inget av de större testlabben hade lagt någon större vikt vid just solcellslampor, trots dess popularitet.

Bygghemma.se – Test av solcellslampor – September 2021
Länk: https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/bast-i-test-solcellslampa/

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.