SMART DÖRRKLOCKA

Marknadens bästa SMART DÖRRKLOCKA

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Teknik & Internet » SMART DÖRRKLOCKA

BÄSTA DÖRRKLOCKA MED KAMERA

Har det blivit dags att uppgradera den klassiska dörrklockan till en smart dörrklocka? En smart dörrklocka går idag att finna med ett flertal olika funktioner inkluderade. En av de mest eftersökta är en dörrklocka med kamera, eller dörrkamera som det benämns ibland. Med en dörrkamera får du en säker övervakning över din entré och kan också direkt se vem det är som besöker dig. De kan även vara utrustade med rörelsedetektor som innebär att kameran aktiveras när rörelse finns framför den. Väldigt användbart om du har oönskade gäster som rör sig runt ditt hus, exempelvis när tjuvar rekar bostäder inför ett inbrott.

En smart dörrklocka är en teknisk pryl som inte riktigt har slagit igenom riktigt ännu i Sverige. De syns ofta förekomma i amerikanska filmer och olika typer av Youtube-klipp från andra sidan pölen. Där känns de snarare sagt som regel än undantag när det kommer till framförallt husägare.

En smart dörrklocka med kamera, ger dig som bostadsinnehavare kontrollen över din egen entré. Oavsett om du är hemma eller inte kan du med andra ord, veta vem det är som är utanför din dörr. En del dörrkameror har dessutom möjligheten att kommunicera med personen bakom dörren, via tillhörande app. På det sättet kan du kommunicera med besökaren, utan att du är hemma.

Dörrkameror i Sverige är lagligt idag, det finns dock ett par punkter att känna till kring kameraövervakning utanför din dörr som vi redogör för längre ned i vår köpguide.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SMART DÖRRKLOCKA

När vi har tittat efter bästa dörrklocka med kamera på marknaden har vi sökt igenom objektiva tester som vi kunnat hitta. Vi har även genomgått recensioner och omdömen från ett tiotal sidor där detta finns från konsumenter. Samt har vi gått igenom produkt specifikationerna kring de olika produkter som vi slutligen valt ut.

När vi tittar närmare på de funktionerna som vi valt att fokusera på, är det ett flertal olika. Dörrklocka med kamera skall vara både smidig i installation, användande och ha hög kvalité. Detta har vi dock märkt är en tuff kombination. Alla produkter som vi valt ansluts med WiFi, har rörelsesensor och kan sammankopplas med en smart telefon.
En del av dessa smarta dörrklockor är batteridrivna och därmed smidiga i installationen, medan andra är eldrivna. Den eldrivna installation har en tendens att bli mer komplicerad, vilket ger den en uppförsbacke från start.

Bildkvalitet, vyvinkel och HDR är egenskaper som vi valt att säkerställa att dessa är godkända enligt de tester och omdömen som vi kunnat hitta. Samtliga av dessa dörrklockor med kamera har dessa egenskaperna.

Dessa tre smarta dörrklockor som vi valt har också möjligheten att sammankopplas med ett smarta hem-system som exempelvis Amazon Alexa och Google Assistant.

BÄSTA SMARTA DÖRRKLOCKA

Smart dörrklocka med kamera bäst i test

RING VIDEO DOORBELL 4

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Batteri (uppladdningsbart)
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1080p
Bildförhållande: 3:4
Vid lins: 160 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs, 30 kr/mån)
Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
Färger: 16 olika färger
Övrigt: Har stöd för Amazon Alexa

  • 4 av 5 av M3:s test av Dörrkameror
  • 4 av 5 av TechRadar:s test av dörrkamera
  • 4 av 5 av PCMAG
  • 4,6 av 5 stjärnor på Amazon (1284 st)

DÖRRKLOCKA UPPKOPPLAD TILL GOOGLE

Smart dörrklocka bäst i test

GOOGLE NEST DOORBELL

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Batteri (uppladdningsbart) eller eldrift
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1080p
Bildförhållande: 3:4
Vid lins: 145 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs)
Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
Färger: Vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant

  • 4 av 5 i M3:s test av dörrkameror
  • 4 av 5 stjärnor i Pricerunners test av övervakningskameror
  • 4,4 av 5 stjärnor på Pricerunner (313 st)

UTMÄRKT ALTERNATIV!

ARLO VIDEO DOORBELL

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Eldrift
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1536p
Bildförhållande: 1:1
Vid lins: 180 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs, 29kr/mån)
Mått: 14,3 x 4,7 x 3,7 centimeter
Färger: Svart eller vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant och Amazon Alexa

KÖPGUIDE SMART DÖRRKLOCKA

Dörrkamera eller dörrklocka med kamera har som nämnt tidigare inte haft den genomslagskraft i Sverige ännu som i andra länder. En av anledningarna till detta är att vi i Sverige har en del lagar kring kameraövervakning som försvårar processen. Tidigare var man exempelvis tvungen att ansöka om tillstånd för att installera kameraövervakning kring sitt hem. Idag finns det dock ett undantag i Kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen som möjliggör övervakning av ens egna hem och tomt. Trots detta finns det ändå en tvetydighet då kameran får filma din egna tomt, men inte allmän plats. Det kan bli en utmaning då med tanke på att många entrédörrar är riktade mot en öppen gata eller trapphus om du bor i lägenhet.

Tips för att installera dörrkamera inom lagens gränser:

Rikta kameran om du kan så att den endast fångar upp din egen tomt eller din bostad (sjöbod, garage eller liknande räknas in)
Se till dörrkameran aktiveras vid rörelse eller om någon ringer på dörren. Det är okej att den aktiveras en kort stund när en person står utanför din dörr och den fångar delvis upp allmän plats. Den får dock inte filma mot allmän plats hela tiden.
Informera besökarna om att de blir filmade. Oavsett om det är välkomna eller icke välkomna är det bra att ha en skylt som informerar kring detta.

Nu när vi rett ut det lagliga kring en dörrklocka med kamera. Då kan vi gå in närmare på de detaljer som är extra intressanta när du skall köpa produkten.

Installationen

En dörrklocka med kamera behöver ha elektricitet på ett eller annat sätt för att fungera. Det finns olika typer av installationsmöjligheter. I de flesta fallen vid fast installation krävs dock att du har en behörig elektriker på plats som ser till att installationen blir korrekt. En ordinarie dörrklocka har oftast för klen strömförsörjning och en smart dörrklocka behöver en ersättningstransformator för att få rätt strömförsörjning. Att som privatperson gå in i proppskåpet för att ersätta transformator är lite överkurs för de flesta utan behörighet.
Värt att nämna är att transformatorn som behövs inte alltid kommer med i förpackningen när du köper en smart dörrklocka. Titta upp detta innan du köper, annars är det något som du behöver köpa till.

Det finns dock batteridrivna dörrkameror som är betydligt mycket enklare i installationen, där det inte behövs kopplas till den befintliga dörrklockans strömkälla.

Bildkvalitet & bildformat

Kvalitén i bilden på en dörrkamera är överlag väldigt bra. Så när vi pratar om att titta på bilden i kameran handlar det inte om skärpan eller upplösningen. Det handlar mer om mörkerseendet, hur bildkvalitén är i mörkret. Samt vinkeln på kameran, dvs vilken betraktningsvinkel den har. Detta kan skilja relativt mycket mellan produkterna. Betraktningsvinkeln bestämmer hur mycket som du får med i din film, ju högre tal desto mer fångas upp på videon.

Bildformaten på en dörrkamera kan skilja sig och bestämmer tillsammans med betraktningsvinkeln hur mycket som fångas upp i videon. Levererar kameran formatet 16:9, så har den samma format som din widescreen TV. Det ger en bra bild men det kan ha problem att fånga upp paket och liknande som läggs framför dörren. Det stående formatet 9:16 är ett annat vanligt förekommande format som inte fångar upp lika mycket längs kanterna som övriga. Fyrkantigt format 1:1 är ett annat vanligt format som är en mix av de bägge två.

HDR

HDR (High Dynamic Range) är en separat funktion kring bildkvalitén som vi väljer att lyfta fram. Ligger solen på din ytterdörr? Då kan det bli svårt för en dörrkamera att fånga upp tillräckligt med detaljer för att få en skarp bild. Men är den utrustad med HDR undviker du detta problem.

Rörelsesensor

För att kunna upptäcka ovälkommet besök eller börja filma innan personen klickar på dörrklockan är många av dörrkamerorna utrustade med en rörelsesensor. Det finns även en del på marknaden som kan kopplas samman och tända belysningen utanför när personen kommer. Detta kräver dock att stora delar av hemmet är utrustat med “Smarta hem” produkter, exempelvis Apple HomeKit.

Molnlagring

För att enkelt kunna spara utvalda videoklipp är molnlagring det enklaste och snabbaste alternativet. De flesta smarta dörrklockor erbjuder detta, dock krävs det i princip alltid att ett abonnemang aktiveras. Dessa abonnemang innebär en extra kostnad, som är bra att se över innan du bestämmer dig för vilken dörrklocka med kamera du vill köpa.

Smarta hem-system

En smart dörrkamera kan kopplas samman med andra typer av program, exempelvis smarta hem system. Den är vanligtvis endast kompatibel med en del av dessa. Exempel på integrationer kan vara: Alexa, Google Home, Apple HomeKit, Smart Things.
Har du ett smart system som du använder redan hemma idag, då kan det vara bra att se till att den nya dörrkameran är kompatibel med det.

FAQ

Vanliga frågor och svar om smart dörrklocka (dörrkamera).

 

Vad drivs en smart dörrklocka av?

En smart dörrklocka kan antingen vara batteridriven eller fast anslutet till ett eluttag. Du kan använda dig av befintlig dörrklockas strömförsörjning i vissa fall. Detta är dock något som du bör kolla upp innan du genomför ditt köp av smart dörrklocka.

Fungerar min befintliga installation med en smart dörrklocka?

Den kan fungera beroende på vilken smart dörrklocka du köper. En dörrkamera kräver vanligtvis en högre strömförsörjning än en ordinarie dörrklocka. Har du då köpt en smart dörrklocka för att använda befintlig installation, kan det krävas en ersättningstransformator för att få rätt strömförsörjning.

Hur ska jag montera min dörrkamera?

Monteringen kan ske på flera olika sätt. De flesta dörrkameror har medföljande och smidiga befästningsplattor som skruvas fast i dörr eller vägg. Smidigheten i monteringen beror på om det är en batteridriven dörrkamera eller inte. En batteridriven kam

Hur fungerar en smart dörrklocka?

En smart dörrklocka kopplas upp till ditt WiFi och via den app som tillhör dörrklockan. I den appen kan du sedan ta emot notiser och prata med personen som står vi dörren. Därifrån kan du även styra dina inställningar, t.ex. hur känslig rörelsesensorn skall vara om den skall reagera på allt eller endast människor/djur exempelvis. En smart dörrklocka ger dig också möjligheten att koppla samman det med ett smarta hem-system, exempelvis Amazon Alexa eller Google Home.

 

Källor

Det har genomförts en del objektiva tester av smarta dörrklockor vid olika tillfällen. Vi har använt oss av ett par av dessa källor för att skapa oss en uppfattning om den bästa smarta dörrklockan. Detta tillsammans med kundomdömen av konsumenter från flertalet stora sajter, har vägts in i vår värdering.

Test dörrkamera av M3 – 2021-10-07
https://m3.idg.se/2.1022/1.723918/titthal-dorr-kamera-test

Test övervakningskamera Pricerunner – 2021-05-27
https://www.pricerunner.se/test/overvakningskamera

Specifika produkttester

Ring Video Doorbell 4
https://www.techradar.com/reviews/ring-video-doorbell-4
https://m3.idg.se/2.1022/1.751147/ring-video-doorbell-4

Arlo Video Doorbell
https://global.techradar.com/sv-se/reviews/arlo-video-doorbell-recension
https://m3.idg.se/2.1022/1.748445/arlo-video-doorbell-wire-free

Google Nest Hello Doorbell
https://store.google.com/se/product/nest_hello_doorbell?hl=sv

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut och nischsajter som exempelvis Råd & Rön, Testfakta, TechRadar, M3 m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.

TIPS!

Vi har förutom att sammanställa smarta dörrkameror även tittat närmare på andra intressanta teknikprodukter. Bästa bilkamera är en annan intressant produkt som växer i popularitet och som vi gjort en närmare titt på. Läs gärna igenom den guiden också.