SKRUVAUTOMAT

Marknadens bästa SKRUVAUTOMAT

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Trädgård & Verktyg » SKRUVAUTOMAT

BÄSTA SKRUVAUTOMAT

En skruvautomat är ett underskattat elektriskt verktyg som många hemmafixare missat överhuvudtaget att de finns. Med en skruvautomat får du jobbet gjort snabbt och effektivt. Genom att verktyget automatiskt skjuter in skruvarna en och en, kan du på nolltid få saker på plats. Detta gör att du sparar massor med tid när du skall skruva många skruvar på plats.

Skruvautomat lämpar sig perfekt när du exempelvis skall fästa gipsskivor och reglar. Den effektiviserar hela byggprocessen genom att du sparar en massa tid genom att slippa fixa med varenda liten skruv som skall fästas. Står du inför ett husbygge eller renovering, där det skall skruvas gipsskivor, då bör du ta dig en titt på en skruvautomat.

För att förenkla processen för dig när du letar efter en skruvautomat har vi genomsökt nätet efter den bästa skruvautomaten på marknaden. Här nedan finner du en sammanställning av av all information som vi funnit kring skruvautomater på marknaden.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SKRUVAUTOMAT

När det kommer till elektriska verktyg och handla dem online, är skruvautomaten en av de krångligare att hitta information om. Det är ett väldigt effektivt och nyttigt verktyg att ha hemma i verktygsboden, men det är inte lika vanligt som en slipmaskin, skruvdragare eller ett multiverktyg. Därför är det svårt att hitta recensioner och omdömen om skruvautomater online.

Det som vi främst har tittat efter är just omdömen, recensioner och objektiva tester av skruvautomater. Utbudet har inte varit speciellt stort utan vi har fått läsa oss in på varje enskild produkt hos de stora varumärkena för att skapa oss en bild av den bästa skruvautomaten. Det har till sist gett oss en topp 3 när det kommer skruvautomater, med information kring varje verktyg för att underlätta för dig när du är ute efter att köpa en skruvautomat.

BÄST I TEST!

Bäst i test skruvautomat

MAKITA 6842JX

Specifikation

Typ = Batteri (18V)
Varvtal = 4700 rpm
Vikt = 2,0 kg (inkl. batteri)
Avsedd för = 25-55 mm skruv

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Skruvautomat bäst i test

HIKOKI WF18DSL

Specifikation

Typ = Batteri (18V)
Varvtal = 4200 rpm
Vikt = 2,1 kg (inkl. batteri)
Avsedd för = 25-41 mm skruv

HÖGSTA KVALITÈ!

Bästa skruvautomat

FESTOOL DWC 18-2500 BASIC 4,0

Specifikation

Typ = Batteri (18V)
Varvtal = 2500 rpm
Vikt = 2-2,2 kg (inkl. batteri)
Avsedd för = 25-55 mm skruv

KÖPGUIDE SKRUVAUTOMAT

När det kommer till att köpa en skruvautomat har vi kunnat lista nedan ett par punkter som är värda att titta lite närmare på i ditt val av skruvautomat.

Batteri eller sladd
På marknaden idag finns det två olika typer av skruvautomater, batteridrivna och de som kopplas in med sladd. Precis som alltid när det kommer till batteridrivna elverktyg finns det för och nackdelar. Men just när det kommer till skruvautomat är det självklart en stor fördel att köra på batteridrivet för att slippa sladden. Skruvautomaten används ofta för att sätta upp gipsskivor och de kan vara stora och tunga att hantera. Att ha koll på gipsskiva, skruvautomaten och dess sladd kan bli en sak för mycket.

Det negativa är först kostnaden, batteridrivna är betydligt dyrare, samt du blir begränsad till batteritiden. Tar batteriet slut får du vänta på att det laddas upp om du inte har ett extra.

Motor
Motorn i skruvautomaten är en viktigt faktor, beroende på vilket material som skall användas. Motorn bestämmer vridmomentet och hastigheten på din skruvautomat. Här kan det vara viktigt att tänka till vilken typ av material som du vill använda din skruvautomat på. Gips och mjukare material kräver till exempel inte samma kraft som ett golv exempelvis.

Funktioner
När det kommer till skruvautomaten finns det ett par stycken smidiga funktioner som kan vara värda att känna till innan du bestämmer dig. De flesta funktionerna innebär en ökning av pris, men det är som alltid inte det billigaste som alltid är det bästa.

Den automatiska frammatningsfunktionen är en smidig funktion om du vill hålla högt tempo i projektet. Då matar den automatiskt fram skruvarna åt dig och du behöver inte hantera detta manuellt.
En annan funktion är om den är utrustad med en skruvstyrning i matardelen, som förhindrar att skruvarna matas in snett. Sparar också enormt mycket tid genom att skruven går in korrekt från början.
Den sista funktionen vi vill tipsa om är den Stop-and-Go-funktionen som Festool bland annat är utrustad med. Den gör att motorn endast är igång när det behövs och ger upp till 40 % högre skruvkapacitet per batteriladdning. Kör du batteridrivet, är detta en extremt bra funktion att ha på din skruvautomat.

Ljud & vibrationsnivå
Elektriska verktyg låter och vibrerar (oftast), det vet de allra flesta. Men det kan vara en rejäl skillnad på ljudnivån mellan maskinerna. Därför är det viktigt att se över decibelnivå på skruvautomaten, speciellt om du kommer arbeta inomhus där ljudet studsar mellan väggarna. Vibrationsnivå är också en viktig del för att kunna ha full kontroll dagen igenom när du använder verktyget. Helst skall den vara utrustad med vibrationsdämpande material.

FAQ

Vanliga frågor och funderingar kring skruvautomat

Vad är en skruvautomat?

En skruvautomat är en variant på en skruvdragare, en automatiserad skruvdragare kan man nästan benämna den som. Den främsta skillnaden mellan dem är att skruven sitter fast på ett band och matas fram automatiskt. De är extremt effektiva vid större byggen och renoveringar, när du exempelvis behöver fästa många gipsskivor.

Vilken skruvautomat är bäst?

Makita 6842JX är den bästa och mest prisvärda skruvautomaten på marknaden enligt oss. Är man ute efter denna modell men batteridriven så finns även det till en högre kostnad, Makita DFR750Z Solo.

Hur använder man en skruvautomat?

När du använder en skruvautomat är du tvungen att använda dig av bandad skruv. Det innebär att du alltid har en skruv redo att fästa med. När den bandade skruven kopplats in i skruvautomaten och du har el i verktyget är du good to go. En skruvautomaten är en oerhört enkel maskin på det sättet att allt sker per automatik. Det enda du behöver göra är att trycka skruvautomaten mot gipsskivan, sedan tar verktyget hand om resten.

Vad kostar en skruvautomat?

En skruvautomat kostar vanligtvis mellan 2000-4500 kr. Men det finns skruvautomater som kostar upp emot 10 000 kr också för den som kräver lite mer. Det är med andra ord inget billigt elektriskt verktyg, men köper du ett med hög kvalité kommer du att kunna behålla det i många år framöver.

 

Andra smarta elektriska verktyg som du kan behöva i din verktygsbod är ett multiverktyg, som är nästintill ett måste i din verktygslåda. Ett annat elektriskt verktyg som är bra att ha för hemmafixaren är slipmaskinen.

Källor

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa skruvautomat.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. En skruvautomat är svår att hitta oberoende tester som utförts av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. Vi har istället under denna undersökning fått gå igenom de stora varumärkenas skruvautomater och läsa oss in på deras fördelar och nackdelar.