MULTIVERKTYG

Marknadens bästa MULTIVERKTYG

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Trädgård & Verktyg » MULTIVERKTYG

BÄSTA MULTIVERKTYG

Ett multiverktyg är ett fantastiskt verktyg som bör finnas i alla husägares / hobbysnickares verktygslåda. Det är troligtvis ett av de mest allsidiga verktygen som du kan använda. Den används vanligtvis för att skära, slipa och såga. Tack vare sin allsidighet och smala blad kan den komma åt på ställen där andra verktyg misslyckas. En del multiverktyg har dessutom möjlighet att vrida huvudet, vilket ytterligare ökar möjligheterna.

Uppgifterna som ett multiverktyg kan utföra är många, men de är smidiga vid mindre snitt t.ex. på lister och foder. Det kan också fungera som ett bra alternativ för sticksågen, t.ex när du skall göra ett hål i gipsväggen. Sticksågen kan lätt komma åt kablar, rör och annat i väggen. Men med multiverktyget får du en större kontroll på dina snitt och kan undvika en sådan katastrof.

I grova drag finns det två typer av multiverktyg, sladdlösa och de med sladd. De sladdlösa är de absolut smidigaste när det kommer till rörlighet och funktionalitet. Men de är också betydligt mycket dyrare, då batteriet oftast utgör en stor del av kostnaden. Därför har vi valt att separera och lyfta fram både batteridrivna och multiverktyg med sladd.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA MULTIVERKTYG

När det kommer till verktyg och framförallt elektriska verktyg, då lägger vi en stor vikt vid professionella omdömen. Dessa omdömen kan komma ifrån byggvaruhus eller tidningar som Bygghemma.se, Bauhaus, Byggmax, Gör Det Själv, med flera. Det kan också komma ifrån olika testlabb som valt att testa dessa verktyg genomgående. Dessa typer av recensioner eller tester väger tungt i vår research efter det bästa multiverktyget.

Men vi går också igenom extremt många av byggvaruhusens recensioner och omdömen i samband med sammanställningen. Detta för att se till att multiverktyget också håller över tid. När ett test utförs med verktygen så görs det endast en gång under en kort stund. Det är oftast inte en rättvis bedömning för produktens hållbarhet, vilket är en viktig faktor för ett multiverktyg.

Därför har vi valt att kombinera dessa två när vi sammanställer de bästa multiverktygen. Vi har också valt att splittra dem två kategorier:

 • Bästa batteridrivna multiverktyg
 • Bästa multiverktyg med sladd

BÄST I TEST BATTERIDRIVEN!

Multiverktyg bäst i test

MULTIVERKTYG MAKITA DTM51ZJX1 18V

Specifikation

Batterispänning = 18V
Oscillationer per minut = 6000 – 20 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 2 x 1,6°
Vikt med standardbatteri = 2,0 – 2,4 kg

 

 • 4,8 av 5 på Amazon (5301 st)

KRAFTFULLT ALTERNATIV!

Bästa batteridrivna multiverktyget

MILWAUKEE M18 BMT 421C

Specifikation

Batterispänning = 18V
Oscillationer per minut = 12 000 – 18 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 1,7°
Vikt med standardbatteri = 1,7 kg

 

 • 5,0 av 5 på Proffsmagasinet

KOSTNADSEFFEKTIVT ALTERNATIV!

Multiverktyg batteri bäst i test

RYOBI R18MT-0

Specifikation

Batterispänning = 18V
Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 3,2°
Vikt med standardbatteri = 1,4 kg

 

 • 4,3 av 5 på Amazon (214 st)
 • 4,4 av 5 på Pricerunner (176 st)

BÄSTA MULTIVERKTYG MED SLADD

Multiverktyg med sladd bäst i test

DWE315KT DEWALT

Specifikation

Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 1,6°
Vikt = 1,4 kg

 

 • 4,7 av 5 på Amazon (804 betyg)
 • 4,6 av 5 på Pricerunner (431 betyg)
 • Testvinnare Bygghemma.se

BRA PRIS!

Bästa multiverktyg med sladd

RYOBI RMT 300-SA

Specifikation

Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 3,2°
Vikt = 1,4 kg

 • 4,7 av 5 på Amazon (6 betyg)
 • Testvinnare i Gör Det Själv 2021

HÖGA KUNDBETYG!

Bäst i test multiverktyg med sladd

BOSCH PMF 250 CES

Specifikation

Oscillationer per minut = 15 000 – 20 000 min⁻¹
Oscillationsvinkel = 2,8°
Vikt = 1,2 kg

 • 4,4 av 5 på Amazon (193 betyg)
 • 4,4 av 5 på Pricerunner (126 betyg)
 • 2:a plats i Råd & Röns test
 • 3:e plats i Gör Det Själv 2021

KÖPGUIDE MULTIVERKTYG

Har det blivit dags att investera i ett multiverktyg till dig själv eller någon bekant? Ett multiverktyg är ett mångsidigt verktyg som finns i ett par olika utföranden, samt prisklasser. Här har vi sammanställt några av de viktigaste delarna att titta på inför ditt köp av multiverktyg.

Sladd eller batteridriven
Multiverktyg finns både som batteridrivna och med sladd. De batteridrivna multiverktygen är betydligt mycket dyrare att köpa in, mycket för att batteriet nästan står för 50% av priset. Men de batteridrivna är mycket smidigare att använda om du kontinuerligt använder multiverktyget. Att slippa vara bunden till ett eluttag och behöva anpassa sig till sladden underlättar när det är trånga och svåråtkomliga utrymmen. Dock gör prislappen att multiverktygen med sladd kan vara en smidigare investering, beroende på hur mycket du beräknas använda den.

En annan lösning med de batteridrivna är att du köper ett och samma varumärke, där det finns möjlighet att använda samma batteri till flera elektriska verktyg. Då behöver du inte köpa till ett batteri varje gång du köper ett nytt verktyg.

Funktioner
Funktionerna på ett multiverktyg kan variera en del, även om grundutförandet på dem är mestadels detsamma. Men det finns en del smidiga funktioner som en del multiverktyg erbjduer som kan vara bra att känna till. Ett av dem är den variabla hastigheten, att du kan styra hastigheten på bladets rörelse. En användbar funktion när du använder multiverktyget i olika material och platser. Med lägre hastighet minskar du risken att exempelvis såga snett

Fästet när du skall byta tillbehör eller blad är en annan funktion som är bra att kika på innan du gör ett inköp. En del multiverktyg har en spärr som du bara lyfter upp, andra behöver manuellt skruvas på plats med en skiftnyckel. Beroende på ambitionsnivån kan fästet vara en bra funktion att titta närmare på.

Den inbyggda arbetsbelysningen är en annan funktion, som inte verkar vara speciellt vanligt bland multiverktygen. Ett fåtal av dem på marknaden verkar ha den funktionen idag och är det något som du önskar är det något du bör undersöka innan, då det inte verkar vara standardutförande. Multiverktyget har en tendens att komma fram när det kommer trånga hörn eller liknande där ljuset kan vara begränsat.

Ett justerbart huvud där du kan vinkla det är en annan användbar funktion som ett par multiverktyg erbjuder på marknaden. Det underlättar när du behöver komma åt i otympliga utrymmen. De flesta som erbjuder detta kan vinklas uppåt i ca 90 grader.

Ergonomi
Ergonomin i multiverktyget är viktigt då vibrationerna som uppkommer från bladet kräver att du har ett bra fäste kring verktyget. Tjockleken, tyngden och hur gummibeklädd verktyget är styr stor del av ergonomin. Att föredra är så mycket gummibeklädnad som möjligt för att kunna få ett så bra grepp som möjligt. Desto mer gummi, desto mindre brukar vibrationerna också upplevas i handen när verktyget är igång.

Vill du bli expert på multiverktyg kan vi rekommendera den guide som Gör Det Själv har satt ihop. 
Läs mer om den här

FAQ

Vanliga frågor om multiverktyg.

Vilket multiverktyg är bäst?

I vår research har vi tagit fram två stycken favoriter bland multiverktyg. Bästa batteridrivna multiverktyget är Makita DTM51ZJX1 18V och bästa multiverktyget med sladd är DWE315KT Dewalt.

Vad använder man ett multiverktyg till?

Ett multiverktyg kan användas till massor av olika saker. Det är ett av de mest allsidiga verktygen som en person kan ha hemma i verktygslådan. Den kan användas till att slipa, skära, såga med dess olika tillbehör som medföljer. Multiverktyget är perfekt att använda när du har svåråtkomliga utrymmen, eller när du behöver ett tunt och precist snitt. Exempelvis när en sockel eller rör skall kapas.

Vad kostar ett multiverktyg?

Multiverktygen varierar enormt mycket i kostnad, framförallt om man både tittar på de batteridrivna och de som drivs med sladd. De batteridrivna är vanligtvis dyrast där priset för multiverktyget varierar mellan 900 – 4000 kr (inklusive batteri). Multiverktyg med sladd kostar mellan 300 – 2500 kr.

Vilka tillbehör kan man använda till ett multiverktyg?

Det finns flertalet olika tillbehör som går att använda på ett multiverktyg. De vanligast förekommande, som oftast följer med när du köper multiverktyg är: Sågblad för trä, skrapa, slipplatta, tillhörande slippapper, adapter samt universal adapter. Till detta går det att köpa till flertalet olika tillbehör, beroende på varumärke och fäste.

Behöver man hörselskydd när man använder multiverktyg?

Ja det är alltid rekommenderat att du använder hörselskydd när du använder ett multiverktyg. Oavsett multiverktyg är det rekommendation då decibelnivå är tillräckligt hög för att långsiktigt kunna påverka din hörsel.

Källor

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa multiverktyg.

Test Multiverktyg – Gör Det Själv, Råd & Rön

Tidningen Gör Det Själv genomförde i augusti 2021 ett test av multiverktyg med sladd.
Läs mer om testet här: https://gds.se/verktyg/multiverktyg/vi-testar-6-multiverktyg-med-sladd

Tidningen Råd & Rön genomförde ett test av multiverktyg.
Läs mer om det testet här: https://www.radron.se/tester/boende-tradgard/multiverktyg/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.