SKÄGGTRIMMER

Marknadens bästa SKÄGGTRIMMER

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hälsa & Skönhet » SKÄGGTRIMMER

BÄSTA SKÄGGTRIMMER

Kampen mot skäggväxten kan bemötas antingen med en rakhyvel eller det som idag är absolut vanligast, en skäggtrimmer. Skäggtrimmer har vuxit allt populärare i Sverige i samband med modet att låta skägget växa ut. Skäggtrimmern tillåter dig att behålla en del av utväxten, även kallat skäggstubben. Medan en rakhyvel lämnar din hud naken från hårväxten.

Det finns idag ett brett utbud av skäggtrimmers för att passa alla typer av skägg. Människor har väldigt olika förutsättningar när det kommer till att odla skägg. Därför är det viktigt att hitta en skäggtrimmer som passar dig och din plånbok.

Här har vi därför samlat skäggtrimmers i olika prisklasser som kommit ut som bäst i test. All information och testresultat är hämtat från varierande källor som ni kan läsa mer om längst ned på sidan.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SKÄGGTRIMMER

Skäggtrimmer är en populär produkt, men som saknar objektiva och oberoende tester av produkterna som idag finns ute på marknaden. Därför har vi använt de få källor som idag har en sådan undersökning.

Sedan har vi använt konsumenters omdömen och recensioner som vägledning i detta, kombinerat med de tester som oberoende källor genomfört.

Utmaningen med omdömen som är lämnade av konsumenter är att det finns en känsla alltid att man vill rättfärdiga sitt köp. Samt att konsumenter vanligtvis är mer benägna att rapportera felaktigheter på produkter, snarare än fördelarna. Å andra sidan är det också en av de positiva delarna med konsumenters omdömen. Det ger en tydliga besked om produktens kvalité över tid och eventuella gemensamma problem som inte dyker upp under ett test. Med ett tillräckligt stort underlag anser vi att det finns slutsatser att dra av lämnade betyg och recensioner.

Vårt mål i slutändan är att vägleda er till rätt produkter och ge de bästa rekommendationerna.

Olika typer av skäggtrimmer

Manuell skäggtrimmer

Denna typ av skäggtrimmer var det som användes innan elektriciteten uppfanns och används fortfarande idag, speciellt bland barberare. De två handtagen på trimmern trycks ihop och håret klipps av tätt intill huden. Denna uppfanns redan på 1800-talet och användes främst tills elektriska skäggtrimmers tog över. Men för den som gillar den mer naturliga känslan när de trimmar sitt skägg är den manuella skäggtrimmern perfekt.

Elektrisk skäggtrimmer

Under 1900-talet kom de första elektriska skäggtrimmers och tog över. Idag finns det hundratals olika modeller ute på marknaden och flertal stora varumärken har riktat in sig på denna populära produkt. Bland elektriska skäggtrimmers finns de numera flertalet variationer. Olika motorer, blad och klipptekniker gör att variationen idag nästintill är oändlig bland skäggtrimmers.

Bladen i elektriska skäggtrimmers är vanligtvis anpassade för olika typer av trimning. Ett typ av blad är exempelvis mer anpassat för de som vill slätraka sig, dvs ta bort allt skägg vid rakningen. Ett annat blad är anpassat för att behålla en liten del av skäggstubbet, medan den tredje är anpassad för den som önskar behålla stor del av skägget.

BÄSTA SKÄGGTRIMMER!

Skäggtrimmer bäst i test

Philips Series 7000 MG7720

  • 4,6 stjärnor på NetOnNet
  • 4,4 stjärnor på Pricerunner
  • 4,4 stjärnor på Prisjakt

MÅNGSIDIG TRIMMER!

Bäst i test skäggtrimmer

PHILIPS ONEBLADE PRO QP2530/30

  • 4,6 stjärnor på Amazon (ca 1100 st)
  • 4,3 stjärnor på Pricerunner (ca 3800 st)
  • 3,8 stjärnor på Prisjakt (ca 11 st)

BÄSTA PREMIUM!

Bäst i test skäggtrimmer

PHILIPS BT9810/15 Prestige 9000

  • 4,5 stjärnor på Pricerunner
  • 4,5 stjärnor på Prisjakt
  • 4,6 stjärnor på Amazon

KÖPGUIDE SKÄGGTRIMMER

När du är ute efter att köpa en skäggtrimmer finns det en del centrala punkter som är värt att titta extra på.

Funktioner
Funktionerna i en skäggtrimmer kan skilja sig en del, framförallt en elektrisk skäggtrimmer som idag är det vanligaste på marknaden. Det finns en stor variation på skäggtrimmers och vi har därför sammanställt ett par av de funktioner som vi anser är viktigt att prioritera när du skall köpa skäggtrimmer. Samtliga av dessa gör självklart grundjobbet som den är avsedd för, dvs trimma ansiktsbehåringen.

Vattentålig
Att köpa en skäggtrimmer som är vattentålig kommer spara dig massor av tid och det kommer att underlätta för dig när du skall underhålla den. En skäggtrimmer bör rengöras varje gång efter användning, att den är vattentålig gör det betydligt mycket enklare för dig. Du kan med enkelhet då rengöra den efter användning under rinnande vatten. Väljer du däremot en skäggtrimmer som inte är vattentålig, då behöver du vara väldigt försiktig i din rengöring av den.

Många föredrar också att raka sig när huden är våt, i samband med en dusch exempelvis. Då underlättar det också såklart att ha en vattentålig skäggtrimmer.

Längdinställningar
Bortsett från de allra billigaste budget modellerna är de allra flesta skäggtrimmers utrustade med olika längdinställningar. Det ger dig möjligheten att anpassa längden på ditt skägg hela tiden efter dina behov. Därför är det viktigt att du ser över vilka längdinställningar som din skäggtrimmer erbjuder, så att den passar dina behov.

De skäggtrimmers som ligger i den övre prisklassen erbjuder vanligtvis en större variation av längder, hela vägen ned till 0,3 mm. De vanligast förekommande längderna som skäggtrimmers på marknaden övergripande erbjuder är 0,5 – 5 mm.

Batteri
Bland skäggtrimmers finns de idag både de som kopplas in med sladd och de som är batteridrivna. Batteridrivna skäggtrimmers har en enorm fördel när det kommer till flexibilitet. Du är inte beroende av ett eluttag och du kan enkelt utföra din rakning vart som helst. Batteritiden på skäggtrimmers som är batteridrivna är väldigt bra, så det finns inte heller någon riktig anledning att inte ha det. Batteritiden kan variera oftast mellan 60 – 120 min när det kommer till aktiv rakning. Uppladdningen görs vanligtvis med en sladd som kopplas in i eluttag eller en laddstation som följer med i köpet.

En del skäggtrimmers kan drivas både på batteri och sladd, vilket ger dig en extra fördel om den är urladdad och du behöver raka dig omgående.

En annan behaglig funktion kopplat till batteri är att skäggtrimmern har en tydlig display eller batteriindikator. För att du skall kunna undvika att stå där med en urladdad skäggtrimmer på morgonen när du har bråttom till frukostmötet. Har den dessutom en LCD-display för batteriet finns stor chans att inställningarna på skäggtrimmern kan ändras via den. Ytterligare en väldigt bekväm funktion för dig.

Användarvänlighet
Eftersom din skäggtrimmer inte bara skall se bra ut i badrumsskåpet, utan troligtvis skall användas en hel del, så är användarvänligheten central. Denna del är väldigt individuell men vi sammanfattar de delar som vi anser är viktiga att tänka på.

Ergonomin och känslan hur skäggtrimmern ligger i handen är en av de viktigaste delarna av användarvänligheten. Vikten, handtaget och tjockleken på den avgör vanligtvis hur bekvämt den ligger i just dina händer. Så tänk på att verkligen känna och hålla i din skäggtrimmer innan du bestämmer dig för en modell.

Rörligt skärhuvud är en annan del av skäggtrimmern som kan göra den mer eller mindre användarvänlig. Det rörliga skärhuvudet gör att skäggtrimmern anpassar sig bättre efter ditt ansiktes utformning och möjliggör att komma åt alla svåråtkomna ytor. Ett skärhuvud som inte är rörligt kan göra det svårare att komma åt exempelvis längs käklinjen.

Uppsugningsförmågan är en annan funktion som långt ifrån alla skäggtrimmers har, men ack så behaglig den är. Att ha skäggstrån över hela badrummet efter din rakning är ingen favorit. Om skäggtrimmern istället har en uppsugningsförmåga samlas alla skäggstrån i behållaren som du med enkelhet kan tömma efter användning.

Hastigheten på skäggtrimmern går även att anpassa på ett flertal modeller. Det kan vara behagligt vid känsliga områden då du vill sänka hastigheten på bladen. Eller om du har extremt bråttom, då brukar en turbofunktion vara bra att ha för att få jobbet gjort snabbt.

Att din skäggtrimmer inte låter allt för mycket är en annan funktion som är behaglig i långa loppet. Att hålla ned ljudnivån på skäggtrimmern kommer göra gott både för dina egna öron, och de du eventuellt bor med.

FAQ

Vanliga frågor och svar om skäggtrimmer.

Hur länge håller en skäggtrimmer?

En skäggtrimmer som drivs på batteri håller vanligtvis mellan 50 – 120 minuter aktiv rakning utan att behöva laddas.
När det kommer till hållbarheten på en skäggtrimmer är det väldigt svårt att uppskatta. En skäggtrimmer kan hålla över 10 år, beroende på kvalité, underhåll och frekvens av användning. En bra grundregel är att köpa en skäggtrimmer från ett välkänt varumärke som dessutom har uppdaterat modellen flera gånget. Då är modellen tillräckligt bra för att de skall bygga vidare och utveckla den.

Vad kostar en skäggtrimmer?

Kostnaden för en skäggtrimmer varierar mellan 200 – 2500 kr. Det finns med andra ord en skäggtrimmer för alla plånböcker. Man kan kategorisera in dem i tre olika prisklasser. Budgetklassen för skäggtrimmer ligger mellan 200 – 500 kr. Där hittar du enkla, billiga skäggtrimmers som passar perfekt för dig som inte ställer höga krav, utan söker en skäggtrimmer som endast gör jobbet.
Medelnivå ligger mellan 500 – 1000 kr och de mer avancerade från 1000 kr och uppåt. Här får du betydligt fler funktioner och användarvänlighet än i budgetklassen.

Vilken är den bästa skäggtrimmern?

Den bästa skäggtrimmern är enligt recensioner/omdömen online är Panasonic ER 16-11. Vi har sammanställt några av de bästa skäggtrimmers enligt experter och användare här ovan.
Den bästa skäggtrimmern för dig är självklart väldigt personligt för dig, beroende på dina behov och preferenser. Panasonic, Sony, Philips och Moser är alla välkända varumärken när det kommer till att göra kvalitativa skäggtrimmers.

Kan man använda skäggtrimmer till håret?

Det är inte att rekommendera att använda skäggtrimmer till att klippa sitt hår på huvudet. Det är säkerligen görbart att få det klippt, men det kommer inte bli lika som när du använder en hårtrimmer. Med en hårtrimmer kommer du garanterat få ett bättre resultat. Samma sak gäller annan typ av kroppsbehåring såsom näsan, där använder du bäst en nästrimmer.

Hur rengör man en skäggtrimmer?

Först och främst beror det på om din skäggtrimmer är vattentålig. Är den vattentålig kan du enkelt skölja av den under rinnande varmt vatten när du är färdig. Detta för att avlägsna alla hårstrån och eventuellt annat smuts som fastnat. Har den en uppsugningsförmåga så att den har en behållare, så se till att tömma den varje gång du använt den.

Bladen på skäggtrimmern bör underhållas och bytas ut med jämna mellanrum. Bladen kan var tredje gång efter användning behövas oljas in för att behålla skärpan. Sedan behöver bladen även bytas ut till slut. Men har du underhållit bladen kan det räcka med att byta ut bladen på skäggtrimmern en gång per år.

Läs gärna samtliga våra guider för rakning, där du bland annat kan läsa mer om nästrimmer som ser till att behåringen i näsan hålls under kontroll. Vi har även en intressant köpguide för kroppstrimmer som håller kroppsbehåringen i trim.

 

Källor

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa nästrimmer.

Test skäggtrimmers och rakapparater – m3.idg.se – 2017
Tidningen M3 rankade 2017 bästa skäggtrimmer och rakapparat.
Länk: https://m3.idg.se/2.1022/1.690014/test-rakapparater-trimmer

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Konsumentomdömen 
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.