PASTAMASKIN

Marknadens bästa PASTAMASKIN

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hem & Hushåll » PASTAMASKIN

BÄSTA PASTAMASKINEN

En köksmaskin som verkligen slagit igenom i det svenska hushållen är pastamaskinen. Att vi svenskar har en förkärlek till italiensk mat sträcker sig väldigt långt bak i tiden. Ett exempel på detta är pizzan som till en början ansåg vara fattigmansmat och som kom just från Italien. Pizzan är idag en av det vanligaste och populäraste rätter vi har i Sverige och som anses vara en lyxmåltid. Nu har allt som förknippas med italiensk mat blivit extremt folkkärt och klassas som lyx och delikatesser. Pastan är inget undantag utan finns idag med på menyn på i stort sett samtliga lyxkrogar runt om i landet. Det här med att laga pasta i hemmet har inte varit helt bekymmersfritt fören pastamaskinen gjorde entré i butikerna. Man kan säga att den revolutionerade vår sätt att tänka kring pasta och att vi nu idag inte ser det som en alltför stor utmaning att knåda ihop hemmagjord pasta. En pastamaskin underlättar och effektiviserar pasta bakandet i hemmet tack vare att du slipper det manuella arbetet med kavling och stansning. Det är dessutom en maskin som gör det möjligt att få fram olika typer av pastasorter. Du kan exempelvis stansa ut spaghetti, linguine, tortellini och mycket annat. En perfekt assistent i köket som gör grovjobbet åt dig och som garanterar ett utmärkt resultat. För det är just det med pasta att svårigheten oftast sitter i att få pastan tillräckligt tunn utan att den går sönder, vilket kan vara väldigt svårt om man inte har en pastamaskin. Så låt dig inspireras av det italienska köket och börja tillaga färsk pasta med hjälp av en pastamaskin. Vi på prylkollen.se har i denna guide tänkt hjälpa dig på traven nu när du ska köpa en pastamaskin. Nedan listar vi de bästa pastamaskinerna på marknaden samt ger dig matnyttig information som kan vara bra att känna till innan du köper din nya köksmaskin.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA PASTAMASKIN

Utbudet av pastamaskiner har blivit stort och idag ser vi inte bara många olika tillverkare som tillhandahåller pastamaskiner av hög klass utan också att tekniken kommit att få en roll även hos pastamaskiner. Förut fanns det bara manuella pastamaskiner där du med hjälp av en arm vevade ut degen från maskinen. Detta är det traditionella och det enda rätta sättet att laga pasta på om du frågar italienarna själva. Men i takt med att samhället förändrats och mycket har övergått till det mer digitala så ser vi också att det finns mängder av kvalitativa pastamaskiner som drivs genom elektricitet. Det betyder att du i stort sett inte behöver göra något mer än att se till att du har samtliga ingredienser hemma sen låter du pastamaskinen båda knåda ihop degen samt platta ut degen till önskad form och storlek.

Med anledning av ovan så har vi valt att ta med båda manuella pastamaskiner och elektriska pastamaskiner i vår guide just för att kora det bästa maskinerna inom båda kategorierna. För att utse de bästa pasta maskinerna har vi analyserat marknaden efter det utbud som finns, tittat på tidigare kundomdömen samt recensioner. Vad vi kunnat se så saknas det bra objektiva tester som gjorts där man gått igenom flertalet pastamaskiner. Några aspekter som vi tittat lite extra på är användarvänligheten, kvaliteten, slutresultat samt pris. Lägg där till om produkten är manuell eller elektronisk. Vi hoppas du uppskattar vår guide och att det leder dig till en produkt som kommer göra succé i köket när det vankas pasta till middag.

BÄSTA MANUELLA PASTAMASKIN

pastamaskin bäst i test

Atlas 150 Pastamaskin Krom

Specifikation
 • Manuell pastamaskin med vev
 • Ställbar tjocklek
 • Valsar för fettuccine och taglioini
 • Enkel att rengöra
 • Hög kvalitet
 • populär testvinnare

BÄSTA ELEKTRISKA PASTAMASKIN

bästa pastamaskinen

PHILIPS HR2345/19 Pastamaskin

Specifikation
 • Elektrisk pastamaskin
 • Knådar automatiskt deg och matar ut pastaformer.
 • Enkel att rengöra.
 • 450 gram pasta på 18 minuter
 • Välkänd tillverkare.
 • 4,7 stjärnor av 5 på Pricerunner.se (33 st recensioner)
 • 4,4 stjärnor av 5 på Amazon.se (2027 st recensioner)

UTMÄRKT ALTERNATIV

pastamaskin 2022

Westmark Pastamaskin

Specifikation
 • Klassiskt utförande och design
 • Enkelt att rengöra
 • Står stadigt på bänkskivan
 • Justerbar bredd och tjocklek
 • Bra slutresultat

KÖPGUIDE PASTAMASKIN

När du ska köpa en pastamaskin är det först och främst bra att veta vilken typ av maskin man är ute efter. Som vi varit inne på tidigare så finns det två kategorier, nämligen manuella och elektroniska pastamaskiner. Utöver detta så finns det en rad andra faktorer som kan vara bra att känna till innan du klickar hem din hjälpreda i köket. Detta kan du läsa mer om nedan där vi listat matnyttig information kring just pastamaskiner. 

Kvalitet
Kvaliteten är kanske den viktigaste parametern som du bör ha i åtanke innan du köper produkten. Utbudet på marknaden är förhållandevis stort idag med tanke på vårt generella matintresse och i synnerhet vår förkärlek till det italienska köket. En köksmaskin bör vara tillverkad med robust och rejäla material och inneha en god kvalitet för att produkten ska vara brukar samt hålla över tid. Köper du en billig pastamaskin så är risken stor att du inte får ett lika bra resultat samt att maskinen blir mer svårjobbat vilket oftast skapar onödig frustration i köket. Lägg hellre några hundralappar extra och få en maskin som du kommer trivas med.

Funktionalitet
En del pastamaskiner är enkla i sin utformning och har således visa begränsningar när det kommer till anpassningen av maskinen. En del är justerbara där du kan ställa in önskad tjocklek och bredd på pastan. Andra möjliggör också tillagning av olika typer av pastasorter såsom spagetti, fettuccinie, och lasagne. Därför kan det vara bra att ta klart för sig hur man tänkt använda sin pastamaskin samt vilka funktionaliteter man önskar.

Stabilitet
Det är av yttersta vikt att maskinen har någon form av monteringsanordning eller åtminstone står stadigt på bänkskivan under användning. En maskin som inte sitter fast rör på sig vilket kommer leda till maskinen känns svårjobbad och slutresultatet blir sämre. Titta därför lite extra på hur maskinen sätts fast för att slippa onödiga irritationsmoment.

Utseende
Designen och utseendet på köksmaskiner har kommit att blivit allt mer viktigt för oss konsumenter. Idag är det inte bara funktion, pris och kvalitet som skapar en begäran på en produkt. Mycket sitter i designen och hur produkten tilltalar oss på ett estetiskt plan. Pastamaskiner är inget undantag utan är en maskin som man gärna plockar fram när det vankas middagsbjudning och då anser många att vikten av en snygg och tilltalande produkt är stor. Det allra flest pastamaskiner har ett gammaldags och klassiskt utseende vilket många av oss föredrar. Det får oss att tänka på det italienska köket och skapar en känsla som ack är så viktigt.

FAQ

Här nedan har vi svarat på några av de vanligaste frågorna kring pastamaskiner.

Vad kostar en pastamaskin?

Det beror givetvis på vilken typ av pastamaskin du är ute efter. En manuell pastamaskin kostar i snitt mellan 300-1500kr beroende på märke, kvalitet och funktionalitet. En elektrisk pastamaskin ligger högre i pris och kostar mellan 2000-3000kr. 

Hur gör man olika pastasorter?

Har du en pastamaskin hemma så är det stor chans att maskinen kan stansa ut olika pastaformer. Det allra flesta pastamaskiner kan producera pastasorter som spagetti, fettuccine och lasagne. Har du ingen pastamaskin hemma utan använder en kavel så är det endast fantasin som sätter gränser på vad du kan göra med en pastadeg. Ta gärna inspiration från vad det finns för olika pastasorter och låt dig utmanas.

Hur länge ska man knåda en pastadeg?

En pastadeg består av väldigt få ingredienser men där det är av yttersta vikt att degen blir elastiskt och går ihop på ett bra sätt. För att uppnå ett bra slutresultat ska du knåda din deg i minst 10 minuter. Därefter bör du märka om degen känns elastiskt och slät i sitt utseende. En pastadeg som inte går ihop och som spricker leder till att degen blir svårjobbad och går sönder när du ska stansa ut pastasorten. Låt degen vila i minst 30 minuter i kylen innan du börjar bearbeta den på nytt. 

Måste man ha en pastamaskin?

Det korta svaret är självklart nej. En pastamaskin är absolut inget måste för att tillaga färsk hemmagjord pasta. Däremot underlättar det väldigt mycket om man har en pastamaskin hemma i sitt kök. Svårigheten när man gör pasta är ofta att få pastan tunn utan att den spricker. En pastamaskin gör grovjobbet åt dig vilket leder till att du får perfekt pasta gång efter gång.

Källa

Konsumentomdömen
Vi har inte kunnat hitta några objektivt tester som gjort på just pastamaskiner. Inte minst tester där man ställt flertalet pastamaskiner mot varandra, vilket vi anser är en förutsättning för att kunna genomföra ett bra objektivt test. Däremot har vi samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.