KATTLUCKA CHIP

Marknadens bästa KATTLUCKA CHIP

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Husdjur » KATTLUCKA CHIP

BÄSTA KATTLUCKA MED CHIP

Kattlucka med chip ger dig som ägare full kontroll över vilka katter som kommer in genom luckan. Säg adjö till ovälkomna katter som kliver in i ditt hem, eller grannkatten som gärna smiter över för lite extra mat. En kattlucka med chip installeras och programmeras för din katt eller dina katter. Luckorna kan installeras på flera katter om du har det. Det behöver alltså inte endast vara en katt som har ett chip till kattluckan.

Att ha en utekatt medför en del utmaningar, där en av dem är just möjligheten att låta katten gå ut och in. En del kattägare har ett fönster öppet under sommartid som katten kan ta sig in och ut igenom. Men det är desto svårare på vintern att ha ett fönster ståendes öppet. Då är en kattlucka ett utmärkt sätt att ge dig och katten frihet.

Har du dessutom valt en kattlucka med chip kommer du se till att det bara är din katt eller katter som faktiskt kommer in i ditt hem.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA KATTLUCKA CHIP

När vi sökte igenom marknaden efter den bästa kattluckan med chip valde vi att fokusera extra mycket på en del utvalda punkter. Detta är en produkt där prisskillnaden inte är enorm och inte heller är det överdrivet mycket extra funktioner som finns. Utan när vi sökte igenom marknaden hittade små skillnader mellan de olika luckorna. Vi valde framförallt att titta närmare på:

  • Chipavläsning – Detta upplever som en central del i att använda en kattlucka med chip. Dvs att den kan läsa av kattens id-chip (som de flesta katter är utrustade med) och som även veterinär bland annat använder. Sedan var det ett plus såklart om man kunde använda en separat id-bricka om så önskas. Men där upplever vi att risken för att katten tappar den är relativt stor och därmed blir utelåst.
  • Riktningsfunktioner – En annan egenskap som vi värderar högt i valet av kattlucka med chip är möjligheten till att styra riktningarna av luckan. Med andra ord att du kan välja om katten kan gå både ut och in. Eller om du vill att katten skall vara inne just denna natt, då har du möjlighet att låsa luckan så den inte öppnas.
  • Batteritiden – Om man väljer att installera en kattlucka som skall gå på batteri, då går det inte att batteritiden är kort. Då tappar kattluckan sitt syfte.
  • Installation – En viktig aspekt för att komma igång med projektet med att köpa en kattlucka med chip. Förlängning av kattluckan är ett extra plus, så att den även passar tjockare dörrtyper.

BÄST I TEST!

Bästa kattlucka med chip

PETSAFE MICROCHIP KATTLUCKA

Specifikation

Upp till 40 chip/katter
Mått lucka (inre): 14,6 x 13,5 cm
Mått lucka (yttre): 22 x 23,9 cm
Batteritid: ca 6 månader (4 st AA)

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Kattlucka med chip bäst i test

SUREFLAP MICROCHIP CAT FLAP

Specifikation

Upp till 32 chip/katter
Mått lucka (inre): 14 x 12 cm
Mått lucka (yttre): 21 x 21 cm
Batteritid: ca 6 månader (4 st AA)

MEST AVANCERAD!

Bäst i test kattlucka med chip

KATTLUCKA SUREFLAP CONNECT

Specifikation

Upp till 32 chip/katter
Mått lucka (inre): 14,2 x 12 cm
Mått lucka (yttre): 21 x 21 cm
Batteritid: ca 6 månader (4 st C)

KÖPGUIDE KATTLUCKA MED CHIP

En katt är ett härligt husdjur och framförallt när du hämtar hem det som en liten kattunge. Du leker och gosar med den där lilla pälsbollen, och det känns som att det inte finns ett bekymmer i världen. Men desto äldre den blir, desto mer jobb med den kommer det bli. Även om det inte är i närheten av att ha en hund, är det ändå en del jobb att äga en katt. Har du en utekatt kan ett av de jobben vara att släppa ut och in katten i huset. Det kan upplevas som en liten sak så här med distans till det. Men när katten står och skriker att den vill ut tidigt på din sovmorgon, då kommer du vilja titta närmare på en kattlucka med chip.

En kattlucka med chip är en otroligt bra investering för dig som har katter som vistas mycket utomhus. Det finns dock ett par delar som du bör titta närmare på innan du väljer att köpa en kattlucka med chip. Därför har vi sammanställt en köpguide här nedan med de viktigaste sakerna att tänka till på innan du införskaffar kattluckan.

Dörren

Först och främst är det viktigt att tänka till vilken dörr som kattluckan skall installeras på. Se över dörrtypen och tjockleken på dörren så att det är möjligt att genomföra installationen. Sedan är det viktigt att tänka till vilken dörr som ni vill att katten skall springa igenom. Ett tips är att använda en dörr till ett rum där katten har enkel åtkomst till mat och resten av huset. För när katten kommer in mitt i natten har den förmodligen intresse av att äta och sedan lägga sig bekvämt någonstans. Se till att katten har den möjligheten.

Storlek på luckan

Se till att dubbelkolla storleken på din kattlucka och jämför med din katt. En del kattluckor kan vara för små om du har en relativt stor katt. Se därmed till att katten med marginal kan passera igenom luckan.

Platsindikator

En platsindikator visar för dig som ägare om katten just nu är inomhus eller utomhus. Platsindikator finns både som manuell och digital. Den manuella varianten är en utmaning att ha om du har flera katter. Det är oftast en pil som justeras när katten passerar, men har du flera katter vet aldrig vilken som är ute och vilken som är inne. Den digitala platsindikatorn är desto smidigare och läser istället av chipet.

4-vägslåsning

De allra flesta kattluckor med chip är idag utrustade med en låsningsfunktion som möjliggör för dig som ägare att bestämma när katten kan passera. Det innebär att du exempelvis kan låsa möjligheten för katten att gå ut på kvällen, om du vill att den skall hålla sig hemma. Samma sak åt andra hållet, om du av någon anledning inte vill att katten skall kunna komma in i hemmet.

När du har tittat igenom ovan funktioner och rekommendationer är du nog redo att köpa en kattlucka med chip. Där du ovan har våra bäst i test kattluckor med chip!

FAQ

Vanliga frågor och svar om kattlucka med chip, hur det funkar och varför det är bra för dig som kattägare att investera i en.

Varför behöver jag en kattlucka med chip?

Att inte ha en kattlucka hemma med en katt som rör sig utomhus är en mindre kombination. Det betyder att katten inte kan röra sig obehindrat in och ut. Vilket betyder i längden att du som ägare hela tiden behöver öppna och stänga för att släppa in katten. Alternativet som fungerar på sommaren är att ha ett fönster eller en dörr öppen. Men vi bor i Sverige och det fungerar inte på vintern. Därför är en kattlucka det perfekta sättet att ge dig och din katt frihet. Att dessutom köpa en kattlucka med chip ger dig möjlighet att förhindra att andra djur kommer in i ditt hus. Kostnaden för en kattlucka med chip är dessutom inte speciellt mycket högre än en vanlig kattlucka.

Vad kostar en kattlucka med chip?

En kattlucka med chip kostar någonstans mellan 1000 kr och 2000 kr, beroende på varumärke.

Hur fungerar en kattlucka med chip?

Det är väldigt enkelt att använda och komma igång med en kattlucka med chip-avläsning. Luckan är låst i utgångsläget och låses upp genom sensorn i luckan som känner av ett inläst chip. Det inlästa chipet är antingen det chip som vanligtvis sitter i katten nacka (samma som veterinären använder). Alternativt en bricka som du fäster på kattens halsband.
För att luckan skall öppnas för din katts chip behöver du registrera det chipet. Det gör du genom att hålla katten i närheten av luckan, och sedan knappa in på tillhörande display att den skall registrera detta chip. Har du flera katter behöver du göra om detta med varje enskild katt.

Går det att installera kattlucka i glasdörr?

Ja det går att installera kattlucka i glasdörr och flera varumärken har stöd för det. Dock kan det krävas extra utrustning för att befästa luckan. Se till att prata med leverantör eller läs igenom produktbeskrivning om den kattluckan har stöd för detta.

Källa

När det kommer till objektiva tester av kattluckor med chip är det svårt att hitta idag. Vi har därför samlat in informationen från andra källor som vi listar nedan. Sedan har vi använt oss mycket av kundrecensioner och sökningar på specifika produkter.

Zoo.se
https://www.zoo.se/

Arkenzoo.se
https://www.arkenzoo.se/

Firstvet
https://tractive.com/sv/pd/gps-tracker-cat

National Geographic – Fältstudie kring katters rörelsemönster utomhus
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/cat-tracker-shows-where-pets-go

 

TIPS!

Att använda sig av en kattlucka med chip är ett utmärkt sätt att hålla koll på din katt när den går ut och in ur huset. Men det ger dig ingen koll på katten när den är utomhus. För att kunna se vart din katt är någonstans rekommenderar vi dig att titta närmare på en katt gps. Vi har sammanställt sedan tidigare en guide över marknadens bästa gps:er för katter.