KATTFÖRSÄKRING

Marknadens bästa KATTFÖRSÄKRING

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Husdjur » KATTFÖRSÄKRING

BÄSTA KATTFÖRSÄKRING

För att hitta bäst kattförsäkring på marknaden har vi genomfört en ordentlig research i vårt uppdrag att ta fram de mest rekommenderade kattförsäkringarna på marknaden. Att gå igenom försäkringsbolagens information och sammanställningar kan bli en långdragen process. Därför har vi på Prylkollen gjort detta åt dig. 

Den bästa kattförsäkringen kan delvis vara individuell beroende på din ekonomiska situation, med andra ord hur mycket du är beredd att betala för kattens försäkring. Samt även om du exempelvis skall använda din katt för avling. Då finns det exempelvis ett smidigt tillägg i de flesta försäkringsbolagens erbjudande rörande detta. 

På marknaden finns det ett flertal olika försäkringar där de billigare erbjuder ett grundläggande skydd, medan andra dyrare försäkringar täcker det mesta som katten kan råka ut för. 

SÅ VALDE VI UT BÄSTA KATTFÖRSÄKRING

När vi gör vår selektering efter marknadens bästa kattförsäkring är inte priset den avgörande faktorn i vår rankning. Det är självklart en av flera aspekter som vi behöver ha i åtanke och inkludera i selekteringen. Men det finns även andra delar såsom exempelvis: självrisk, tillägg, ersättningsbelopp och karens.

Dessa delar är viktiga att ha med bedömningen av en försäkring när det kommer till innehållet i respektive kattförsäkring. En annan del som vi lägger stort värde på i vår värdering av försäkringarna, är kundomdömen. De kundomdömen som kommer från befintliga kattägares egna omdömen och upplevelser av respektive försäkring. Vi har också tagit del av Konsumenternas egen jämförelse av kattförsäkringar för att se vilket bolag som fått högst omdömen från dem. 

BÄST I TEST!

Kattförsäkring bäst i test

Lassie kattförsäkring

Specifikation

Kattförsäkringar: Mini, Mellan, Stor
Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring
Veterinärvårdsbelopp: 30 000 kr, 60 000 kr, 150 000 kr
Självriskperiod: 365 dagar
Fast självrisk: 1 500 kr, 3 500 kr
Rörlig självrisk: 15% eller 25%

  • 4,6 av 5 i betyg på Trustpilot

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Bästa kattförsäkring

ManyPets kattförsäkring

Specifikation

Kattförsäkringar: Bas, Standard, Premium
Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring, Tidigare besvär, Pengar tillbaka
Veterinärvårdsbelopp: 30 000 kr, 60 000 kr, 140 000 kr
Självriskperiod: 365 dagar
Fast självrisk: 0 kr, 1 500 kr, 3 500 kr
Rörlig självrisk: 15% eller 25%

  • 3,5 av 5 i betyg på Trustpilot

PERFEKT SOM ICAKUND!

ICA kattförsäkring

Specifikation

Tilläggsförsäkringar: Livförsäkring
Veterinärvårdsbelopp: 30 000 kr/år eller 60 000 kr/år
Självriskperiod: 130 dagar (endast fasta)
Fast självrisk: 2000 kr eller 3000 kr
Rörlig självrisk: 15% eller 25%

  • 3,6 av 5 i betyg på Trustpilot
  • 3,9 av 5 i betyg på Reco

KÖPGUIDE KATTFÖRSÄKRING

En kattförsäkring är helt enkel en försäkring för dig som har katt och är anpassad för att ekonomiskt underlätta för dig som ägare av katten. När exempelvis katten blir skadad eller sjuk, så får du med hjälp av en kattförsäkring stöd ekonomiskt via försäkringsbolaget. Det kan innefatta kostnader för exempelvis veterinär, medicin, rehabilitering eller tandvård. 

En kattförsäkring betalas vanligen månadsvis, men finns oftast även alternativ att betala kvartalsvis eller årsvis. Den kostnad du betalar kallas för premie och är den löpande kostnaden för att inneha försäkringen. Kostnadsbilden kan anpassas hos de flesta försäkringsbolag beroende på hur hög självrisk som du väljer. 

Självrisk
Självrisk är den kostnad du som ägare måste betala om katten blir sjuk eller skadad, och exempelvis behöver besöka veterinären. Försäkringsbolaget täcker då stora delar av den totala kostnaden, men du som ägare behöver betala en självrisk.

Det finns två typer av självrisk när det kommer till kattförsäkringar: 

Fast självrisk – Detta är den fasta kostnaden som du får betala vid en eventuell skada eller sjukdom. Den fasta självrisken ligger vanligtvis på mellan 1000 – 4000 kr. 

Rörlig självrisk – Den rörliga självrisken är en procentuell kostnad. Den beräknas vanligtvis på den totala veterinärkostnader minus fasta självrisken och sedan en procentsats på det. Procentsatsen ligger vanligtvis på mellan 15-25%.
Exempelvis om den totala veterinärkostnaden är 20 000 kr och du har en fast självrisk på 2000 kr och en rörlig självrisk på 20%. Då blir din totala rörliga självrisk 3600 kr.
Total självrisk blir då 5600 kr (2000 kr fast självrisk + 3600 kr rörlig). 

Självriskperiod är ett annat begrepp som är viktigt att känna till när du skall teckna en kattförsäkring. Självriskperioden bestämmer hur ofta du måste betala en självrisk. Är en självriskperiod 365 dagar betyder det att du endast behöver betala självrisk en gång per år. Har din katt skadat sig och du betalat självrisk, då behöver du inte betala självrisken igen om katten inom 365 dagar skulle behöva vård. 

 

Vad innehåller en kattförsäkring? 

Innehållet i din försäkring för din katt kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Vi har gått in mer i detalj vad Lassie, ManyPets och ICA erbjuder här ovanför. Men här går vi igenom övergripande vilka delar som är viktiga att känna till när du tecknar försäkring. 

Veterinärvård
Ersättning vid vård hos veterinär är den mest förekommande orsaken till att man tecknar försäkring. Den är också grundläggande i de flesta kattförsäkringar idag. Den täcker helt enkelt kostnader för vård som din katt behöver hos en veterinär. Det har en tendens att skena kraftigt i kostnad, vilket gör det väldigt värdefullt att inneha en försäkring som täcker största delen av kostnaderna.

Försäkringsbolagen brukar sätta ett maxbelopp som du kan få ersättning för per år, som de kallar “Veterinärvårdsbelopp”. De kan variera beroende på vilket försäkringsbolag och försäkring du väljer. Vanligtvis varierar de mellan 30 000 kr/år, 60 000 kr/år och 140 000 kr/år. 

De allra flesta försäkringsbolag erbjuder idag kostnadsfria samtal till FirstVet, en digital veterinär som du kan boka in möten med via videosamtal. Detta är en trygghet som du kan använda dig av för att ta reda på om ett veterinärbesök faktiskt är nödvändigt eller inte.

Medicin och röntgen
Ordinerade mediciner och röntgen vid sjukdom och skador, brukar inte ingå i de mest grundläggande försäkringarna. De mer omfattande (dyrare) försäkringar brukar innefatta denna typ av kostnader. Så detta kan vara en punkt som är viktig att titta extra på när ni tecknar försäkringen. Om ni vill ha en heltäckande försäkring som inkluderar även detta.

Tandvård
Katter har precis som hundar en tendens att få problem med sina tänder och få behov av tandvård. Här är det ovanligt att försäkringsbolagen inkluderar detta i sina kattförsäkringar. Men det finns ett fåtal aktörer som inkluderar detta, bland annat ManyPets som ersätter för den mycket vanliga tandnedbrytningssjukdomen TR/FORL.

Rehabilitering
Efter en skada eller sjukdom kan din katt behöva rehabilitering för att kunna återhämta sig. Dessa ingår sällan i de mest grundläggande försäkringarna, utan är vanligare i de mer omfattande varianterna. Du får däremot ersättning oftast om rehabiliteringen är ordinerad från veterinären.

Livförsäkring
En livförsäkring för katten är sällan något som ingår i de ordinarie kattförsäkringarna. Det är nästintill alltid ett tillägg som du kan addera till din försäkring. Beloppen tenderar dock att vara relativt låga och slutar att gälla efter en viss ålder på katten.

FAQ

Nedan hittar du en samling av de vanligaste frågorna kring kattförsäkring. 

När kan man teckna en kattförsäkring?

Rekommendation från flera av försäkringsbolagen är att teckna en kattförsäkring från att kattungen är 6 veckor gammal och senast 4 månader för att kunna få fullständig teckning. 

 

Vilken försäkring är bäst för katt?

I vår undersökning har vi kommit fram till att den bästa kattförsäkringen på marknaden är Lassie, tätt följd av ManyPets. 

 

Hur mycket kostar det att försäkra en katt?

En kattförsäkring kostar vanligtvis mellan 70 och 200 kronor per månad. Exakta belopp är svårt att ge då det beror på vad du vill skall ingå och vilket försäkringsbolag du väljer. 

 

Vad kostar ett veterinärbesök katt utan försäkring?

Ett veterinärbesök för din katt utan en försäkring ligger vanligtvis runt 4000 kronor, men vid operation och liknande kan kostnaderna gå upp till 25 000 kronor utan försäkring.