HYDROPONISK ODLING

Marknadens bästa HYDROPONISK ODLING

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hem & Hushåll » HYDROPONISK ODLING

BÄSTA HYDROPONISKA ODLING

Har du också fått upp ögonen för hemmaodling och är på jakt efter bra utrustning som får dina fröer och plantor att trivas, då har du hamnat rätt. Hydroponisk odling innebär att du odlar jordlöst och istället förlitar dig på vatten och näring. Du tillsätter den mängd näring som växterna behöver i varje tillväxtfas och med hjälp av luftspalten som finns mellan vattnet och rotsystemet får plantorna tillräckligt med syre för att växa sig stora. Hydroponisk odling har funnits länge men har blivit otroligt populärt på sistone. Att odla hemma innebär inte bara att du får ekologiska och egenodlade grönsaker, kryddor etc som smakar mer. Det har också en positiv inverkan på miljön då vi minskar vår konsumtion i butikerna tack vara att vi odlar en del själva. Det finns också en stolthet och en glädje i att faktiskt kunna odla sin egen mat året om och visst smakar det extra gott när vi själva varit med och sett fröet som ni blivit en ätbar frukt eller sallad. Det finns många fördelar med hydroponisk odling jämfört med en vanlig traditionell odling där man använder jord som bas. Du slipper bland annat att ha jord inomhus, du kan skapa ditt eget lilla “växthus” som trivs året om, samt att plantorna växer snabbare eftersom de inte behöver leta efter näring och syre som det får göra när det planteras i jord.

Med hydroponisk odling kan man odla det mesta. Allt från sallad, kryddor, chilifrukter, tomat, gurka till någon fantastiskt som padrons. Plantorna trivs extra bra i en hydroponisk odling då det för plantorna upplevs mer exotiskt och lättillgängligt med näring och syre vilket är avgörande för att plantorna ska växa sig stora och smakrika. Det finns många olika varianter av hydroponisk odling, allt från större odlingslådor till mindre modeller. Detta gör att du kan köpa en hydroponisk odling som passar dina behov beroende på vad du tänkt plantera samt vart du tänkt placera den i hemmet. Vi kommer i denna guide att ge dig svaret på vilken som är marknadens bästa hydroponiska odling samt ge dig matnyttig information kring tips och vad som kan vara viktigt att tänka på när du odlar hydroponiskt.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA HYDROPONISK ODLING

Hydroponisk odling har blivit en riktig succe för hemmaodlare och är en både lekfull och experimentell typ av odling som vem som helst klara av. Tack vare det unika systemet att odla plantor på så är det enkelt att ta hand om plantorna samt att få dem att trivas. Det var också av den anledningen som man tog fram produkten, just för att erbjuda hemmaodlare ett sätt att själva kunna odla kryddor och frukter på ett okomplicerat sätt. Att odla småskaligt utan behov av större markyta ligger också helt rätt i tiden samt att det går i linje med den hållbara utvecklingen som sker i samhället. Hydroponisk odling tar i princip bara 10 minuter att komma igång med och när du väl sått dina fröer så sköter odlingen i princip sig själv. Odlingen är fungerar lika bra i hemmet som på exempelvis på kontoret, i skolan eller på vårdboendet. Se till att börja med hydroponisk odling så kommer du snabbt inse enkelheten i odlingen och att fantasin och kreativiteten är det som kommer sätta dina gränser.

När vi välde ut bästa hydroponiska odling så har vi utgått från en rad olika kriterier som vi anser är viktiga ut ett konsumentperspektiv. Först och främst har det inte gjorts några objektiva tester tidigare på just hydroponisk odling vilket innebär att det inte finns några sådan att ta hänsyn till. Vi har därför kartlagt utbudet och vävt in vår egen erfarenhet för att ge dig så bra beslutsunderlag som möjligt när du köper din produkt. Det områden som vi värderat och tittat lite extra noggrant på är följande:

Funktionalitet – Det funktionella är en central del i produkten och likaså en avgörande faktor när vi köper en produkt. Det finns idag smarta och uppkopplade hydroponiska odlingar som innebär att du kan styra odlingen direkt via en smartphone. Här kan du exempelvis se över vattennivån, reglera temperatur samt näring efter specifik planta. Sedan finns det mer analoga odlingar som kräver mer manuell handpåläggning.

Design – Oftast köper vi inte en produkt enbart baserat på funktionalitet utan en annan viktig parameter är just designen och utseendet på produkten. Vi har kommit långt i utvecklingen när det kommer till hydroponiska odlingar och idag kan du hitta riktigt snygga designklassiker som både pryder ditt hem och som får dina plantor att trivas.

Pris – Allt handlar i slutändan om priset, eller är det alltid så? Priset är givetvis en avgörande faktor när vi inhandlar en produkt. Men priset baseras också på vad för typ av odling du är ute efter. Därför är det viktigt att ha med sig att priset oftast styrs av storlek, funktionalitet material och tillverkare. Vi tittar därför på produkter som ligger rätt i pris och där du får bra valuta för pengen.

BÄST I TEST

Hydroponisk odling bäst i test

STARTPAKET NELSON GARDEN HYDROPONISK ODLING HARVY 6

Specifikation

Plats för 6 plantor
Enkel att använda
Placeras exempelvis på fönsterbräda
Komplett att börja använda

SNYGG DESIGN

bästa hydroponiska odlingen

GARLAND MICRO GROW LIGHT

Specifikation

100% återvunnen plast
Lätt att montera och rengöra
Snygg design
4 återanvändbara odlingsbrickor

PERFEKT FÖR KÖKET!

Bäst i test hydroponisk odling

SMART GARDEN 3 STARTKIT VIT

Specifikation

Integrerad LED-belysning
Snygg design
Plats för 3 plantor
Automatiserad vattning och näring

KÖPGUIDE HYDROPONISK ODLING

Innan du köper en hydroponisk odling så rekommenderar vi dig att du tar del av vår köpguide som förhoppningsvis ska ge dig bättre beslutsunderlag. Som alltid när du köper en ny produkt så gäller det att ha koll på vissa delar så att produkten du köper stämmer överens med dina förväntningar och behov. Hydroponiska odlingar har blivit väldigt populärt och idag finns det mängder av olika varianter och modeller att tillgå. En del av avancerad karaktär där du kan koppla upp odlingen via en app och styra med hjälp av telefonen och andra mer traditionella. För att din hydroponiska odling ska passa in i ditt hem så anser vi att du bör fundera kring följande.

Placering
Hydroponisk odling är inte som en vanlig rabatt eller odlingslåda. Den kan nämligen placeras i princip vart som helst i hemmet där det är ljust och där plantorna får ta del av viss solljus. Du kan exempelvis ha den i köket vilket brukar vara populärt om man odla kryddor som basilika, koriander, timjan, dragon etc. Men du kan också ha den i vardagsrummet och på så sätt se den som en växt. Beroende på vart du tänkt placera din hydroponiska odling så kan det vara bra att fundera på storlek och modell. Ska den stå framme i köket vill man kanske ha en som är tilltalande rent estetiskt medans om man ska ha den i ett stängt rum spelar kanske inte estetiken någon större roll.

Ändamål
Är du en erfaren hemmaodlare eller en nybörjare inom området? Har du tänkt att så i en större skala eller är tanken att bara slå några enstaka kryddor? Hur och i vilken omfattning du tänkt använda din hydroponiska odling kan vara bra att göra klart innan du genomför ditt köp. Vi kan dock meddela att när man väl börjat med detta så vill man göra utöka och så merr.
Digital styrning
Idag ser utbudet på hydroponiska odlingar lite olika ut, vissa är mer avancerade än andra. Trots att en sådan här typ av odling normalt sett inte är en teknisk pryl så finns det nu faktiskt varianter som tillhandahåller digital styrning via smartphone. Du kan alltså på vissa modellen koppla upp dig på en app och på så sätt få full kontroll över din odling utan att behöva övervaka fysiskt. Fantastiskt tycker vi och det kommer du garanterat också tycka när du väl testat på en.

Odlingsalternativ
Att odla hydroponisk innebär att man kan odla i princip vad som helst som växer ovan jord. Med det sagt så finns det mängder av frukter och sallader som trivs fantastiskt i denna typ av odlingsform. För att nämna nämna några plantor som trivs bra så är det tomater, gurka, sallad, chilifrukter, kryddor, blommor och jordgubbar. Något som däremot inte trivs lika bra i hydroponisk miljö är potatis och rotfrukter, dem trivs bättre med jord.

Du behöver inte vara en duktig odlare för att lyckas
Något som gjort att hydroponisk odling blivit så populärt är enkelheten och att du inte behöver vara kunnig inom området för att lyckas. Det hydroponiska sättet att odla gör att plantorna trivs utan att du behöver övervaka och förse dem med näring. Vem som helst kan odla fram ståtliga och smakrika plantor med hjälp av det här sättet att odla.

FAQ

Här har vi sammanställt frågor och svar som ofta ställs kring droppslangar.

 

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponisk odling innebär att man odlingen sker utan jord och istället är helt vattenbaserad. Istället för att rotsystemet på plantorna ska leta sig ner genom jorden för att få näring och vatten så odlar man rotsystemet i direkt kontakt med vatten och näring. Det innebär i praktiken att dina plantor inte riskerar att torka ut eller dö på grund av näringsbrist i samma utsträckning som när du odlar direkt i jorden.

Vad kan man odla hydroponiskt?

Att odla hydroponiskt innebär att du som odlare kan vara kreativ och odla i princip vad som helst. Plantor som växer ovan jord trivs fantastiskt bra i hydroponisk miljö och då pratar vi exempelvis plantor som kryddor, sallad, chilli, tomat, jordgubbar, padrons mf. Potatis och rotfrukter som växer under jord trivs inte lika bra att odla hydroponiskt.

Vem passar hydroponisk odling?

För att lyckas med din hydroponiska odling så behöver du verkligen inte vara något expert eller erfaren odlare för den delen. Alla kan lyckas med denna odlingsform som är otroligt enkel och som inte kräver någon avsevärd övervakning från dig som odlare. Plantorna klarar sig mer eller mindre själva när du väl planterat dem och de enda du kan behöva göra är att fylla på med vatten och näring.

Hur ofta behöver man fylla på med vatten och näring?

Nyplanterade odlingar kan klara sig upp till 14 dagar utan påfyllning av vatten och näring. Mer etablerade odlingar kräver dock lite mer frekvent påfyllning. Genom att titta på odlingen så ser du hur den mår och när rotsystemet ej längre är i kontakt med vattenytan så är det dags att fylla på.

 

Källa

Professionella och objektiva tester av hydroponiska odlingar på marknaden var i detta läget i stort sett obefintligt. Utbudet av tillräckligt underlag för kundrecensioner var inte heller tillräckligt stort för att vi skulle kunna få oss en bra uppfattning om produktens kvalité. Därför har vi valt med denna produkt att skapa oss en helt egen uppfattning kring produkten. Den är baserad på hundratals recensioner och en gedigen research av produkternas specifikationer och övrig information från tillverkaren.