HUNDBUR

Marknadens bästa HUNDBUR

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Husdjur » HUNDBUR

BÄSTA HUNDBUR

Att hunden är människans bästa vän är ett traditionellt uttryck som många lär sig redan i tidig ålder, antingen via en egen kontakt med hund eller genom att höra uttrycket. Tyvärr är det många som ändå inte väljer att säkerställa att sin hund är säker i bilen vid transporter. Idag är det extremt vanligt att hundar inte har en hundbur eller annan typ av säkerhetsanordning i bilen. Något som det är lag på i Sverige och du som förare kan få upp till 5000 kr i böter för att inte ha det. Förutom säkerhet för din hund är det en fråga om säkerhet för dig som förare. Det är lätt som förare att bli distraherad eller störd av din hund om den inte är fastspänd. 

För att skydda människans bästa vän, behöver du ha en hundbur som håller högsta kvalitet. En hundbur kan användas för flera olika användningsområden men är absolut vanligast i samband med transport. Det kan handla om att du behöver en robust hundbur i bakluckan av din bil eller om du har en mindre hund som du skall transportera på bussen. Behovet kan se olika ut beroende på aktivitet och typ av hund. En större hund kommer sätta annorlunda krav på din bil och även hundburen, jämfört med en mindre hund. För att hitta den bästa hundburen för dig behövs först och främst reda ut detta innan. Men behovet av en säker hundbur är stort och därför har vi på Prylkollen.se undersökt detta närmare för att hitta marknadens bästa hundbur.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA HUNDBUR

Det finns idag ett flertal olika hundburar på marknaden, både krocktestade och mer robusta hundburar som man placerar i bakluckan. De mer avancerade modellerna av hundburar finns också vanligtvis i olika storlekar för att kunna passa fler hundar. Det finns också en hel del smarta tillbehör och funktioner i hundburarna som är värda att känna till innan man investerar i den. 

När vi skannade över marknaden över hundburar så valde vi att fokusera på hundburar i bil först och främst. Syftet är alltså att investera i en hundbur som du kan ha i din bil för transport. 

Vi valde då att fokusera extra mycket på följande delar i vår jakt efter marknadens bästa hundbur i bilen:

Kvalitét – Vem är tillverkaren och deras erfarenhet av hundburar? Vad är den byggd i för material?
Säkerhet – Är den krocktestad? I så fall vilket land och typ av test?
Funktioner – Vad har den för funktioner och tillbehör som underlättar för dig, din hund och er säkerhet?

BÄSTA HUNDBUR

Hundbur bäst i test

MIM - VarioCage Single

Specifikation

Krocktestad i Sverige
Nödlucka
Gjord av splitterfritt robust material med hög säkerhet
Teleskopisk funktion
Finns i flera olika storlekar

BÄSTA HUNDBUR PÅ SÄTET

Bästa hundbur

4pets Caree Transportbur

Specifikation

För baksäte eller framsäte
Fästes med ISOFIX
För djur upp till 15 kg
Handtag fram & baktill
Följsam baksida som passar många bilmodeller

BÄSTA HUNDBUR BUDGET

bäst i test hundbur

Trixie Aluminium Hundbur

Specifikation

Stabil bur av aluminium
Höga bak- och sidoväggar
Snabblåsning

BÄSTA HUNDBUR DUBBEL

Bästa hundbur dubbel

MIMsafe VarioCage Dubbel

Specifikation

Bäst för dig med två hundar
Krocktestad i Sverige
Justerbar mellanvägg

KÖPGUIDE HUNDBUR

När du letar efter en hundbur måste du självklart börja titta på dina egna förutsättningar. Då pratar vi inte endast den ekonomiska aspekten som alltid kommer in när man skall göra ett större inköp. När du tittar på att köpa en hundbur behöver du se över hundens storlek och din storlek på bilen. Hundburen måste först och främst självklart få plats i din bil, och kunna sättas in på ett säkert sätt. Sedan är det viktigt att hunden har tillräckligt med utrymme i hundburen. Köper du en hundbur när hunden inte är fullvuxen behöver du räkna med hur mycket den troligtvis kommer växa.

Förutom dessa aspekter har vi nedan sammanställt de viktigaste punkterna kring hundburen när du skall genomföra ditt köp:

Säkerhet
Precis som med en barnstol för ditt barn, behöver säkerheten komma först när du letar hundbur. En viktig del kan vara att se till att buren är krocktestad och vilken typ av test som har genomförts. Det finns tester för frontalkrock, krock bakifrån och från sidan, samt vid en volt av bilen. Samtliga av dessa tester är önskvärt för att kunna säkerställa att buren håller och är säker för din hund.

Stabilitet
Med stabilitet tittar vi främst på materialvalet av hundburen, då det säkerställer att buren håller för hundens vikt. En gallerbur i tunt stål kommer inte kunna stå emot för en stor hund vid en kraftig krock. De gallret kommer troligtvis böjas, gå sönder och öka risken för att din hund blir skadad. Även mindre hundar kommer inte kunna skyddas av de tunnare gallerburarna. En allmän rekommendation är att ta sig upp i en högre prisklass av hundburar för att få mer robusta och stabila konstruktioner för din hund.

Design
När vi tittar på design så är självklart viktigt för många att hundburen är snygg i bilen. Men det vi menar med design är framförallt hur mångsidig designen är. Alla bilar har olika utseenden och form, vilket gör att en bra hundbur behöver ha en mångsidig design för att passa så många bilar som möjligt.

Är du mer ute efter något att bära hunden i?
Läs då gärna vår Bäst i Test guide om Hundväskor!

FAQ

Vanliga frågor och funderingar i samband med att man väljer att köpa en hundbur till bilen.

Vilka hundburar är godkända?

Godkända hundburar är vanligtvis de som klassas som krocktestade. Där finns det olika typer av tester som är klassade som godkända, både i Sverige och utomlands. I Sverige kan testerna ske vid exempelvis Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås eller RISE Research Institutes of Sweden.

Får hundar vara lös i bagageutrymmet?

Nej din hund får inte vara lös i bagageutrymmet enligt lag i Sverige. Detta kan leda till böter för dig som förare och samtidigt äventyra säkerheten vid krock för hunden och alla som färdas i bilen. Hunden behöver vara säkrad precis som vi människor antingen i bur, med grind och galler eller med bilsele.

Vilka hundburar är bäst?

Enligt vår research i denna köpguide är VarioCage Single från MIMsafe den bästa hundburen på marknaden idag enligt våra kriterier.

Hur länge kan hunden sitta i hundburen?

Enligt rekommendation skall hunden sitta maximalt sex timmar i bilen utan paus. Detta är dock individuellt och många hundar behöver rastas och röra på sig snabbare än med sex timmars mellanrum.

Är hunden säker i en hundbur?

Det bästa sättet att skydda din hund i bilen är att ha en hundbur som klarar din hunds vikt och storlek. Hunden är så säker den kan bli i en hundbur om buren håller hög kvalité och är krocktestad.

 

Källa

När vi har gjort vår research kring att säkerställa hundburen som är bäst i test har vi använt oss av en rad olika källor som finns listade nedan.

https://vast.ntf.se/nyheter/hund-i-bil/
https://www.arkenzoo.se/hund-hundburar-hundburar-till-bil
https://flexxy.se/sidor/krocktest
https://bilen.trygghansa.se/aga-bil/tips-och-rad/ta-hunden-med-i-bilen