wifi kamera

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Google Nest cam

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa wifi kamera

Att skaffa sig en WiFi kamera är vanligtvis kopplat till någon typ av övervakning. Det kan handla om att övervaka så att ingen obehörig tar sig in i eller snokar runt din bostad. Kanske är din hund eller katt hemma under dagarna och du vill kunna kolla till den. Eller du har lämnat huset till din tonåring och vill se över att inte århundradets hemmafest arrangeras i bostaden. Anledningen bakom införskaffandet av en WiFi kamera kan som sagt vara många.

En övervakningskamera i hemmet idag har en stor fördel vanligtvis att vara uppkopplad via WiFi. Först och främst är installationen av en WiFi kamera betydligt mycket enklare än en som kopplad med Ethernet kabel (nätverkskabel). Sedan är de flesta smarta övervakningskameror som kan kopplas upp mot Amazon Alexa och Google Home tvungna att använda WiFi.

Allt fler prylar i hemmet blir idag uppkopplade och därmed “smarta saker” som kan kopplas samman och kommunicera med varandra. Därför har vi valt att fokusera just på WiFi kameror i denna guide. En WiFi kamera ger dig bra förutsättningar för att kunna övervaka ditt hem både inomhus och utomhus.

BÄSTA WIFI KAMERA INOMHUS

BÄSTA WIFI KAMERA

BÄSTA WIFI KAMERA UTOMHUS

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi ut bästa wifi kamera

När vi sökte igenom marknaden efter WiFi kamera insåg vi snabbt att det fanns ett utbud av övervakningskameror i olika modeller. Priserna skiljer sig från ett par hundra kronor till tiotusentals kronor för hela övervakningspaket. Därför valde vi att nischa in denna genomgång av produkter inom just övervakningskameror med Wifi-uppkoppling. Som inte heller är hela övervakningspaket, men inte utesluter att de kan byggas på.

När det kommer till funktioner har vi tittat främst efter smidigheten att installera övervakningskameran, bildkvalitén och tillhörande funktioner. Funktioner som möjligheten att styra inställningarna i en enkel app och att koppla det samman med andra smarta produkter.

I vår research har vi tagit hänsyn till flertalet olika oberoende tester för att skapa oss en bild produkterna. Detta tillsammans med kundomdömen har till slut lett oss fram till tre olika nätverkskameror i tre olika kategorier.

Innehållsförteckning

Google nest cam

Specifikation

Trådlös: Ja
Bildkvalitet: 1080p
Rörelsesensor: Ja
Lagring: Inbyggt (3h i kamera), I molnet (30 dagar, abonnemang)

Pris google nest cam

Google Nest Cam är en trådlös övervakningskamera som fungerar lika bra inomhus som utomhus. Kameran får bland annat toppbetyg i objektiva tester från Pricerunner, PC Tidningen och PC För Alla. Det tillsammans med de höga kundomdömen som vi kunnat hitta kring Google Nest Cam, gör den till bästa WiFi kamera på marknaden idag.

Först och främst har den en smidig installationsprocess, som börjar med dess magnetiska fäste som den sätts upp med. Något som många märken bör ta efter för att effektivisera installationen. Sedan är den smidig som de flesta av Googles produkter att få in i Google Home appen. Den appen lämnar lite att önska då den är i vår smak lite för bred, men det påverkar in WiFi kamerans betyg i detta skede. I Google Home kan du anpassa flertalet olika inställningar för kameran. En hel del ingår i gratisversionen, vill du exempelvis ha mer lagring än 3 timmar, behöver du ett abonnemang där ytterligare funktioner finns att tillgå.

Kameran är 1080p upplösning som levererar en bra bild för pengarna både dag och nattid. Det är inga problem att urskilja saker i varken dovt ljus eller mörker. Vilket du kan se mer av i Googles produktvideo här längre ned.

Sammantaget är det en mångsidig och enkel kamera. Installation och igångsättning sker extremt enkelt och har du redan produkter i Google Home appen är du redan igång med den.

Bästa wifi kamera inomhus

Ring Indoor Cam

Specifikation

Trådlös: Ja
Bildkvalitet: 1080p Full HD
Rörelsesensor: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang)

Pris Ring Indoor Cam

Ring Indoor Cam är den bästa WiFi kameran för inomhusbruk och det till ett kostnadseffektivt pris. Den får bland annat högsta betyg av PC För Alla och en stark rekommendation av TechRadar (4,5 av 5 i betyg). Detta tillsammans med imponerande kundomdömen på Amazon. Totalt har över 46 000 personer gett betyg på produkten och den har ett snittbetyg på smått otroliga 4,7 av 5.

När vi tittar närmare på Ring Indoor Cam förstår vi varför den är bästa WiFi kameran inomhus. Trots det låga priset har kameran en extremt bra bildkvalité och funktioner som en mer avancerad övervakningskamera. Den kompakta och minimalistiska designen gör det enkelt för dig att hitta en plats inomhus för kameran. Den går både att fästa på väggen eller att ställa i bokhyllan. Det enda som är minus med den och som lite begränsar möjligheten är att den behöver ett eluttag att kopplas in i. Men det brukar sällan vara några större problem inomhus.

Ring Indoor Cam har en rörelsesensor som gör att du direkt i medföljande app får notiser vid rörelser. I den användarvänliga appen sker även ändringar av inställningar. Kameran har även en inbyggd högtalare som gör att du kan tala med barnen när de kommer hem från skolan, eller säga åt hunden om den har hyss för sig.

Ring har flertalet andra produkter som denna övervakningskamera kan kopplas samman med. Bland annat kan du koppla samman det den smarta dörrklockan Ring Video Doorbell. För att kunna koppla samman produkter och använda samtliga fördelar med detta krävs ett abonnemang. WiFi kameran går dock att använda utan abonnemang, utan några som helst problem.

Bästa wifi kamera utomhus

Arlo Pro 3

Specifikation

Trådlös: Ja
Bildkvalitet: 1440p 2K
Rörelsesensor: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang)

Pris Arlo Pro 3

Bästa WiFi kamera utomhus utses Arlo Pro 3. Övervakningskameran från Arlo erbjuder inte bara kvalité, utan även funktionalitet. Kameran finns idag redan att köpa i paket om flera övervakningskameror om man önskar komplett övervakning av bostaden. Testerna som gjorts på Arlo Pro 3 visar höga betyg från M3, Ljud & Bild, Prisjakt och PC Tidningen. Lägg därtill höga snittbetyg i form av kundomdömen, exempelvis Amazon.

Arlo Pro 3 är en WiFi kamera som lämpar sig bäst utomhus. Det är en batteridriven kamera som kopplas upp via WiFi. Batteriet skall hålla så länge som upp till 6 månader enligt tillverkaren. Behöver den laddas så sker den genom en smidig magnetisk laddningssladd, vilket är smidigt. Laddningssladden är dock inte vattentätt, vilket kan försvåra laddningen av kameran.

Kameran är riktigt bra även om den inte når upp till Arlo Ultra med sin 4K upplösning. Men Arlo Pro 3:s 2K upplösning är mer än tillräckligt för att fånga upp i både dagsljus och i mörkret. Den smidiga appen som Arlo använder sig av för sina kameror är otroligt enkel att komma igång med. Det är även i den som alla inställningar sköts. Lagring av videos och flera av funktionerna är kopplade till Arlos abonnemangstjänst “Smart”. Abonnemanget finns i flera olika prisklasser, men början från $2,99 per månad.

Kameran är också vattentät och har IP65-klass. Den har också en inbyggd belysning som slås på när rörelsesensorn aktiveras.

Arlo Pro 3 är en utmärkt WiFi kamera för utomhusbruk som med enkelhet också kan byggas ut med fler kameror.

Köpguide wifi kamera

Trenden de senaste åren har varit att allt fler skaffar sig övervakningskameror i och runt om sina hem, speciellt bland husägare. Det kan handla om avancerade övervakningssystem med flertalet olika kameror och sammankopplingar. I detta fall har vi valt att fokusera endast kring enkla enskilda övervakningskameror. Det kan fungera som komplement för dig som har ett mer avancerat system som övervakar helheten. Eller så fungerar det mer än tillräckligt för dig som inte har ett avancerat övervakningssystem.

Nedan är de delar som vi rekommenderar att ni tittar närmare på inför ett köp av WiFi kamera.

Bildkvalitén
Det är svårt att inte nämna bildkvalité när man undersöker kameror, oavsett typen av kamera. En övervakningskamera behöver ha tillräcklig skärpa och upplösning för att faktiskt kunna göra någon nytta. På marknaden finns det WiFi kameror med stora skillnader i bildkvalité. Ju högre upplösning, desto bättre såklart. Vi har sett att det finns kameror upp till 4K upplösning, vilket tyvärr gör att priset stiger en del. 2K kameror räcker gott och väl för de allra flesta som är ute efter en WiFi kamera till hemmet.

Rörelsesensor och uppkoppling live
När det kommer till denna typ av övervakningskameror är rörelsesensorn en viktig funktion, tillsammans med hur snabbt som den kopplas upp i telefonen. Dvs hur snabbt som den kopplas upp live från det att du får en notis i telefonen. Rörelsesensorn ger dig möjlighet att få en notis i telefonen som vid snabb uppkoppling direkt ger dig en live vy av det som kameran fångat upp.

Lagring & abonnemang
Lagringen är en del hos WiFi kameror som skiljer sig mycket mellan varumärkena. En del av kamerorna har möjlighet för lagring via SD-kort som klarar lagra en del av videomaterialet som spelas in. Andra kameror behöver du köpa till ett abonnemang för att kunna få tillgång till lagring i molnet hos den leverantören. Detta är en del som du verkligen bör se över och räkna på innan du gör ditt köp WiFi kamera.

Mörkerseende
Hur den presterar i mörker är också det en återkommande viktig funktion när det kommer kameran, inte minst när det handlar om en övervakningskamera. Se till att kameran har en tillräckligt hög upplösning och skärpa i mörker för att kunna urskilja exempelvis personer. Är det någon som smyger runt ditt hus under natten vill du gärna fånga upp det på din övervakningskamera.

FAQ

Vanliga frågor och svar som ställs kring WiFi kamera.

Hur funkar trådlös kamera?

Det mest naturliga för en trådlös kamera är att den kopplas upp via WiFi. Det mesta blir mer naturligt när du använder en WiFi kamera. Genom att ha en trådlös kamera slipper du också dra en nätverkskabel till kameran från din router.

Får man sätta upp kamera hemma?

Som privatperson får du sätta upp kamera i ditt hem och ute på tomten. Det finns nämligen något som heter privatundantaget, vilket gör att du inte berörs av Kameraövervakningslagen och Dataskyddsförordningen (GDPR). Men det kräver att kameran endast fångar upp ditt hem eller din tomt. Den får inte fånga upp personer eller fordon som passerar på allmän yta, eller exempelvis grannar.

Vad kostar en WiFi kamera?

En WiFi kamera kostar allt ifrån ett par hundra kronor, till flera tusen kronor. Det skiljer enormt mycket i kvalité mellan kamerorna och det är vanligtvis dyrare med WiFi kamera utomhus än det är inomhus.

Källor

Det har gjorts ett flertal objektiva tester som innehåller WiFi kamera, vid olika tillfällen och sammanhang. Både när det kommer till generella tester av övervakningskameror och mer nischade tester inom just WiFi kameror / IP kameror. Vi har använt oss av ett par av dessa källor för att skapa oss en uppfattning om den bästa WiFi kameran. Det tillsammans med kundomdömen som vi läst igenom har skapat oss den bild vi har av marknadens bästa WiFi kamera.

Google Nest Cam – Test Ljud & Bild 2021-09-16
https://www.ljudochbild.se/test/smart-hem/google-nest-cam/

Google Nest Cam – Test PC För alla 2021-10-15
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.757045/google-nest-cam

Google Nest Cam – Test PC För alla 2021-10-15
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.757045/google-nest-cam

Test 10 uppkopplade kameror – PC För Alla 2021-03-08
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.631515/overvakning-kamera-test

Arlo Pro 3 – Test Ljud & Bild 2019-12-23
https://www.ljudochbild.se/test/smart-hem/arlo-pro-3/?hw=1

Arlo Pro 3 – Test M3 2019-12-13
https://m3.idg.se/2.1022/1.723917/arlo-pro-3?queryText=arlo

Arlo Pro 3 – Test PC Tidningen 2020-01-15
https://test.pctidningen.se/test/overvakningskamera/arlo/arlo-pro-3/

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.