Tarp

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Hilleberg Tarp 20 XP

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Vilken är den bästa tarpen?

Att campa och vara ute i naturen är en viktig och avkopplande del i många människors liv. Vi lever i ett fartfyllt samhälle där press och stress dagligen påverkar vår livsstil. Det gör det än mer viktigt för oss att hitta saker i livet där man verkligen får koppla av och släppa alla måsten. Det blir fler och fler av oss som upptäcker naturen och vildmarkslivet på ett eller annan sätt. Vissa bor i det dagligen och skulle absolut inte kunna tänka sig ett liv utan närhet till naturen medens andra av oss lever i en storstadsmiljö och ser njutningen med att komma ut i lugnet när möjligheten ges. När du ska ge dig ut i skogen eller naturen så är det väldigt viktigt att du klär dig och har med dig rätt saker för att din vistelse ska bli så trevlig som möjlig. Idag finns det mängder av intressanta vildmarksprodukter på marknaden som kan vara bra att känna till och ha med dig när man ska ge sig ut på ett äventyr i naturen. Vissa av oss uppskattar även att övernatta i naturen och det ställer givetvis högre krav på din utrustning. Kan man uppleva känslan av att sova fritt i vildmarken utan att behöva bli blöt om det regnar? Det kan man faktiskt och svaret på frågan är med hjälp av en tarp. En tarp ger dig tak över huvudet men ger dig känslan av att vara ett med naturen.

En tarp är ett slags vindskydd som används ute i naturen för att skydda sig mot regn och rusk. En tarp kan användas på väldigt många olika sätt och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser på vad du kan använda din tarp till. Många använder en tarp för att ge skydd om man exempelvis ska övernatta i naturen eller om man ska slå upp ett läger och vill ha tak över huvudet utan att behöva sitta instängd i ett tält. En tarp kan också användas i kombination med ett vanligt tält för att ge ytterligare en dimension i ditt vildmarksboende. Genom att sätta upp tarpen utanför tältöppningen får du ett slags förtält där du och dina vänner kan umgås, hänga och ha det trevligt.

Idag finns det mängder av olika varianter av tarpar på marknaden, i olika storlekar, material och modeller. Är du en person som är ute mycket i naturen och kommer använda din tarp kontinuerligt så rekommenderar vi att du köper en tarp som är tillverkad med slitstarkt material och som klarar att stå emot vädrets makter. Vi vill med denna guide ge dig som konsument bättre insikt och förståelse för vad som kan vara viktigt att tänka på när du köper en tarp samtidigt som vi vill ge dig svaret på vilka tarpar som faktiskt är bäst på marknaden.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi ut bästa tarpen

Idag finns det väldigt få tester att tillgå på tarpar vilket gör det svårt att få en överblick på denna produktkategori. Det man märker är att de mest kända och välrenommerade tillverkarna står sig högt i kurs och har bra omdömen och recensioner av sina produkter. Det har mycket att göra med att dessa tillverkare varit med i branschen länge och tillverkar hållbara kvalitetsprodukter som är anpassade för våra nordiska klimat.

Produkterna har inte testats av oss själva utan vi sammanställer omdömen och recensioner från ett tiotal olika platser. Informationen som tillverkarna presenterar om produkterna är också något som har gåtts igenom för att hitta bästa möjliga nästrimmer.

Innehållsförteckning

Hilleberg Tarp 20 XP

Pris Hilleberg Tarp 20 XP

Hilleberg är en känd och välrenommerad tillverkare som ända sedan 1973 tillverkat tält för tuffa och utsatta miljöer. Hilleberg Tarp 20 XP är en populär och gedigen tarp som är tillverkad i slitstarkt material och som är framtagen för att klara av tuffa väderförhållanden. precis som det många gånger kan vara när man är ute i naturen. Med Hilleberg Tarp 20 XP får du precis det som en tarp är avsedd till, ett tåligt väderskydd utan att du behöver stänga in dig. Den här tarpen är dessutom tillverkad i extra slitstarkt tältväv vilket gör den otroligt hållbar. Dessutom har den en vattenpelare på hela 55.000! Hilleberg Tarp 20 XP kan användas för många olika typer av behov och användningsområden. Du kan välja att använda den endast som ett regn och vindskydd alternativt använda den som en påbyggnad av ett tält för att på så så sätt skapa en trevlig plats att kunna laga mat och fika i. Hilleberg Tarp 20 XP väger endast ca 2 kilo vilket gör den otroligt behändig att ha med sig om du exempelvis ska vara ute en längre tid i naturen och vandra. Den finns i två olika storlekar 10 respektive 20 m2 samt två olika modeller av den. Den ena som heter XP är tillverkad i starkare Kerlon SP vilket gör den mer tålig och hållbar. Den andra modellen är tillverkad i Kerlon 1200 vilket för att den är betydligt lättare och fortfarande bra på att stå emot väder och vind. På tarpen finns flertalet öglor och långa slag linor vilket gör att du kan spänna fast tarpen på ett enkelt och säkert sätt. Du behöver heller inte tänka på att ta med en påse för att frakta eller förvara den här tarpen i. Packpåsen är nämligen integrerad i tarpen vilket gör det enkelt att fälla ut och in tarpen efter användning, dessutom försvinner risken att du ska tappa bort packpåsen.

Hillebergs Tarp 20 XP är en stor favorit bland många vildmarks älskare och med anledning av dess höga kvalitet kombinerat med enkelheten i produkten så förstår vi verkligen varför. Är du ute efter en hållbar, vind- och regnsäker tarp så är detta absolut en vi rekommenderar.

Sydvang Tarp 9 Ultralight

Pris Sydvang Tarp 9 Ultralight

Sydvang är ett norskt företag och tillverkare av produkter för dig som vandrar och vistas mycket ute i naturen. Självklart har Sydvang också tagit fram en del del bra tarpar och det är en som vi fastnat för lite extra och som väldigt fina omdömen och recensioner. Sydvang Tarp 9 Ultralight är en tarp som väger otroligt lite vilket gör den väldigt smidig att bära och ha med sig vart man än är på väg. Det här är en tarp som både skyddar dig mot regn och väta samtidigt som den fungerar alldeles utmärkt att ha som solskydd under varma och soliga dagar. För dig som har planer på att använda din tarp när du ska övernatta i naturen så är denna också stor nog för det. Sydvang Tarp 9 Ultralight är utrustad med tältlinor med reflexer vilket gör att du enkelt kan hitta den om du varit ute en sväng i mörkret. Packpåsen som medföljer är också integrerad i tarpen vilket gör det enkelt att packa upp och packa in tarpen. Dessutom försvinner risken att du ska tappa packpåsen ute i naturen eller under din vandring. Det här är en tarp som passar alla typer av användningsområden, oavsett om du ska sova under den eller bara ha den som ett skydd under en dagsutflykt.

Sydvang Tarp 9 Ultralight är en prisvärd och smidig tarp som är enkel att ha med sig under vistelsen i naturen. Den ger bra skydd mot såväl vind som regn och kan starkt rekommenderas för dig som kanske inte använder tarp så frekvent.

Fjällräven Abisko Tarp Large

Pris Fjällräven Abisko Tarp Large

Fjällräven är en svensk tillverkare av vildmarksprodukter som dem flesta av oss känner till. Fjällräven tillverkar kvalitetsprodukter som är anpassade för våra nordiska klimat och som ger dig rätt förutsättningar ute i naturen. Självklar har man också levererat en hel del bra och spännande tarpar som är värda att lyfta fram lite extra. Vi har hittar en tarp på fjällräven som sticker ut lite extra och som garanterat kommer ge dig de skydd du behöver. Fjällräven Abisko Tarp Large är en tarp som är 3,5 x 4,5 meter och som är tillverkad i stark nylonväv. Tarpen är väldigt tålig och bra på att stå emot vind och väta på ett effektivt sätt. Fjällräven Abisko Tarp Large går att användas enskild och i kombination med andra typer av tält, det är endast fantasin som sätter gränser på vad du kan göra och inte. Tarpen spänns med enkelhet upp med hjälpa av åtta justerbara stormlinor vilket gör att du kan kan ta en tupplur under tarpen i en trygg miljö. Fjällräven Abisko Tarp Large är behändig och smidig att ha med sig oavsett om du bara ska en kort bit för att slå upp ett läger eller om du ska ge dig ut på en längre vandringstur.

Att tänka på när du köper tarp

När du ska vistas i naturen så är det väldigt viktigt att du har rätt typ av utrustning med dig för att dig vistelse ska bli så behaglig som möjligt. Vi har nog alla varit med om en dag i skogen då man haft för lite kläder eller för dålig utrustning med sig, det är allt annat än harmoniskt och trevligt. Så för att skapa dig rätt förutsättningar så bör du tänka igenom dina behov och vad för typ av utrustning du behöver. Detta gäller givetvis också när du ska köpa en tarp. Det finns idag många olika varianter av tarpar på marknaden som är anpassade för olika ändamål och behov. Vi vill därför lyfta fram ett par saker som du bör reflektera över innan du köper en tarp.

Användningsområde


Vad ska du använda din tarp till? En tarp kan användas till mycket och modellen på marknaden visar också detta. Önskar du använda din tarp i kombination med ett tält för att skapa ett uterum att laga mat och umgås i så bär du givetvis kolla upp om tarpen är kompatibel med detta. Är din tanke att ha en tarp för att kunna övernatta i naturen så bör du tänka på att du köper en tarp som är anpassningsbar och som är tillräckligt stor beroende på hur många ni kommer vara.

Material


Den kanske absolut viktigaste punkten att kolla upp är just materialet och hur tarpen är tillverkad. En tarp är avsedd för att stå emot vind och regn och ge dig en skydd. Var därför noga med att du köper en tarp som är tillverkad i ett hållbart och bra material så att den uppfyller sin funktion. Det finns idag billiga alternativ på tarpar som tyvärr inte håller måttet och det kan resultera i en tråkig vistelse för dig och dina vänner i naturen. Ett bra riktmärke är att kolla upp hur många vattenpelare tarpen har samt vad yttermaterialet är tillverkad i.

Förpackning


Hur ska du bära och packa din tarp? Vissa tarpar på marknaden levereras med en integrerad packpåse vilket för det väldigt enkelt och smidigt att ha med sig den. När man är ute i naturen vill man använda sig att enkla och lättförståeliga produkter som inte krånglar. Hur du packar din tarp kan underlätta och skapa en hel del tid för dig.

Vikt


Vikten kan skilja sig mycket och därför kan det vara bra att tänka igenom hur du ska använda din tarp. Är du en person som gillar att vandra och har svårt att sitta still bör du köpa en tarp som väger mindre. Idag finns det tarpar som väger under under 1 kg, exempelvis Fjällräven Abisko Tarp Large som vi nämnt ovan.

Tarp

FAQ

Vanliga frågor om tarp och dess funktioner.

Vilken tarp är bäst?

Marknadens bästa tarp är Hilleberg Tarp 20 XP. Det är en tarp som har allt man kan behöva ute i naturen och som är tillverkad i det bästa tänkbara materialet för den här typen av produkt. Dessutom med en vattenpelare på hela 55.000 vilket gör att du kan känna dig trygg med att du slipper bli blöt. Går också att kombinera med tält och anna utrustning.

Hur sätter man upp en tarp?

En tarp sätter man upp med hjälp av slaglinor eller stormlinor som ingår när du köper produkten. På tarpen finns öglor som du spänner fast linan i för att sedan förankra den i ett träd eller liknande.

Hur använder man en tarp?

Det finns många olika användningsområden som man kan använda en tarp till. Många använder den för att främst få skydd mot regn och vind när man vistas ute i naturen. Andra använder den när man ska övernatta i naturen för att få den ultimata kontakten med omgivningen utan att behöva stänga in sig i ett tält. En tarp går också att kombinera med ett vanligt tält för att skapa ett trevligt uterum där man kan laga och äta mat.

Vad kostar en tarp?

Prisnivån skiljer sig ganska mycket beroende på kvalité och märke. Det som ofta styr priset är vilket material den är tillverkad i samt storleken på tarpen. Men generellt sett så kostar en tarp på mellan 1000-5000 kr.

Källor

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa tarpen.

Outnorth
En av Sveriges största och mest populära återförsäljare av vildmarksprodukter. Outnorths fokus är  Outdoor  utifrån ett skandinaviskt perspektiv – de väljer att kalla det ”The Best  of  Scandinavian  Outdoor”. De säljer kläder, skor och utrustning från framför allt nordiska varumärken.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.