Steamer

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Philips Steam & Go GC362

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Vilken är den bästa steamer?

En produkt som seglat upp och blivit en favorit bland hushållsprodukterna är en steamer, eller ångstrykare som tillverkarna ibland kallar dem. En steamer är till för att snabbt och enkelt få dina kläder släta, mjuka och skrynkelfria. Det är ett perfekt komplement för det mer klassiska strykjärnet. Steamern värms upp på bara ett par sekunder, vilket gör den perfekt att ha nära till hands i hemmet om du har bråttom iväg. 

Med en steamer slipper du släpa fram en strykbräda eller göra plats på ett bort för att kunna stryka dina kläder. En steamer fungerar på sådant sätt att ger ifrån sig uppvärmd ånga, så du behöver inte ha ditt plagg liggandes mot något platt som strykjärnet. Värmen och fukten löser upp vecken och när plagget torkar försvinner sedan skrynklorna. Du kan enkelt hänga din skjorta eller blus på en galge och sedan använda din steamer att släta ut den med. Det finns en del steamer som är utformade för att även kunna pressas gentemot plagget, likt ett strykjärn.

På marknaden finns det ett brett utbud av steamers, i olika prisklasser. Vi har här genomsökt både objektiva tester från experter och kundomdömen för att kunna presentera den bästa steamern för dig. Vikt har lagts framförallt kring priset, dvs vad får du för pengarna och hur rimlig kostnaden är för just denna produkt. Vi har även lagt stor vikt vid effekten av steamern, dvs om den får jobbet gjort. Att köpa en steamer där du behöver göra om det 2-3 gånger gör att investeringen i en steamer blir meningslös. Då har du hunnit släpa fram strykbrädan och strykjärnet redan. Så viktigt när vi tagit fram våra favoriter är att den är effektiv och får jobbet gjort direkt med skrynklor och veck. 

UTMÄRKT VAL!

bäst i test steamer

Philips ComfortTouch Plus GC558

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi ut bästa steamer

Det stackars strykjärnet och strykbrädan som i många år funnits i våra hem har nu sett sig ersättas av den modernare versionen, steamern. Steamern har blivit otroligt populär att använda för att få bort skrynklor och veck på kläderna i hemmet. Det är en snabb och smidig maskin inte bara att ha hemma, utan många av dem är enkla att ta med sig på resan också. 

Ute på marknaden idag finns det i grova drag två typer av steamer. Den handhållna steamern utan medföljande ställning, där vattentanken sitter direkt på enheten. Samt den stationära steamern som har en separat vattentank och vanligtvis en ställning medföljande. Den stationära steamern har en begränsning i smidighet och enkelhet, men kompenserar det genom effekt och kraft.

När vi valde ut bästa steamer 2021 vägde vi in alla delarna kring att ha en steamer hemma. Förvaring, effekt och smidigheten att plocka fram den och snabbt steama sitt plagg. Valet av steamer är baserat på tester från flertalet olika källor, samt mängder av recensioner och omdömen. Vi har försökt att väga in alla olika delar som du som köpare kan tänkas korsa i din köpresa. Allt för att samla de tre bästa produkterna på marknaden, i ganska skilda prisklasser.

Innehållsförteckning

Philips Steam & Go GC362

Pris Philips Steam & Go GC362

Philips Steam & Go GC362 är steamern som ger dig allt du behöver för att snabbt och enkelt få dina kläder släta och fina. För prislappen som ligger en bra bit under 1000 kr så får du väldigt mycket för pengarna. 

Steamern är lätt och glider fint över de allra flesta tyger på ett smidigt sätt, tack vare den mjuka beläggningen på munstycket. Den ger ifrån sig en jämn ånga som fördelar sig fint över plagget när den är i rörelse. På en del tunnare material når även ångan igenom så att den påverkar baksidan samtidigt, vilket ger en fin tidsbesparing vid användning. 

Medföljer i paketet förutom steamern är en smidig förvaringsbag, borsttillsats och skyddshandske. Du kan enkelt packa ned steamern och tillbehören i påsen när den inte används. Det är inte heller några problem att låta steamern vara inkopplad med sladd då uppvärmningen behöver startas med knappen på baksidan av steamern. 

Om man skall vara petig så har den en relativt lång uppvärmningstid för att vara en steamer, upp till 40 sekunder enligt M3.idg.se egna test. Det är inte lång tid, men något längre än andra steamers på marknaden. 

Sammanfattningsvis får du här en steamer som ser till att jobbet blir gjort även om uppstart sträckan är lite längre. Men med den prislappen kan man leva med att den behöver värmas upp ett par sekunder extra. Att den dessutom är liten och kompakt gör den enkel att förvara hemma om du har ont om plats. 

Philips ComfortTouch Plus GC558

Pris Philips ComfortTouch Plus GC558

För den som är ute efter en steamer med hög klass och som ligger i premiumklassen, då är ComfortTouch Plus GC558 från Philips en extremt bra kandidat. 

I denna steamer får du en all-inclusive med tillhörande ställ/board tillsammans med den snyggt integrerade steamern. Den är förutom effektiv, väldigt visuellt tilltalande och ingenting som måste gömmas undan. 

Till skillnad från de handhållna steamers utan ställning får du här en steamer som underlättar hela processen, där du enkelt hänger upp ditt plagg eller använder den vertikala steaming boarden. Det flexibla munstycket hjälper dig att fördela ångan över hela plagget och kan komma åt även på de mer svåråtkomna ytorna. Steamern är också utrustad med 5 olika ång inställningar, där du kan anpassa ångan beroende på plaggets tjocklek. Plagg i siden behandlas varsamt på de lägre nivåerna, medan de mer kraftfulla nivåerna passar plagg i ull, t.ex. en kappa. 

Vattenbehållaren upplevs som enkel att fylla med vanligt kranvatten, vilket snabbar på processen för dig. 

Prislappen är något hög på denna steamer, men sett till allt som ingår och alla omdömen som går att finna är den helt klart värd den. Har du utrymmet hemma och lägger vikt vid att verkligen få kläderna släta och fina, då är denna steamer perfekt för dig. 

Tefal Access Steam + DT8100

Pris Tefal Access Steam + DT8100

Steamern Tefal Access Steam levererar snabb och effektiv ånga när du behöver det. Den är utrustad med en ny uppvärmningsteknik som innebär att det blir en kondensfri ångning av plagget. Det gör att plagget inte är fuktigt efteråt och du kan istället direkt sätta på dig det när du är klar. Vattenbehållaren är avtagbar och enkel att fylla på. Storleken på 190 ml erbjuder dig också möjligheten att steama dina plagg under längre stunder. 

Steamerns design och uppvärmningsteknologi gör att veckan försvinner i en enda vertikal rörelse, utan att behöva göra om det. Den fungerar helt perfekt när du är på språng och snabbt behöver få ordning på skjortan eller blusen när du är på språng. 

Medföljer gör även tre smarta tillbehör som ytterligare förenklar för dig; en tygborste för att använda på tjocka tyger, en ångkåpa för att använda på mer ömtåliga tyger. Samt får du med en dörrkrok för att enkelt hänga upp dina kläder när det behöver steamas. 

Uppvärmningstiden på den ligger på cirka 40 sekunder, så den är inte en av de snabbaste på marknaden. Men detta ser vi som en mindre nackdel bland många fördelar. Steamern ligger prismässigt på en medelnivå och fungerar därmed perfekt för dig som inte vill ha det dyraste eller det billigaste på marknaden

Att tänka på när du köper en steamer

När du skall köpa en steamer finns det några aspekter som kan vara viktiga att ha i åtanke. Det första är vilken typ av steamer som du är intresserad av att ha i ditt hem, en stationär eller handhållen. Bor du exempelvis lite mindre och inte har speciellt mycket plats, då kan en stationär steamer bli besvärlig att förvara. Den handhållna steamern är betydligt mycket smidigare att förvara. 

Vattentanken

Den stationära steamern har en betydligt mycket större vattentank än den handhållna. Är du efter att använda din steamer på exempelvis flera plagg åt gången och du vill slippa fylla på vattnet, då är en stationär steamer att föredra. En handhållen steamer har en mindre vattentank som vanligtvis endast räcker för något enstaka plagg åt gången. Viktigt för de handhållna är att vattentanken inte är alldeles för liten, då kan du behöva fylla den redan innan du gjort det första plagget klart. 

Effekten

När det kommer till själva ångeffekten verkar de stationära ha en liten fördel gentemot de handhållna. Flödet och fördelningen av ånga är det som i slutändan gör att resultatet blir bra. 

Smidigheten

Vi människor är oftast på språng och en steamer skall ju ersätta strykjärn och strykbord, därför behöver det också gå fort. Smidigheten kring att ta fram produkten, fylla vattentanken och sätta igång är en viktig del av processen för att din steamer skall bli ett bra köp. Hela denna processen är det som i slutändan gör att du kommer att använda din steamer. 

Sammanfattningsvis finns de fördelar och nackdelar med både de stationära och de handhållna. Genom denna guide hoppas vi att vi kunnat lyfta fram det, så att du enklare kan ta ett beslut kring bästa steamer 2021. 

FAQ

Samling av vanliga frågor och svar om steamer. 

Vilken steamer är bäst?

Enligt tester, recensioner och omdömen online är Philips Steam & Go GC362 den bästa steamern på marknaden. Det finns självklart flera andra bra alternativ, bland andra de två som vi också presenterar i denna guide: Philips ComfortTouch Plus GC558 & Tefal Access Steam + DT8100. 

Kan steamer ersätta strykjärn?

Ja en steamer kan med enkelhet ersätta ett strykjärn, och det har den gjort redan i mängder av hem. Till skillnad från strykjärnet som alltid behöver ett platt underlag (vanligtvis strykbräda) för att få kläderna släta så behöver en steamer inte det. En handhållen är dessutom bara att fylla vattentanken med vatten och koppla in i eluttaget, sedan kan du få din skjorta eller blus slät och fin direkt på galgen. 

Kan man steama gardiner?

Ja en steamer går alldeles utmärkt att använda till mer än kläder, exempelvis gardiner. På detta sätt behöver du inte plocka ned gardinerna när de behöver slätas ut. Du kan snabbt och smidigt steama gardinerna där de hänger. Steamern går även bra att använda på andra typer av tyger hemma, som exempelvis bordsdukar och lakan. 

När använder man en steamer?

En steamer används när ett plagg eller ett tyg är skrynklig eller har veck, som man vill avlägsna. Det fungerar utmärkt som ersättning för det traditionella strykjärnet och strykbrädan. 

Vad kostar en steamer?

En steamer kostar idag mellan 200 – 4000 kr, vilket är ett ganska brett prisspann. En handhållen steamer är billigast och går oftast att hitta mellan 200 – 1200 kr. De stationära är aningen dyrare och startar runt 900 kr och kan kosta uppemot 6000 kr. 

Kan man bränna sina kläder med en steamer ?

Nej det blir inga brännmärken eller liknande med en steamer. Den använder varm ånga för att fukta kläderna och på sådant sätt släta ut tyget. 

Kan man steama alla kläder?

En steamer kan fräscha upp i princip alla typer av tyger och klädesplagg. Från delikata silkesplagg till ytterjackor och rockar, till gardinerna. De flesta mer avancerade steamers har tillbehör som är anpassade för olika typer av tyger. Läs igenom instruktionerna på din steamer för att se vilket tillbehör du bör använda. 

 

Källor

Det fanns en del tester av steamer att tillgå på marknaden som vi tyckte var trovärdiga och uppdaterade. De flesta var dock enskilda produkter och inte stora tester av alla på markndaen. Men förutom dem har det funnits gott om recensioner och betygsättning kring steamers på marknaden. Vilket har gett oss ett bra underlag i vårt framtagande av bästa steamer. 

Test Steamer 

M3 Test av Philips Steam&Go
Länk: https://m3.idg.se/2.1022/1.742569/philips-steam-go

Icakurirens test av Philips Comfort Touch 
Länk: https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/test-rad/20181219/icakuriren-testar-vilken-steamer-ar-bast/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna. 

Amazon
Världens största e-handelsplats för försäljning av alla typer av produkter. Här samlas inte bara recensioner om produkter från Sverige & Norden, utan även från hela världen. 

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.