Smart dörrklocka

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Ring Video Doorbell 4

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa dörrklocka med kamera

Har det blivit dags att uppgradera den klassiska dörrklockan till en smart dörrklocka? En smart dörrklocka går idag att finna med ett flertal olika funktioner inkluderade. En av de mest eftersökta är en dörrklocka med kamera, eller dörrkamera som det benämns ibland. Med en dörrkamera får du en säker övervakning över din entré och kan också direkt se vem det är som besöker dig. De kan även vara utrustade med rörelsedetektor som innebär att kameran aktiveras när rörelse finns framför den. Väldigt användbart om du har oönskade gäster som rör sig runt ditt hus, exempelvis när tjuvar rekar bostäder inför ett inbrott. 

En smart dörrklocka är en teknisk pryl som inte riktigt har slagit igenom riktigt ännu i Sverige. De syns ofta förekomma i amerikanska filmer och olika typer av Youtube-klipp från andra sidan pölen. Där känns de snarare sagt som regel än undantag när det kommer till framförallt husägare. 

En smart dörrklocka med kamera, ger dig som bostadsinnehavare kontrollen över din egen entré. Oavsett om du är hemma eller inte kan du med andra ord, veta vem det är som är utanför din dörr. En del dörrkameror har dessutom möjligheten att kommunicera med personen bakom dörren, via tillhörande app. På det sättet kan du kommunicera med besökaren, utan att du är hemma. 

Dörrkameror i Sverige är lagligt idag, det finns dock ett par punkter att känna till kring kameraövervakning utanför din dörr som vi redogör för längre ned i vår köpguide. 

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi ut bästa dörrklocka med kamera

När vi har tittat efter bästa dörrklocka med kamera på marknaden har vi sökt igenom objektiva tester som vi kunnat hitta. Vi har även genomgått recensioner och omdömen från ett tiotal sidor där detta finns från konsumenter. Samt har vi gått igenom produkt specifikationerna kring de olika produkter som vi slutligen valt ut.

När vi tittar närmare på de funktionerna som vi valt att fokusera på, är det ett flertal olika. Dörrklocka med kamera skall vara både smidig i installation, användande och ha hög kvalité. Detta har vi dock märkt är en tuff kombination. Alla produkter som vi valt ansluts med WiFi, har rörelsesensor och kan sammankopplas med en smart telefon.
En del av dessa smarta dörrklockor är batteridrivna och därmed smidiga i installationen, medan andra är eldrivna. Den eldrivna installation har en tendens att bli mer komplicerad, vilket ger den en uppförsbacke från start.

Bildkvalitet, vyvinkel och HDR är egenskaper som vi valt att säkerställa att dessa är godkända enligt de tester och omdömen som vi kunnat hitta. Samtliga av dessa dörrklockor med kamera har dessa egenskaperna.

Dessa tre smarta dörrklockor som vi valt har också möjligheten att sammankopplas med ett smarta hem-system som exempelvis Amazon Alexa och Google Assistant.

Innehållsförteckning

Ring Video Doorbell 4

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Batteri (uppladdningsbart)
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1080p
Bildförhållande: 3:4
Vid lins: 160 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs, 30 kr/mån)
Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
Färger: 16 olika färger
Övrigt: Har stöd för Amazon Alexa

Pris Ring Video Doorbell 4

Ring Video Doorbell 4 är en uppdatering av den redan populära Ring Video Doorbell 3. Modellen har varit väldigt populär på marknaden och den uppdaterade modellen är precis som sin föregångare sladdlös. Strömmen kommer från ett uppladdningsbart batteri istället för uttaget, vilket förenklar installationsprocessen. Det viktiga när du installerar denna dörrklocka med kamera är att den har WiFi uppkoppling. Genomgående i tester och recensioner är att Ring Video Doorbell är enkel och smidig att installera och komma igång med. Efter installationen konfigurerar och kopplar du samman allt i appen.

I den lättanvända appen kan du justera inställningarna och du kan exempelvis justera rörelsekänslighet och rörelsesensorn. Dock som de allra flesta dörrklockor med kamera, så behöver du teckna ett abonnemang för att få tillgång till alla funktioner. I detta fall är det en kostnad på 30 kr/mån om detta är din enda produkt, har du fler produkter från Ring kan du teckna plus abonnemanget för 100 kr/mån.

Bildkvalitén är hög både under dagtid, i lampljus och i mörker. Där är denna en av de absolut främsta på marknaden. Du får skarp bild oavsett vilket ljus det är, vilket är en otroligt viktig egenskap hos denna smidiga dörrklocka med kamera.

Denna dörrkamera har stöd för sammankoppling med Amazon Alexa och du kan enkelt matcha designen på den genom de 16 olika tillgängliga färgerna.

Det negativa kring denna dörrkamera är att den är batteridriven vilket gör att du kommer behöva byta batterier för eller senare, jämfört med om den drivs med eluttag. Detta är dock ett mindre bekymmer med tanke på hur det förenklar installationsprocessen.

Google Nest Doorbell

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Batteri (uppladdningsbart) eller eldrift
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1080p
Bildförhållande: 3:4
Vid lins: 145 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs)
Mått: 11,4 x 4,9 x 2,2 centimeter
Färger: Vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant

Pris Google Nest Doorbell

Googles egna dörrkamera Nest Doorbell är en annan favorit som vi hittat i våra eftersökningar kring bästa dörrklocka med kamera. Denna modell går att installera med uppladdningsbart batteri eller med direkt eldrift. Google har själva valt att ta fram en guide här för att underlätta ditt beslut kring vilken elförsörjning du bör välja.
Denna är som många av Googles produkter utrustad med en stilren avlång design, där
kameran är placerad i toppen och knappen nere i botten.

Funktionsmässigt är Google Nest Doorbell “top of the class”. Förutom stödet med Google Assistant (Google Home appen), har den möjligheten att ställa in rörelsekänslighet, utvalda rörelsezoner och identifiering av typ av rörelse (människa, djur osv.). Du har även möjlighet att spela upp färdiginspelade svar till den som är vid dörren och låta Google Nest Doorbell spela upp dem. Andra smarta inställningar är tvåvägskommunikation som låter dig prata med personen vid dörren. Inaktiveringen av ljudenheten är en annan smart funktion som gör att du kan stänga av ljudet när någon ringer på, exempelvis när familjemedlemmar sover.

Precis som Ring Video Doorbell krävs ett abonnemang för att kunna nyttja dörrkamerans samtliga funktioner. Detta abonnemang ligger kostnadsmässigt på 55 kr/mån och heter Nest Aware. I det abonnemanget får du möjlighet till tjänsten ansiktsigenkänning, som är en oerhört intressant tjänst. Du får också tillgång till 30 dagars video historik istället för de ordinarie 3 dagarna.

Det negativa som lyfts fram kring Google Nest Doorbell är att den inte håller samma höga bildkvalité som Ring Video Doorbell och Arlo Video Doorbell. Bildkvalitén är skarp och klarar mer än väl de nivåer som krävs och behövs enligt de tester vi genomgått. Men det går att se en skillnad mellan varje dörrkamera.

Arlo Video Doorbell

Specifikation

Anslutning: Wifi
Drivs av: Eldrift
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Upplösning: 1536p
Bildförhållande: 1:1
Vid lins: 180 grader diagonalt
HDR: Ja
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Lagring: Molnlagring (abonnemang krävs, 29kr/mån)
Mått: 14,3 x 4,7 x 3,7 centimeter
Färger: Svart eller vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant och Amazon Alexa

Pris Arlo Video Doorbell

Arlo Video Doorbell är vår tredje och sista favorit på marknaden när vi eftersökt en smart dörrklocka. Precis som Google Nest Doorbell kan den anslutas via eluttag, men även köras på det uppladdningsbara och löstagbara batteriet. Installationen av Arlo Video Doorbell är därmed extremt simpel, när det kommer till det trådlösa valet. Du kan även välja att installera den i den befintliga dörrklockans ledningar om du önskar den befintliga dörrklockans ringsignal. I annat fall om du önskar en signal i huset förutom notisen i telefonen behöver du köpa till en så kallad “chime” (en högtalare ger ljudet “ding dong”).

Bild- och ljudkvalitén är delar som lyfts fram ofta när det kommer till Arlo Video Doorbell. I de tester och filmer som vi tagit del av är bildkvalitén riktigt bra och definitivt i samma nivå som Ring Video Doorbell 4.

Funktionerna och möjligheterna är många när det kommer till denna dörrkamera. Du ställer enkelt in känsligheten på rörelsesensorn i appen, om det exempelvis endast skall reagera på människor och djur. Förutom de idag nästan självklara sakerna som att du kan kommunicera med personen vid dörren och få notiser, så är den utrustad med en siren. Det är en inbyggd siren som du kan aktivera antingen manuellt eller vid en upptäckt rörelse.

Precis som redan nämnda dörrkameror krävs abonnemang för tillgänglighet till alla funktioner. Här har Arlo en negativ sida där deras abonnemang är både krångliga och kan bli dyra i längden. Det billigaste abonnemanget ligger dock på samma nivå som de övriga två, 29 kr/mån.

Köpguide dörrkamera

Dörrkamera eller dörrklocka med kamera har som nämnt tidigare inte haft den genomslagskraft i Sverige ännu som i andra länder. En av anledningarna till detta är att vi i Sverige har en del lagar kring kameraövervakning som försvårar processen. Tidigare var man exempelvis tvungen att ansöka om tillstånd för att installera kameraövervakning kring sitt hem. Idag finns det dock ett undantag i Kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen som möjliggör övervakning av ens egna hem och tomt. Trots detta finns det ändå en tvetydighet då kameran får filma din egna tomt, men inte allmän plats. Det kan bli en utmaning då med tanke på att många entrédörrar är riktade mot en öppen gata eller trapphus om du bor i lägenhet.

Tips för att installera dörrkamera inom lagens gränser:

Rikta kameran om du kan så att den endast fångar upp din egen tomt eller din bostad (sjöbod, garage eller liknande räknas in)
Se till dörrkameran aktiveras vid rörelse eller om någon ringer på dörren. Det är okej att den aktiveras en kort stund när en person står utanför din dörr och den fångar delvis upp allmän plats. Den får dock inte filma mot allmän plats hela tiden.
Informera besökarna om att de blir filmade. Oavsett om det är välkomna eller icke välkomna är det bra att ha en skylt som informerar kring detta.

Nu när vi rett ut det lagliga kring en dörrklocka med kamera. Då kan vi gå in närmare på de detaljer som är extra intressanta när du skall köpa produkten.

Installationen

En dörrklocka med kamera behöver ha elektricitet på ett eller annat sätt för att fungera. Det finns olika typer av installationsmöjligheter. I de flesta fallen vid fast installation krävs dock att du har en behörig elektriker på plats som ser till att installationen blir korrekt. En ordinarie dörrklocka har oftast för klen strömförsörjning och en smart dörrklocka behöver en ersättningstransformator för att få rätt strömförsörjning. Att som privatperson gå in i proppskåpet för att ersätta transformator är lite överkurs för de flesta utan behörighet.
Värt att nämna är att transformatorn som behövs inte alltid kommer med i förpackningen när du köper en smart dörrklocka. Titta upp detta innan du köper, annars är det något som du behöver köpa till.

Det finns dock batteridrivna dörrkameror som är betydligt mycket enklare i installationen, där det inte behövs kopplas till den befintliga dörrklockans strömkälla.

Bildkvalitet & bildformat

Kvalitén i bilden på en dörrkamera är överlag väldigt bra. Så när vi pratar om att titta på bilden i kameran handlar det inte om skärpan eller upplösningen. Det handlar mer om mörkerseendet, hur bildkvalitén är i mörkret. Samt vinkeln på kameran, dvs vilken betraktningsvinkel den har. Detta kan skilja relativt mycket mellan produkterna. Betraktningsvinkeln bestämmer hur mycket som du får med i din film, ju högre tal desto mer fångas upp på videon.

Bildformaten på en dörrkamera kan skilja sig och bestämmer tillsammans med betraktningsvinkeln hur mycket som fångas upp i videon. Levererar kameran formatet 16:9, så har den samma format som din widescreen TV. Det ger en bra bild men det kan ha problem att fånga upp paket och liknande som läggs framför dörren. Det stående formatet 9:16 är ett annat vanligt förekommande format som inte fångar upp lika mycket längs kanterna som övriga. Fyrkantigt format 1:1 är ett annat vanligt format som är en mix av de bägge två.

HDR

HDR (High Dynamic Range) är en separat funktion kring bildkvalitén som vi väljer att lyfta fram. Ligger solen på din ytterdörr? Då kan det bli svårt för en dörrkamera att fånga upp tillräckligt med detaljer för att få en skarp bild. Men är den utrustad med HDR undviker du detta problem.

Rörelsesensor

För att kunna upptäcka ovälkommet besök eller börja filma innan personen klickar på dörrklockan är många av dörrkamerorna utrustade med en rörelsesensor. Det finns även en del på marknaden som kan kopplas samman och tända belysningen utanför när personen kommer. Detta kräver dock att stora delar av hemmet är utrustat med “Smarta hem” produkter, exempelvis Apple HomeKit.

Molnlagring

För att enkelt kunna spara utvalda videoklipp är molnlagring det enklaste och snabbaste alternativet. De flesta smarta dörrklockor erbjuder detta, dock krävs det i princip alltid att ett abonnemang aktiveras. Dessa abonnemang innebär en extra kostnad, som är bra att se över innan du bestämmer dig för vilken dörrklocka med kamera du vill köpa.

Smarta hem-system

En smart dörrkamera kan kopplas samman med andra typer av program, exempelvis smarta hem system. Den är vanligtvis endast kompatibel med en del av dessa. Exempel på integrationer kan vara: Alexa, Google Home, Apple HomeKit, Smart Things.
Har du ett smart system som du använder redan hemma idag, då kan det vara bra att se till att den nya dörrkameran är kompatibel med det.

FAQ

Vanliga frågor och svar om smart dörrklocka (dörrkamera).

Vad drivs en smart dörrklocka av?

En smart dörrklocka kan antingen vara batteridriven eller fast anslutet till ett eluttag. Du kan använda dig av befintlig dörrklockas strömförsörjning i vissa fall. Detta är dock något som du bör kolla upp innan du genomför ditt köp av smart dörrklocka.

Fungerar min befintliga installation med en smart dörrklocka?

Den kan fungera beroende på vilken smart dörrklocka du köper. En dörrkamera kräver vanligtvis en högre strömförsörjning än en ordinarie dörrklocka. Har du då köpt en smart dörrklocka för att använda befintlig installation, kan det krävas en ersättningstransformator för att få rätt strömförsörjning.

Hur ska jag montera min dörrkamera?

Monteringen kan ske på flera olika sätt. De flesta dörrkameror har medföljande och smidiga befästningsplattor som skruvas fast i dörr eller vägg. Smidigheten i monteringen beror på om det är en batteridriven dörrkamera eller inte. En batteridriven kam

Hur fungerar en smart dörrklocka?

En smart dörrklocka kopplas upp till ditt WiFi och via den app som tillhör dörrklockan. I den appen kan du sedan ta emot notiser och prata med personen som står vi dörren. Därifrån kan du även styra dina inställningar, t.ex. hur känslig rörelsesensorn skall vara om den skall reagera på allt eller endast människor/djur exempelvis. En smart dörrklocka ger dig också möjligheten att koppla samman det med ett smarta hem-system, exempelvis Amazon Alexa eller Google Home.

Källor

Det har genomförts en del objektiva tester av smarta dörrklockor vid olika tillfällen. Vi har använt oss av ett par av dessa källor för att skapa oss en uppfattning om den bästa smarta dörrklockan. Detta tillsammans med kundomdömen av konsumenter från flertalet stora sajter, har vägts in i vår värdering.

Test dörrkamera av M3 – 2021-10-07
https://m3.idg.se/2.1022/1.723918/titthal-dorr-kamera-test

Test övervakningskamera Pricerunner – 2021-05-27
https://www.pricerunner.se/test/overvakningskamera

Specifika produkttester

Ring Video Doorbell 4
https://www.techradar.com/reviews/ring-video-doorbell-4
https://m3.idg.se/2.1022/1.751147/ring-video-doorbell-4

Arlo Video Doorbell
https://global.techradar.com/sv-se/reviews/arlo-video-doorbell-recension
https://m3.idg.se/2.1022/1.748445/arlo-video-doorbell-wire-free

Google Nest Hello Doorbell
https://store.google.com/se/product/nest_hello_doorbell?hl=sv

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut och nischsajter som exempelvis Råd & Rön, Testfakta, TechRadar, M3 m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.


TIPS!

Vi har förutom att sammanställa smarta dörrkameror även tittat närmare på andra intressanta teknikprodukter. Bästa bilkamera är en annan intressant produkt som växer i popularitet och som vi gjort en närmare titt på. Läs gärna igenom den guiden också.