slipmaskin

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Bästa excenterslip

AEG BEX18-125

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa slipmaskinen

En slipmaskin är ett fantastiskt verktyg och kan vara helt oumbärlig, både för hobbysnickaren hemma och proffs snickaren. Med en slipmaskin kan du slipa rent ytor på material som trä, plåt och sten.

När det kommer slipmaskiner finns det olika typer, som alla har sina fördelar och nackdelar. Till detta har du även de slippapper som fästs på slipmaskinen, som erbjuder olika egenskaper beroende på vad du är ute efter. När vi har valt att lyfta fram den bästa slipmaskinen har vi valt att fokusera på två kategorier, de mest vanligt förekommande slipmaskinerna. De kategorierna är: Excenterslip och multislip.

När vi sammanställt denna guide har vi utgått ifrån att du är en hobbysnickare som behöver en slipmaskin av hög kvalité till ett rimligt pris. Vi har gått igenom flertalet objektiva tester från en mängd olika källor, tillsammans med alla omdömen och recensioner online som vi kan finna. När den informationen väl samlats in har vi själva bedömt dessa källor och skapat oss en bild vilken som är den bästa slipmaskinen 2021.

Bästa excenterslip

bästa multislip

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

6 olika typer av slipmaskiner

Det finns idag ett flertal olika slipmaskiner på marknaden och den kan vara viktigt att känna till skillnaden mellan dem då de innehar olika egenskaper och fördelar. Så när det är dags för dig att köpa en slipmaskin, då gäller det ha koll på vilken slipmaskin som passar dig bäst. Vanligtvis pratar man om fem olika typ av slipmaskiner.

Excenterslipmaskin

En excenterslipmaskin är en som en rondellmaskin fast mer utvecklad. Rörelsen sker precis som sitt namn, fram och tillbaka med ett roterande slipblad. Den fungerar utmärkt som en multimaskin och skall du köpa endast en slipmaskin är en excenterslipmaskin ett utmärkt val. Den kan fungera både genom att ta bort spackel, färg eller rost. Men fungerar även utmärkt när det behövs en fin finish, t.ex. genom att polera trä, metall och plexiglas.

Multislip (deltaslip)

En multislip som även är kallad deltaslip, har ett trekantsformat sliphuvud som slippapper fästs på. Tack vare den spetsiga trekantiga formen kommer du åt på utrymmen som annars är väldigt svåra att nå med en slipmaskin. En del multislipar har dessutom möjlighet att dela slipplattan för att kunna vrid spetsen på slipplattan, för att underlätta åtkomst ytterligare.

Bänkslipmaskin

Bänkslipmaskiner är ett relativt klumpigt verktyg att ha hemma, men för den som har en bod eller yta för slipmaskinen är den fantastisk. Bänkslipmaskin kan användas för att slipa handverktyg såsom yxor, knivar, mejslar och andra handverktyg. Slipskivorna är utbytbara och bänkslipmaskin finns i ett par olika prisklasser för att passa både hantverkare och hemmafixare. En del av dem har möjlighet också till våtslip, vilket resulterar i ett snabbt och effektivt resultat.

Bandslip

Bandslip är en slipmaskin som ofta används för att bearbeta större ytor som behöver slipas ned. Slipmaskinen består av ett slipband som leds över en driv- och styrrulle hela tiden. Kan fungera även som en stationär maskin, genom att spännas upp i stativ. Är bandslipen ställbar i hastighet, ökar möjligheten för att även slipa ömtåliga ytor som bland annat lack. För ovana personer kan det vara bra testa sig fram på lägre hastigheter för att inte slipa bort för mycket, speciellt om det sker på trä.

Vinkelslip

Vinkelslipmaskin kan användas både för att slipa ett material, men används väldigt ofta också för att kapa material. Den är populär och effektiv att använda för att kapa material av metall och sten. Vinkelslipen är en av de mer avancerade slipmaskinerna och bör användas tillsammans med ett kapbord, eller annan lämplig utrustning för att säkert kapa materialet.

Planslip

Planslipen är en slipmaskin med en fyrkantig slipplatta som rör sig med cirkelrunda rörelser fram över materialet. På detta sätt kan du bearbeta stora ytor som behöver få en yta finslipad. Planslip används nästan uteslutande på trä, och är vanlig när det kommer finslipning av trägolv. Ett annat namn för planslip är finslip.

Innehållsförteckning

AEG BEX18-125

Specifikation:

 • Typ = Batteridriven
 • Batterispänning = 18V
 • Diameter slipplatta = 125 mm
 • Vikt = 2,1 kg
 • Ljudnivå = 88,5 dB

Pris AEG BEX18-125

Excenterslipen från AEG är vår sammanställda favorit när vi dammsuger internet efter recensioner och betyg. Slipmaskinen får höga betyg på flertalet stora sajter, bland annat 4,7 av 5 möjliga på Amazon. Den tar också hem flertalet objektiva tester, som exempelvis Pricerunners egna test av slipmaskiner.

Med AEG får du en smidig och enkel slipmaskin som lämnar en utmärkt finish på materialet som slipas. Den är utrustad med en hastighetsreglering i sex olika steg, som ger dig fullständig kontroll på din slipning. Är du högerhänt kommer du enkelt åt den med ett tumgrepp medan du kör dessutom.

Många lyfter fram lättheten och ergonomin i denna slipmaskinen, just för enkelheten att styra den. Trots att den har en väldigt hög maxhastighet, hålls vibrationerna på en bekväm nivå som gör den lättmanövrerad. Designen och ergonomin i maskinen är helt enkelt genomtänkt, tillsammans med dess effektiva egenskaper.

Dammuppsugningen sker genom dammpåse eller genom att koppla på munstycket till dammsugaren.

Makita DBO180Z Solo

Specifikation:

 • Typ = Batteridriven
 • Batterispänning = 18V
 • Diameter slipplatta = 125 mm
 • Vikt = 1,7 kg
 • Ljudnivå = 77 dB

Pris Makita DBO180Z Solo

Makitas DBO180Z Solo är den batteridrivna excenterslipen som ger dig utmärkt resultat och som garanterat kommer göra dig nöjd under många år. Makita är ett kvalitetsmärke som vi ofta får chansen att framhäva här på Prylkollen, när det kommer till elektriska verktyg. Denna gång lyfter vi excenterslipmaskinen från Makita som fått extremt goda recensioner och betyg överallt.

Slipmaskinen är kompakt designad och tar minimal med plats bland verktygen. Den kompakta designen ger ett ergonomiskt skönt grepp av gummibeklädnad kring den. Detta tillsammans med 3-stegs elektronisk hastighetsinställning får du en hög kontroll oavsett yta.

Men trots den relativt slimmade designen lyfts dess låga vibrationer ofta fram, vilket är en oerhört behaglig egenskap när du skall jobba med en slipmaskin. Låg vikt på ca 1,7 kg bekräftar den kompakta designen och har ett effektivt dammutsug och dammpåse med pappersfilter.
Makita DBO180Z Solo ger dig en snygg finish på dina material, som kan köras på både trä, metall och plexiglas.

Slipmaskinen är dessutom utrustad med eget säkerhetssystem som förlänger batteriets livslängd genom att stänga av maskinen när batterinivån blir för låg.

Ryobi R18ROS-0 Solo

Specifikation:

 • Typ = Batteridriven
 • Batterispänning = 18V
 • Diameter slipplatta = 125 mm
 • Vikt = 1,5 kg
 • Ljudnivå = 84 dB

Pris Ryobi R18ROS-0 Solo

Behöver du en snabb och smidig slipmaskin som klarar lätta till medeltunga slipningar, då kan Ryobi R18OS-0 Solo vara rätt för dig. Ryobis smidiga One+-sortiment levererar här en effektiv excenterslip som ger dig rätt förutsättningar för dina slip projekt. Den passar perfekt för exempelvis färgborttagning och ytfinish på olika typer av trämaterial.

Fästet är utrustad med Ryobis Gripzone-teknologi, vars mikrotexturerade gummi ger dig ett bra enhandsgrepp om maskinen. Viktmässigt är den en riktig lättviktare på knappa 1,5 kg inkl. batteri, endast 1,13 kg utan batteriet.

Den är utrustad med ett inbyggt dammutsug, vilket gör att du inte är tvungen att koppla in dammsugare för att hålla slipdammet i styr.

Sammanfattningsvis är det en kraftfull och kompakt slipmaskin som inte ligger i toppen när det kommer till funktioner som hastighetsreglering och ljudnivå. Men söker du en smidig och något enklare slipmaskin, då kan detta vara en riktig vinnare. Att den dessutom ingår i Ryobis One+ sortiment gör att du kan köpa den utan batteri om du redan har ett av deras batterier hemma.

Bosch PSM 100 A

Specifikation:

 • Typ = Sladd
 • Effekt = 100W
 • Vikt = 0,9 kg
 • Ljudnivå = 94 dB

Pris Bosch PSM 100 A

Multislipmaskinen från Bosch är ett perfekt val när du söker en effektiv slipmaskin för mindre ytor. Denna slipmaskin från Bosch får höga omdömen överallt vart vi letar, den är dessutom utnämnd som Bäst i test av Bygghemmas egna test av multislipmaskiner.

Denna slipmaskin är utrustad med en tvådelad slipplatta i triangelform. Den triangelformade slipplattan ger dig till skillnad från excenterslipen en bättre åtkomst i hörn och trånga utrymmen, samtidigt som den klarar lättare planslipning. Den främre spetsen på slipplattan går dessutom att lossa och vrida, för att ytterligare optimera triangelformen i slipmaskinen i trånga ytor.

Bosch PSM 100 A är en av marknadens lättaste slipmaskiner med en totalvikt på endast 0,9 kg. Den är dessutom utrustad med en smidig dammuppsugning som fångar dammet i dess mikrofilterbehållare.

Sammanfattningsvis ser vi detta som ett av de mest prisvärda elektriska verktygen på marknaden. För endast ett par hundralappar får du en smidig, lätthanterlig och högkvalitativ slipmaskin för massor av användningsområden.

Black & Decker KA 2000

Specifikation:

 • Typ = Sladd
 • Effekt = 120W
 • Ljudnivå = 84 dB

Pris Black & Decker KA 2000

Den eldrivna slipmaskinen från Black & Decker har länge varit en klassiker i verktygslådan, sedan slutet av 90-talet. Designen är inspirerad från datormusen, vilket ger den en bekväm känsla i handen, samtidigt som du med enkelhet kommer åt trånga utrymmen. Söker man efter en prisvärd och effektiv multislip är det svårare att hitta en bättre på marknaden än denna från Black & Decker.

Med en total effekt på 120W och kompakt design med gummibeklätt greppområde, får du en multislip som får jobbet gjort. Går att använda för de flesta typer av jobb, från mindre planslip till små och trånga utrymmen.

Slipmaskinen är utrustad med ett slipnät som fästes på och som ger slippappret upp till fyra gånger längre livslängd. På slipmaskinen har du dessutom en smidig dammbehållare med mikrofiltrering, som ger dig en optimal och dammfri arbetsyta.

Sammanfattningsvis är detta en ultimat slipmaskin för dig som söker en mångsidig och kostnadseffektiv slipmaskin till din verktygslåda.

Metabo FMS 200 Intec

Specifikation:

 • Typ = Sladd
 • Effekt = 200W
 • Vikt = 1,25 kg
 • Ljudnivå = 89 dB

Pris Metabo FMS 200 Intec

Denna multislip är den överlägset mest kraftfulla (200W) av de tre slipmaskiner som vi valt ut i kategorin multislip. Slipmaskinen från Metabo har också en större slipyta än de övriga två, vilket kan vara en fördel vid större ytor. Men tack vare den spetsiga trekantiga formen som denna slipmaskin erbjuder kommer du åt bra även i trånga utrymmen.

Den är designad för ett enhandsgrepp med en glidsäker Softgrip-yta runt handtaget för bästa möjliga grepp och ergonomi. Den är även utrustad med vibrationsdämpande material för att öka kontrollen under arbetets gång.

Maskinen går att använda både med och utan anslutning till dammsugare. Med den utrustade dammkassetten med filter gör att arbetet sker enkelt och dammfritt, utan extern anslutning.

Sammanfattningsvis är detta en kvalitetsmaskin som prismässigt ligger lite högre än både Bosch och Black & Decker. Men med tanke på att det endast är ett par hundralappar kan det vara värt för dig som kommer använda slipmaskinen oftare och till större ytor.

Att tänka på när du köper slipmaskin

När det blivit dags att köpa en slipmaskin är det viktigt att du säkerställer från start vilken typ av maskin som du behöver. Just slipmaskiner finns i så pass många olika utseenden, med olika egenskaper. Se därför till att fastställa ditt behov innan du skall inhandla en slipmaskin. Ett annat tips som vi vill ge dig när du är ute och letar efter den bästa slipmaskinen, det är att se långsiktigt. Ditt behov just nu kanske är en sak och kräver en typ av slipmaskin. Men kommer du även att ha nytta av den maskinen vid projekt framöver? Se till att köpa en slipmaskin som du tror att du kommer att nytta av ett par år och satsa ekonomiskt lite mer på den maskinen istället.

Förutom ditt personliga behov både kortsiktigt och långsiktigt finns det en del funktioner som kan vara bra att titta närmare på inför ett köp av slipmaskin.

Batteri eller sladd

Likt de flesta elektriska verktyg idag finns slipmaskiner som är batteridrivna och de som behöver sladd inkopplat i eluttag. De batteridrivna slipmaskinerna är vanligtvis dyrare, framförallt om du behöver köpa med batteriet. Då kan batteriet stå för upp till 50% av priset på slipmaskinen. En batteridriven slipmaskin är självklart betydligt mycket smidigare och rörligare än den med sladd. Men de med sladd brukar vanligtvis gå att hitta för en bra prisbild. Värt att tänka till kring är återigen vad du skall slipa, en sladd är vanligtvis inte i vägen under arbetet och kan därför vara ett mer kostnadseffektivt köp.

Justerbar hastighet

En slipmaskin med justerbar hastighet kommer att ge dig en större kontroll av ditt projekt. Genom att kunna anpassa hastigheten har du möjlighet att bestämma hur kraftigt som slipmaskinen skall ta. Finslipar du en träskiva exempelvis vill du kunna dra ned hastigheten längs kanterna, hörnen och sidorna. Detta för att minska risken att slipa bort för mycket, eller göra det ojämnt.

Säkerhet

Säkerheten kring en slipmaskin är precis som alla elektriska verktyg viktigt för att skydda dig som användare av verktyget. När det kommer till slipmaskiner är en startspärr en bekväm funktion att ha. Den säkerställer att slipmaskinen inte startar av misstagen, t.ex. när du lägger ned den i verktygsväskan eller liknande. Det är också bra om slipmaskinen fungerar på sådant sätt att den stängs av automatiskt när du släpper På-knappen/spärren. Detta för att undvika misstaget att du släpper maskinen och den fortsätter gå av sig självt.

Förutom ovan säkerhetsfunktioner på slipmaskinen rekommenderar vi att du använder dig av säkerhetsutrustning när du använder din slipmaskin. Rekommenderad utrustning är hörselskydd, skyddsglasögon och även andningsskydd. Använder du slipmaskin på metall, exempelvis en vinkelslip för att kapa metall, rekommenderar vi starkt att du även använder skyddshandskar.

Dammuppsugning

Vid slipning av material som trä och MDF uppstår mycket damm. Därför är upptagningen av dammet en funktion som är viktig att ha med sig när du utvärderar slipmaskiner. En del slipmaskiner har en inbyggd dammsugare och behållare som suger in delar av dammet direkt. Andra slipmaskiner har möjlighet att ansluta en enkel dammsugare för att kunna suga upp dammet samtidigt som du slipar. Vid större sessioner av slipning räcker vanligtvis inte de inbyggda behållarna, och behöver bytas en eller flera gånger. Men vid mindre slipningar är de helt perfekta för att samla upp dammet.

Ergonomi

En slipmaskin är ett kraftigt verktyg som kan vara farligt för den som inte är noggrann och har ett ordentligt säkerhetstänk. Beroende på typ av slipmaskin kan maskinen vibrera kraftigt och därför är greppet i slipmaskinen viktigt. En del slipmaskinen erbjuder ett rundat enhandsgrepp medan de lite kraftigare slipmaskinerna kan erbjuda tvåhandsgrepp för att få bättre kontroll. Greppet är vanligtvis gummibeklätt och har olika typer av tjocklek. Desto tjockare gummi, desto mindre vibrationer från slipmaskinen. Se dock till att gummit kring greppet inte är för tjockt, så att du inte har möjlighet att få grepp ordentligt.

Ljudnivå

Även om det alltid är rekommenderat att använda hörselskydd när du använder en slipmaskin, är ljudnivån på maskinen en egenskap att ta hänsyn till. Bor du exempelvis i en lägenhet eller nära dina grannar på annat sätt, kan ljudnivån på slipmaskinen spela stor roll.

FAQ

Vanliga frågor om slipmaskiner och dess funktioner.

Vilken slipmaskin till bord?

En vanlig uppgift som en slipmaskin kan få i hemmet, är att slipa träbord. Skall du köpa endast en slipmaskin till denna typ av uppgifter. Där är excenterslipen överlägsen när det kommer till denna typ av uppgift.

Vad är en excenterslip?

En excenterslip är en slipmaskin med en rund slipplatta som oftast används vid finslipning.

Vilken excenterslip ska man köpa?

Vår rekommendation är först och främst AEG BEX18-125 som vi anser är den bästa excenterslipen på marknaden. Höga betyg på alla sajter och framförallt med ett stort underlag. Den är också utnämnd som bäst i test i Pricerunners test av slipmaskiner. 

Vad använder man bandslip till?

En bandslip används vanligtvis för att planslipning av större ytor. Rekommenderas vid längre och större ytor att du fäster bandslipen, så att den fungerar som en stationär maskin.

Vilka är de vanligaste typerna av sandpapper?

När det kommer slipmaskiner är valet av sandpapper minst lika viktigt som maskinen. Det finns ett flertal olika sandpapper som alla har olika grovhet på kornen. De vanligast förekommande typerna av sandpappers korn är:

16 – 60 korn – Dessa slippapper som finns i 16, 24, 40 & 60 används främst för grovslipning av trä.

80 – 120 korn – Är sandpappret som används för mellanslipningen mellan det grövre och finslipningen.

150-220 korn – Finkornigt slippapper som används för finslipning av material.

Andra intressanta verktyg för hemmafixaren att ha hemma i verktygsboden är bland annat multiverktyget. Multiverktyget är ett verktyg som är perfekt att ha hemma i verktygslådan för alla typer av tillfällen. Ett annat smart elektriskt verktyg är skruvautomat, som är perfekt vid stora renoveringar. 

Källa

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa slipmaskiner.

Test slipmaskiner – Bygghemma, Pricerunner
Pricerunner genomförde ett omfattande test av excenterslipmaskiner i mars 2021
Läs mer om testet här

Bygghemma genomförde ett test av multislipar i juli 2021.
Läs mer om det testet här

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.