Skaffa katt checklista

Skaffa katt checklista

Har ni bestämt er för att köpa katt och behöver hjälp och inspiration vad som behöver köpas när man skaffar katt?
Prylkollen.se har sammanställt en fullständig checklista vad du behöver när du bestämmer dig för att köpa katt.

Vi utgår i denna sammanställning ifrån att du inte sedan innan har en katt och behöver införskaffa allting nytt enligt inköpslistan nedan för kattungen. Då är det en omställning att ta in en kattunge i ditt hem. För att förbereda hemmet inför en ny kattunge är det viktigt att ha allting som en kattunge behöver. Sedan kan varje kattunge vara unik och ha olika behov. Men det finns grundläggande saker som är viktiga att ha hemma när din katt kommer till sitt nya hem.

Inköpslista kattunge

 • Transportbur
 • Kattbädd
 • Matskål
 • Vattenskål
 • Kattlåda
 • Kattsand & kattsandsspade
 • Torrfoder
 • Blötfoder
 • Halsband eller sele
 • Klotång
 • Klösmöbel
 • Kattleksak
 • Kattlucka
 • Katt GPS
 • Kattförsäkring

 

Inköpslista matplats katt

Ett av de viktigaste områdena att införskaffa bra prylar är till kattens matplats. Katter är lata djur och kan därför behöva flera vattenskålar i hemmet, beroende på hemmets storlek. Tänk på att vattenskålen inte heller behöver stå bredvid matskålen, då katter sällan gör bägge sakerna vid samma tidpunkt. När det kommer till matskålen är en grund skål att rekommendera för att kattens morrhår inte skall slå i kanterna. Om matskålen är för djup kan katten välja att gräva ur maten och äta från golvet istället.

När det kommer till kattmat finns det stor variation och ett brett utbud på marknaden. Katter behöver både torr- och blötfoder. Ett tips är att prata med uppfödaren när det kommer till torrfoder. Blötfoder är bra att variera med, då katter generellt är dåliga på att få i sig vätska.

Inköpslista kattsand och kattlåda

En katt behöver en plats för att göra sina behov i hemmet, oavsett om det är tanken att det skall vara inne- eller utekatt. En kattlåda och kattsand är det första sakerna som behövs. Där du främst behöver tänka på att kattungen skall få plats i kattlådan när den vuxit på sig. Ett tillbehör som är ett måste är en kattsandsspade för att kunna rengöra kattlådan på ett smidigt och enkelt sätt. Det kan också vara en bra idé att ha en tillägnad papperskorg för kattsanden intill kattlådan.

Transport och sömn inköpslista

När du köpt din kattunge är det viktigt att du har ett tryggt och säkert sätt för katten att transporteras i. En transportbur anpassad för katter är ett utmärkt sätt för katten att resa i. Det ger dig lugn och ro att den inte springer iväg när dörren öppnas eller liknande. Samt får kattungen att känna sig trygg, genom att du utsmyckar den med en mjuk filt eller liknande. Den filten kan du sedan använda i kattens kattbädd, där kattungen kan lägga sig mjukt och sova. Katter har en tendens att kunna sova på de allra underligaste platserna, men till en början är det viktigt att katten kan känna sig trygg någonstans. Då kan en kattbädd fungera bra för detta.

Inköpslista omvårdnad katt

En katt behöver tas hand om för att må bra utöver det vanliga kelandet. Du behöver klippa klor och behöver därför en anpassad klotång. Pälsen är katter duktiga på att ta hand om själva genom att tvätta den, men det är väldigt bra om du hjälper till genom att borsta den. En superkarda kan vara en god investering också, den tar bort och effektivt tunnar ut kattens päls.
En klösmöbel eller klösleksak är också en god investering, för att lära kattungen tidigt vart den får dra klorna. Annars finns alltid en risk att det är soffan eller fåtöljen som katten väljer att dra klorna på.

Inköpslista utekatt

Har ni bestämt att er katt kommer att vara en så kallad utekatt, den kommer få möjlighet att kunna gå ut och in ur ert hem. Då kan det vara bra att tänka på ett par extra saker i er skaffa katt checklista. En katt GPS ger er fullständig kontroll vart er katt befinner sig, genom att enkelt sätta ett halsband på katten. Den är sedan uppkopplad till en smidig app, där du kan följa kattens rörelser, och få notiser om katten rör sig för långt bort.
En annan smidig produkt är en kattlucka med chip som hjälper dig kontrollera vilka katter som kan komma in i ditt hem. Du kan stänga ute grannkatter och liknande genom att använda en kattlucka med chip. På det sättet kan endast din egna katt eller katter komma in genom luckan. Du kan också bestämma att katten inte får gå ut efter en viss tid på kvällen, genom att låsa luckan automatiskt vid en utsatt tidpunkt.

TIPS KATT GPS – MINIFINDER ATTO GPS

Katt GPS Bäst i test

TIPS KATTLUCKA MED CHIP – SUREFLAP MICROCHIP CAT FLIP

Kattlucka med chip bäst i test

 

Kattförsäkring

Sist men absolut inte minst viktig är en ordentligt kattförsäkring för din nya kattunge. Det är en tråkig sak att tänka att något skall ske med din kattunge, men precis som allting annat är det viktigt att teckna försäkring direkt. Vårdkostnader för djur har en tendens att springa iväg snabbt i kostnader och utan försäkring kan det bli en kostsam historia för dig som ägare.

(Visited 204 times, 1 visits today)
Posted in

prylkollen

SENASTE INLÄGGEN