Multiverktyg

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Bästa batteridrivna
Multiverktyg

Multiverktyg Makita DTM51ZJX1 18V

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa multiverktyget

Ett multiverktyg är ett fantastiskt verktyg som bör finnas i alla husägares / hobbysnickares verktygslåda. Det är troligtvis ett av de mest allsidiga verktygen som du kan använda. Den används vanligtvis för att skära, slipa och såga. Tack vare sin allsidighet och smala blad kan den komma åt på ställen där andra verktyg misslyckas. En del multiverktyg har dessutom möjlighet att vrida huvudet, vilket ytterligare ökar möjligheterna.

Uppgifterna som ett multiverktyg kan utföra är många, men de är smidiga vid mindre snitt t.ex. på lister och foder. Det kan också fungera som ett bra alternativ för sticksågen, t.ex när du skall göra ett hål i gipsväggen. Sticksågen kan lätt komma åt kablar, rör och annat i väggen. Men med multiverktyget får du en större kontroll på dina snitt och kan undvika en sådan katastrof.

I grova drag finns det två typer av multiverktyg, sladdlösa och de med sladd. De sladdlösa är de absolut smidigaste när det kommer till rörlighet och funktionalitet. Men de är också betydligt mycket dyrare, då batteriet oftast utgör en stor del av kostnaden. Därför har vi valt att separera och lyfta fram både batteridrivna och multiverktyg med sladd.

Bästa batteridrivna multiverktyg

bästa multiverktyg med sladd

UTMÄRKT VAL!

Bästa multiverktyg

Ryobi RMT 300-SA

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi ut bästa multiverktyg

När det kommer till verktyg och framförallt elektriska verktyg, då lägger vi en stor vikt vid professionella omdömen. Dessa omdömen kan komma ifrån byggvaruhus eller tidningar som Bygghemma.se, Bauhaus, Byggmax, Gör Det Själv, med flera. Det kan också komma ifrån olika testlabb som valt att testa dessa verktyg genomgående. Dessa typer av recensioner eller tester väger tungt i vår research efter det bästa multiverktyget. 

Men vi går också igenom extremt många av byggvaruhusens recensioner och omdömen i samband med sammanställningen. Detta för att se till att multiverktyget också håller över tid. När ett test utförs med verktygen så görs det endast en gång under en kort stund. Det är oftast inte en rättvis bedömning för produktens hållbarhet, vilket är en viktig faktor för ett multiverktyg. 

Därför har vi valt att kombinera dessa två när vi sammanställer de bästa multiverktygen. Vi har också valt att splittra dem två kategorier:

 • Bästa batteridrivna multiverktyg
 • Bästa multiverktyg med sladd

Innehållsförteckning

Multiverktyg Makita DTM51ZJX1 18V

Specifikation:

 • Batterispänning = 18V
 • Oscillationer per minut = 6000 – 20 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 2 x 1,6 °
 • Vikt med standardbatteri = 2,0 – 2,4 kg

Pris Multiverktyg Makita DTM51ZJX1 18V

Makita är ett kvalitetsmärke som ofta placerar sig högt när det kommer till betyg och tester för elverktyg. Det var knappast till vår förvåning när vi började vår research och kom fram till Makita hade toppmodeller när det kom till multiverktyg. I denna modell får du allt som du behöver i ett mångsidigt multiverktyg. Med höga kundomdömen kombinerat med goda recensioner från objektiva test, framställs detta som ett perfekt köp för den som vill ha ett multiverktyg av kvalité.

Den ställbara hastigheten tillåter en hastighet mellan 6000 – 20 000 oscillationer per minut. Den har också en smidig inställning som innebär att den gör en mjukstart. En utmaning med multiverktyg för personer utan erfarenhet är just starten och vibrationerna som tillkommer då. Då kan denna mjukstart vara en skön inställning att ha på sitt multiverktyg.

Den levereras tillsammans med fyra tillbehör, där multiverktyget tillåter dig att använda dem i 12 olika vinklar. Det behövs inga extra verktyg för att byta ut tillbehören utan kan göras enkelt och smidigt. Vikten ligger på 2,2 kg vilket får ses som varken lätt eller tung.

Kostnadsbilden för detta multiverktyg ligger i övre prisklassen, speciellt om du behöver köpa till ett nytt batteri. Men Makita är känt för sin höga kvalité och behöver du fler verktyg kan du enkelt använda samma batteri från Makita till samtliga. Vilket motiverar priset lite mer.
Sammanfattningsvis ett extremt bra multiverktyg som inte kommer göra dig besviken.

Milwaukee M18 BMT 421C

Specifikation:

 • Batterispänning = 18V
 • Oscillationer per minut = 12 000 – 18 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 1,7°
 • Vikt med standardbatteri = 1,7 kg 

Pris Milwaukee M18 BMT 421C

Milwaukees multiverktyg M18 BMT 421C är en omskriven modell bland recensioner och omdömen. I princip överallt får du en toppbetyg, bland annat 4,8 av 5 (183 recensioner) på Milwaukees egen hemsida. Verktyget har en oscillationsvinkel på 1,7° och 12 000 – 18 000 oscillationer per minut, och klarar enkelt flera olika material t.ex. trä, gips pvc, plast och metall. Den har inte samma bredd när det kommer till hastigheten som Makitas multiverktyg, men den kompenserar detta med smidighet och effektivitet.

Till multiverktyg får du adapter, instickssågblad, slipplatta, 5 x slippapper, djupmätare och bladskydd. Multiverktyget går att hitta utan batteri, men det finns prisvärda paket där du inte bara får ett batteri utan två. Har du idag inte samlat dina verktyg under ett varumärke, är detta ett perfekt sätt att börja. Multiverktyget från Milwaukee är av hög kvalité och tillsammans med tillhörande tillbehör, kommer den lösa många knepiga situationer för dig.

Ryobi R18MT-0

Specifikation:

 • Batterispänning = 18V
 • Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 3,2°
 • Vikt med standardbatteri = 1,4 kg 

Pris Ryobi R18MT-0

Ryobi R18MT-0 är ett annat populärt batteridrivet multiverktyg där du får mycket för pengarna. Trots ett lite lägre pris än många av de dyraste multiverktygen erbjuder Ryobi här ett verktyg som innehåller i princip allt du behöver.

Multiverktyget har framförallt en funktion som sticker ut i mängden, nämligen ett vinklingsbart huvud. Den kan vinklas upp till 90 grader, i tre fasta lägen (0/45/90°). Vilket underlättar enormt i vissa trånga utrymmen där multiverktyget gör sig bäst.
Den har dessutom den populära funktionen med steglös hastighetsreglering, vilket innebär att du kan anpassa hastigheten på bladet i upp till sex nivåer.

Till verktyget inkluderas även universaladapter, segmentsågblad, instickssågblad, slipplatta och fem slippapper när du köper R18MT-0. Byte av tillbehör sker verktygslöst, genom att lyfta upp haken framtill, efter bytet fäller du ned för att låsa tillbehöret.

Ryobi R18MT-0 är en del av Ryobis populära One+-serie, vilket innebär att du kan använda samma batterier för samtliga av Ryobis verktyg i denna serie.

DWE315KT Dewalt

Specifikation:

 • Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 1,6°
 • Vikt = 1,f kg 

Pris DWE315KT Dewalt

Dewalt DWE315KT är det bästa multiverktyget med sladd som vi har kunnat hitta idag på marknaden. Höga betyg och recensioner, testvinnare i Bygghemmas egna test av multiverktyg och ett brett paket av tillbehör. Det mesta klaffar när det kommer till detta multiverktyg från Dewalt. 

Det som lyfts fram mycket när det kommer till Dewalt DWE315KT är att det ger fina snitt på olika typer av material och att det är lätt att byta blad. Tillsammans med bra ergonomi och enkelheten i verktygslöst byte av tillbehör är detta ett ultimat multiverktyg. I paketet när du köper DWE 315KT från Dewalt får du dessutom ett stort tillbehörsset på hela 37 st tillbehör. Bland annat slipplatta, flera olika typer av sågblad, fogslipskiva, dammutsugsadapter, slippapper och mycket mer. Dessutom ingår en förvaringslåda för verktyget och alla dess tillbehör. 

Prismässigt är Dewalt 315KT inte det billigaste på marknaden, men sett till det stora set av tillbehör som ingår är det ett väldigt prisvärt paket. Endast maskinen bör värderas väldigt högt med tanke på kvalitén och dess omdömen. 

Ryobi RMT 300-SA

Bästa multiverktyg

Specifikation:

 • Oscillationer per minut = 10 000 – 20 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 3,2°
 • Vikt  = 1,4 kg 

Pris Ryobi RMT 300-SA

Bland multiverktygen med sladd hittar vi en till från populära varumärket Ryobi. Ryobi RMT 300-SA är dessutom testvinnare i tidningen Gör Det Själv:s stora test av multiverktyg 2021. 

Ergonomin och stabiliteten i Ryobi RMT 300-SA är två delar som återkommande lyfts fram i recensioner och tester. Den har en relativt hög vikt för ett multiverktyg med sladd, det är förmodligen en av delarna som bidrar till att skakningarna upplevs mindre i denna modell. Vikten beror till stor del också på att den är utrustad med en kraftfull 300 watts-motor som ser till att jobbet sker effektivt. 

Utrustad med variabel hastighet som enkelt justeras genom att vrida på hjulet på ovansidan. Du behöver inte hålla in någon knapp eller liknande under arbetet, utan On/Off knappen stannar i önskat läge. 

Det justerbara huvudet upp till 90° är ett stort plus där Ryobis multiverktyg sticker ut på marknaden. En smart funktion som gör att du enkelt kommer åt trånga utrymmen. Enkelheten också med att byta tillbehör förstärker helhetsintrycket av detta multiverktyg. 

Kostnadsmässigt är Ryobis verktyg alltid attraktiva och detta är inget undantag. En testvinnare med alla dessa funktioner för den prislappen, gör detta till ett givet val. 

Bosch PMF 250 CES

Specifikation:

 • Oscillationer per minut = 15 000 – 20 000 min⁻¹
 • Oscillationsvinkel = 2,8°
 • Vikt med standardbatteri = 1,2 kg 

Pris Bosch PMF 250 CES

Bosch multiverktyg PMF 250 CES får både höga betyg av kunder och placerar sig högt i flera olika tester, bland annat från Råd & Rön och Gör Det Själv. Det är ett effektivt multiverktyg utrustad med flera smarta funktioner. Särskilt lyfts dess smått geniala funktion vid byte av tillbehör. Den skjuter ut tillbehöret när du vrider upp handtaget, och det nya tillbehöret klickas på utan att du behöver ta i handtaget. Väldigt praktiskt när du inte löser hela uppgiften med det första verktyget.

Tack vare att den är utrustad med Bosch Constant Electronic håller den en konstant hastighet genom hela processen. Oavsett motstånd och eller tillbehör så tappar inte maskinen effekt. Den justerbara hastigheten gör att du dessutom kan köra maskinen på en lägre hastighet i trånga och svåråtkomliga utrymmen, där du behöver mer kontroll.

Tillbehören som medföljer vid köp av Bosch PMF 350 CES är; Slipsula, slippapperssats, segmentsågblad i bimetall Ø 85 mm, djupanslag till segmentsågblad, instickssågblad, dammutsug och väska. Ett brett sortiment som räcker gott och väl för de flesta. Till detta finns det ett stort utbud av extra tillbehör att köpa till för ditt behov.

Bosch levererar här en stabil och prisvärt multiverktyg som ger dig mycket för pengarna.

Att tänka på när du köper ett multiverktyg

Har det blivit dags att investera i ett multiverktyg till dig själv eller någon bekant? Ett multiverktyg är ett mångsidigt verktyg som finns i ett par olika utföranden, samt prisklasser. Här har vi sammanställt några av de viktigaste delarna att titta på inför ditt köp av multiverktyg.

Sladd eller batteridriven

Multiverktyg finns både som batteridrivna och med sladd. De batteridrivna multiverktygen är betydligt mycket dyrare att köpa in, mycket för att batteriet nästan står för 50% av priset. Men de batteridrivna är mycket smidigare att använda om du kontinuerligt använder multiverktyget. Att slippa vara bunden till ett eluttag och behöva anpassa sig till sladden underlättar när det är trånga och svåråtkomliga utrymmen. Dock gör prislappen att multiverktygen med sladd kan vara en smidigare investering, beroende på hur mycket du beräknas använda den.

En annan lösning med de batteridrivna är att du köper ett och samma varumärke, där det finns möjlighet att använda samma batteri till flera elektriska verktyg. Då behöver du inte köpa till ett batteri varje gång du köper ett nytt verktyg.

Funktioner

Funktionerna på ett multiverktyg kan variera en del, även om grundutförandet på dem är mestadels detsamma. Men det finns en del smidiga funktioner som en del multiverktyg erbjduer som kan vara bra att känna till. Ett av dem är den variabla hastigheten, att du kan styra hastigheten på bladets rörelse. En användbar funktion när du använder multiverktyget i olika material och platser. Med lägre hastighet minskar du risken att exempelvis såga snett

Fästet när du skall byta tillbehör eller blad är en annan funktion som är bra att kika på innan du gör ett inköp. En del multiverktyg har en spärr som du bara lyfter upp, andra behöver manuellt skruvas på plats med en skiftnyckel. Beroende på ambitionsnivån kan fästet vara en bra funktion att titta närmare på.

Den inbyggda arbetsbelysningen är en annan funktion, som inte verkar vara speciellt vanligt bland multiverktygen. Ett fåtal av dem på marknaden verkar ha den funktionen idag och är det något som du önskar är det något du bör undersöka innan, då det inte verkar vara standardutförande. Multiverktyget har en tendens att komma fram när det kommer trånga hörn eller liknande där ljuset kan vara begränsat.

Ett justerbart huvud där du kan vinkla det är en annan användbar funktion som ett par multiverktyg erbjuder på marknaden. Det underlättar när du behöver komma åt i otympliga utrymmen. De flesta som erbjuder detta kan vinklas uppåt i ca 90 grader.

Ergonomi

Ergonomin i multiverktyget är viktigt då vibrationerna som uppkommer från bladet kräver att du har ett bra fäste kring verktyget. Tjockleken, tyngden och hur gummibeklädd verktyget är styr stor del av ergonomin. Att föredra är så mycket gummibeklädnad som möjligt för att kunna få ett så bra grepp som möjligt. Desto mer gummi, desto mindre brukar vibrationerna också upplevas i handen när verktyget är igång.

Vill du bli expert på multiverktyg kan vi rekommendera den guide som Gör Det Själv har satt ihop. 
Läs mer om den här

FAQ

Vanliga frågor om multiverktyg.

Vilket multiverktyg är bäst?

I vår research har vi tagit fram två stycken favoriter bland multiverktyg. Bästa batteridrivna multiverktyget är Makita DTM51ZJX1 18V och bästa multiverktyget med sladd är DWE315KT Dewalt.

Vad använder man ett multiverktyg till?

Ett multiverktyg kan användas till massor av olika saker. Det är ett av de mest allsidiga verktygen som en person kan ha hemma i verktygslådan. Den kan användas till att slipa, skära, såga med dess olika tillbehör som medföljer. Multiverktyget är perfekt att använda när du har svåråtkomliga utrymmen, eller när du behöver ett tunt och precist snitt. Exempelvis när en sockel eller rör skall kapas.

Vad kostar ett multiverktyg?

Multiverktygen varierar enormt mycket i kostnad, framförallt om man både tittar på de batteridrivna och de som drivs med sladd. De batteridrivna är vanligtvis dyrast där priset för multiverktyget varierar mellan 900 – 4000 kr (inklusive batteri). Multiverktyg med sladd kostar mellan 300 – 2500 kr.

Vilka tillbehör kan man använda till ett multiverktyg?

Det finns flertalet olika tillbehör som går att använda på ett multiverktyg. De vanligast förekommande, som oftast följer med när du köper multiverktyg är: Sågblad för trä, skrapa, slipplatta, tillhörande slippapper, adapter samt universal adapter. Till detta går det att köpa till flertalet olika tillbehör, beroende på varumärke och fäste.

Behöver man hörselskydd när man använder multiverktyg?

Ja det är alltid rekommenderat att du använder hörselskydd när du använder ett multiverktyg. Oavsett multiverktyg är det rekommendation då decibelnivå är tillräckligt hög för att långsiktigt kunna påverka din hörsel.


Källor

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa multiverktyg.

Test Multiverktyg – Gör Det Själv, Råd & Rön

Tidningen Gör Det Själv genomförde i augusti 2021 ett test av multiverktyg med sladd.
Läs mer om testet här: https://gds.se/verktyg/multiverktyg/vi-testar-6-multiverktyg-med-sladd

Tidningen Råd & Rön genomförde ett test av multiverktyg.
Läs mer om det testet här: https://www.radron.se/tester/boende-tradgard/multiverktyg/

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.