TYNGDTÄCKE

Marknadens bästa TYNGDTÄCKE

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Hälsa & Skönhet » TYNGDTÄCKE

BÄSTA TYNGDTÄCKE

Tyngdtäcket har haft en explosionsartad utveckling under de senaste åren i Sverige. Dess popularitet har spridit sig till alla generationer mycket tack vare de positiva vittnesmål om förbättrad sömneffekt. Tyngdtäcket har nämligen enligt många uppgifter positiva effekter på människors sömn.

Tyngdtäcket i sig är ingen ny innovation som kommit de senaste åren. Täcket har använts inom svensk sjukvård under många år, där läkare bland annat skrivit ut det på recept till personer med svåra sömnproblem. Uppsvinget i allmänhet har kommit främst av att människor vittnat om förbättrad sömn vid användning av täcket.

Tyngdtäcket finns i olika typer och precis som många andra produkter, finns det ett brett utbud att välja mellan. Vi har valt att fokusera i denna bäst i test guide av tyngdtäcken att lägga stor vikt vid kundrecensioner och omdömen. Samt framställa en objektiv bild kring forskningen och tyngdtäckets effekter

SÅ VALDE VI UT BÄSTA TYNGDTÄCKE

Om ett tyngdtäcke passar för en person att använda är högst individuellt. Det finns som nämns i denna guide, ett flertal studier som visar på positiva effekter och det har blivit en väldigt populär produkt här i Sverige. Ändå är det mycket upp till var och en om man trivs med den tyngden över sig när man skall sova. En del upplever det som betryggande och andra som klaustrofobiskt. Det är svårt att veta förrän du har valt att testa.

Men det är inte bara känslan som är individuell, även vikten på tyngdtäcket är högst individuellt utefter din egen kroppsvikt. Därför har vi när vi tittat på tyngdtäcken försökt hitta de täcken som erbjuder breda utbud av kroppsvikter. Dvs det skall kunna passa väldigt många olika typer av människor för att i våra ögon vara en riktigt bra produkt.

Vi har också valt att fokusera en hel del på typen av material och vikt som finns i täckena. Pågrund av dess vikt kan ett tyngdtäcke lätt klumpa ihop sig, vilket många kan känna igen med ett vanligt duntäcke. Därför har vi valt att fokusera på material som minimerar den risken.

Sist men inte minst har vi som alltid lagt störst vikt vid recensioner och omdömen kring produkterna. För att skapa oss en bild av vad faktiska användare tycker om respektive produkt.

BÄST I TEST!

Tyngdtäcke Bäst i test

Cura of Sweden Pearl

Specifikation
 • Storlek: 150 x 210 cm
 • Vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 12 och 15 kg
 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: Glaspärlor och polyester
 • Tvätt: Maskintvätt – 60 grader C
 • Bäst i test i Pricerunners test av tyngdtäcken 2022
 • Höga betyg i samtliga viktklasser på tiotalet sidor

UTMÄRKT VAL!

Swedish Posture Tyngdtäcke

Specifikation
 • Storlek: 150 x 200 cm
 • Vikt: 5, 7 & 9 kg
 • Material: 100% Oeko-Tex bomull
 • Fyllning: Giftfria glaspärlor

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Bästa tyngdtäcke

Polar Night Tyngdtäcke

Specifikation
 • Storlek: 150 x 200 cm
 • Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg
 • Material: 100% bomull
 • Fyllning: Mikroglaspärl och polyestervadd
 • Tvätt: Handtvätt

KÖPGUIDE TYNGDTÄCKE

Tyngdtäcke har blivit ett populärt val i många svenskars sovrum för att förbättra sin sömn. Kundomdömena är delvis lite spretiga och det har nog mest med den förväntan som man har inför denna produkt. Tyngdtäcket verkar helt enkelt inte vara något för alla personer. Men de som använder tyngdtäcket och har fått en förbättrad sömn, vittnar om stor förändring i sina sovvanor. I denna köpguide har vi tittat lite närmare på vad man bör tänka på inför ett köp av detta populära täcke. Delvis olika typer av det, men också hur forskningen ser ut kring denna omtalade produkt.

Vad säger forskningen om tyngdtäcke?

Forskningen på tyngdtäcken har genomförts i ett flertal olika studier och på olika bedömningssätt. Det finns delvis en splittrad syn om effekterna av ett tyngdtäcke, men det upplever vi handlar mer om vilket resultat som man är ute efter. Längre sömn eller bättre sömn? Vilket kan bedömas på olika sätt. Men en intressant forskningsstudie, som genomfördes på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och som går att läsa i sin helhet här. Den är författad av arbetsterapeuten Bodil Ekholm som har lång erfarenhet som förskrivare av tyngdtäcken och medförfattare är Dr. Stefan Spulber och Dr. Mats Adler, båda forskare på Karolinska Institutet i Stockholm.

I denna studie uppvisas tydliga förbättringseffekter av sömnen för personer med exempelvis ADHD, GAD, svår depression eller bipolär sjukdom. Studiens resultat visar på att kedjetäcken förbättrar symptom och aktivitetsnivåer på dagtid, samt mindre uppvakningar och bättre sömn under nätterna.

En annan forskare som uttalat sig flertal gånger om tyngdtäcken är Ole Petter Hjelle, som ses som Norges främsta hjärnforskare. Han har vid flertal tillfällen uttryckt sig positivt om tyngdtäcket och dess positiva effekter.

Välj rätt vikt på tyngdtäcket

Att välja rätt tyngdtäcke kan vara svårt, både för att det finns olika typer och i flera olika viktklasser. Experter rekommenderar att du använder ett tyngdtäcke som motsvarar 5-15 procent av din kroppsvikt. Tyngdtäcken finns i viktklasser från 3 kg upp till 20 kg att köpa.

Att börja med ett alldeles för tungt tyngdtäcke kan för den ovana bli obehagligt, därför kan det vara en god idé att börja med ett lite lättare tyngdtäcke. För att på så sätt känna dig fram om den nedtyngda och omsvepande känslan är något för dig. En del återförsäljare ger dig möjlighet att testa tyngdtäcket och kunna lämna tillbaks det.

Olika typer av tyngdtäcke

Idag finns det olika typer av tyngdtäcken, inte bara sett till vikt. Utan även vilket innehåll som tyngdtäcket har. Det mest vanligt förekommande är insydda kedjor i kanaler, medan andra täcken kan ha pärlor och bollar i täcket.

 

FAQ

Vanliga frågor om tyngdtäcke och dess effekter på sömnen.

Funkar verkligen tyngdtäcke?

Enligt ett flertal studier förbättrar tyngdtäcke sömnen för många personer. Inte nödvändigtvis förlänger, utan flera studier visar en förbättrad och mindre orolig sömn som gett positiva effekter på patienter och testpersoner. Det är också flera av dessa studier som hänvisar till att det skall vara särskilt bra för personer som har ADHD, depression, bipolär sjukdom eller GAD.

Hur tungt kan ett tyngdtäcke vara?

Tyngdtäcken finns tillgängliga i flertalet olika viktklasser som varierar mellan 3 kg upp till 20 kg som tyngst.

När ska man inte ha tyngdtäcke?

Det finns ett antal riskgrupper som bör rådfråga sin läkare innan de väljer att börja med ett tyngdtäcke. Har du exempelvis begränsad lungkapacitet kan ett tyngdtäcke begränsa andningen och det bör kontrolleras med din läkare. Andra riskgrupper som nämns bör kontrollera med läkare är: Personer med epilepsi eller andra ofrivilliga rörelser och personer med inopererad utrustning. Eftersom tyngdtäckena innehåller metall, och det kan påverka den eventuella utrustningen som du har i kroppen.

Kan man ha vanligt påslakan till tyngdtäcke?

Det går utmärkt att använda dig av ett vanligt påslakan till ett tyngdtäcke. De flesta tyngdtäckena är anpassade för att passa till ett ordinarie påslakan. Självklart går de att använda utan, men ett påslakan är betydligt mycket enklare att tvätta en ett tyngdtäcke.

 

Källa

I vår research efter marknadens bästa tyngdtäcke och information om effekterna, har vi använt oss av ett flertal olika källor som finns listade nedan. När det kommer till effekterna av tyngdtäcket har vi premierat forskningsstudier och innehåll från trovärdiga källor, samt även från leverantörerna själva.

När det kommer till att fastställa vilken produkt som är bästa tyngdtäcket, har vi använt oss av kundrecensioner, omdömen och innehållsförteckningar om produkterna.

AASM (American Academy of Sleep Medicine – Amerikansk studie om positiva effekterna av tyngdtäcke
https://aasm.org/study-shows-weighted-blankets-can-decrease-insomnia-severity/

Journal of Clinical Sleep Medicine – Studie utförd på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge
https://jcsm.aasm.org/doi/full/10.5664/jcsm.8636

Pricerunners test av tyngdtäcken
https://www.pricerunner.se/test/tyngdtacke