SLIPMASKIN

Marknadens bästa SLIPMASKIN

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Trädgård & Verktyg » SLIPMASKIN

BÄSTA SLIPMASKIN

En slipmaskin är ett fantastiskt verktyg och kan vara helt oumbärlig, både för hobbysnickaren hemma och proffs snickaren. Med en slipmaskin kan du slipa rent ytor på material som trä, plåt och sten.

När det kommer slipmaskiner finns det olika typer, som alla har sina fördelar och nackdelar. Till detta har du även de slippapper som fästs på slipmaskinen, som erbjuder olika egenskaper beroende på vad du är ute efter. När vi har valt att lyfta fram den bästa slipmaskinen har vi valt att fokusera på två kategorier, de mest vanligt förekommande slipmaskinerna. De kategorierna är: Excenterslip och multislip.

När vi sammanställt denna guide har vi utgått ifrån att du är en hobbysnickare som behöver en slipmaskin av hög kvalité till ett rimligt pris. Vi har gått igenom flertalet objektiva tester från en mängd olika källor, tillsammans med alla omdömen och recensioner online som vi kan finna. När den informationen väl samlats in har vi själva bedömt dessa källor och skapat oss en bild vilken som är den bästa slipmaskinen 2021.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA SLIPMASKIN

När det kommer till slipmaskiner idag finns det flertalet olika typer, vilket vi redogör för här nedan. I vår sammanställning valde vi att endast ta med excenterslip och multislip. Detta för att de anses ha flest användningsområden, framförallt för en hemmafixare.

6 OLIKA TYPER AV SLIPMASKINER

Det finns idag ett flertal olika slipmaskiner på marknaden och den kan vara viktigt att känna till skillnaden mellan dem då de innehar olika egenskaper och fördelar. Så när det är dags för dig att köpa en slipmaskin, då gäller det ha koll på vilken slipmaskin som passar dig bäst. Vanligtvis pratar man om fem olika typ av slipmaskiner.

Excenterslipmaskin

En excenterslipmaskin är en som en rondellmaskin fast mer utvecklad. Rörelsen sker precis som sitt namn, fram och tillbaka med ett roterande slipblad. Den fungerar utmärkt som en multimaskin och skall du köpa endast en slipmaskin är en excenterslipmaskin ett utmärkt val. Den kan fungera både genom att ta bort spackel, färg eller rost. Men fungerar även utmärkt när det behövs en fin finish, t.ex. genom att polera trä, metall och plexiglas.

Multislip (deltaslip)

En multislip som även är kallad deltaslip, har ett trekantsformat sliphuvud som slippapper fästs på. Tack vare den spetsiga trekantiga formen kommer du åt på utrymmen som annars är väldigt svåra att nå med en slipmaskin. En del multislipar har dessutom möjlighet att dela slipplattan för att kunna vrid spetsen på slipplattan, för att underlätta åtkomst ytterligare.

Bänkslipmaskin

Bänkslipmaskiner är ett relativt klumpigt verktyg att ha hemma, men för den som har en bod eller yta för slipmaskinen är den fantastisk. Bänkslipmaskin kan användas för att slipa handverktyg såsom yxor, knivar, mejslar och andra handverktyg. Slipskivorna är utbytbara och bänkslipmaskin finns i ett par olika prisklasser för att passa både hantverkare och hemmafixare. En del av dem har möjlighet också till våtslip, vilket resulterar i ett snabbt och effektivt resultat.

Bandslip

Bandslip är en slipmaskin som ofta används för att bearbeta större ytor som behöver slipas ned. Slipmaskinen består av ett slipband som leds över en driv- och styrrulle hela tiden. Kan fungera även som en stationär maskin, genom att spännas upp i stativ. Är bandslipen ställbar i hastighet, ökar möjligheten för att även slipa ömtåliga ytor som bland annat lack. För ovana personer kan det vara bra testa sig fram på lägre hastigheter för att inte slipa bort för mycket, speciellt om det sker på trä.

Vinkelslip

Vinkelslipmaskin kan användas både för att slipa ett material, men används väldigt ofta också för att kapa material. Den är populär och effektiv att använda för att kapa material av metall och sten. Vinkelslipen är en av de mer avancerade slipmaskinerna och bör användas tillsammans med ett kapbord, eller annan lämplig utrustning för att säkert kapa materialet.

Planslip

Planslipen är en slipmaskin med en fyrkantig slipplatta som rör sig med cirkelrunda rörelser fram över materialet. På detta sätt kan du bearbeta stora ytor som behöver få en yta finslipad. Planslip används nästan uteslutande på trä, och är vanlig när det kommer finslipning av trägolv. Ett annat namn för planslip är finslip.

BÄSTA EXCENTERSLIP

Excenterslip bäst i test

AEG BEX18-125

Specifikation

Typ = Batteridriven
Batterispänning = 18V
Diameter slipplatta = 125 mm
Vikt = 2,1 kg
Ljudnivå = 88,5 dB

 • 4,7 av 5 på Amazon (49 st)
 • 4,9 av 5 på Bauhaus (8 st)
 • Bäst i test hos Pricerunner

KOMPAKT DESIGN!

Bästa excenterslip

MAKITA DBO180Z SOLO

Specifikation

Typ = Batteridriven
Batterispänning = 18V
Diameter slipplatta = 125 mm
Vikt = 1,7 kg
Ljudnivå = 77 dB

 • 4,8 av 5 på Amazon (3812 st)
 • 4,7 av 5 på Pricerunner (187 st)

KRAFTFULL & KOMPAKT

Bäst i test excenterslip

RYOBI R18ROS-0 SOLO

Specifikation

Typ = Batteridriven
Batterispänning = 18V
Diameter slipplatta = 125 mm
Vikt = 1,5 kg
Ljudnivå = 84 dB

 • 4,6 av 5 på Bauhaus (14 st)
 • 4,4 av 5 på Jula (96 st)
 • 4,0 av 5 på Pricerunner

BÄSTA MULTISLIP

Multislip bäst i test

BOSCH PSM 100 A

Specifikation

Typ = Sladd
Effekt = 100W
Vikt = 0,9 kg
Ljudnivå = 94 dB

 • 4,3 av 5 på Pricerunner (97 st)
 • 4,6 av 5 på Amazon (1260 st)
 • Bäst i test av Bygghemma

POPULÄR MASKIN!

Bästa multislip

BLACK & DECKER KA 2000

Specifikation

Typ = Sladd
Effekt = 120W
Ljudnivå = 84 dB

 • 4,3 av 5 på Pricerunner (150 st)
 • 4,3 av 5 på Amazon (692 st)

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Bäst i test multislip

METABO FMS 200 INTEC

Specifikation

Typ = Sladd
Effekt = 200W
Vikt = 1,25 kg
Ljudnivå = 89 dB

 • 4,4 av 5 på Pricerunner (8 st)
 • 4,5 av 5 på Amazon (189 st)

KÖPGUIDE SLIPMASKIN

När det blivit dags att köpa en slipmaskin är det viktigt att du säkerställer från start vilken typ av maskin som du behöver. Just slipmaskiner finns i så pass många olika utseenden, med olika egenskaper. Se därför till att fastställa ditt behov innan du skall inhandla en slipmaskin. Ett annat tips som vi vill ge dig när du är ute och letar efter den bästa slipmaskinen, det är att se långsiktigt. Ditt behov just nu kanske är en sak och kräver en typ av slipmaskin. Men kommer du även att ha nytta av den maskinen vid projekt framöver? Se till att köpa en slipmaskin som du tror att du kommer att nytta av ett par år och satsa ekonomiskt lite mer på den maskinen istället.

Förutom ditt personliga behov både kortsiktigt och långsiktigt finns det en del funktioner som kan vara bra att titta närmare på inför ett köp av slipmaskin.

Batteri eller sladd

Likt de flesta elektriska verktyg idag finns slipmaskiner som är batteridrivna och de som behöver sladd inkopplat i eluttag. De batteridrivna slipmaskinerna är vanligtvis dyrare, framförallt om du behöver köpa med batteriet. Då kan batteriet stå för upp till 50% av priset på slipmaskinen. En batteridriven slipmaskin är självklart betydligt mycket smidigare och rörligare än den med sladd. Men de med sladd brukar vanligtvis gå att hitta för en bra prisbild. Värt att tänka till kring är återigen vad du skall slipa, en sladd är vanligtvis inte i vägen under arbetet och kan därför vara ett mer kostnadseffektivt köp.

Justerbar hastighet

En slipmaskin med justerbar hastighet kommer att ge dig en större kontroll av ditt projekt. Genom att kunna anpassa hastigheten har du möjlighet att bestämma hur kraftigt som slipmaskinen skall ta. Finslipar du en träskiva exempelvis vill du kunna dra ned hastigheten längs kanterna, hörnen och sidorna. Detta för att minska risken att slipa bort för mycket, eller göra det ojämnt.

Säkerhet

Säkerheten kring en slipmaskin är precis som alla elektriska verktyg viktigt för att skydda dig som användare av verktyget. När det kommer till slipmaskiner är en startspärr en bekväm funktion att ha. Den säkerställer att slipmaskinen inte startar av misstagen, t.ex. när du lägger ned den i verktygsväskan eller liknande. Det är också bra om slipmaskinen fungerar på sådant sätt att den stängs av automatiskt när du släpper På-knappen/spärren. Detta för att undvika misstaget att du släpper maskinen och den fortsätter gå av sig självt.

Förutom ovan säkerhetsfunktioner på slipmaskinen rekommenderar vi att du använder dig av säkerhetsutrustning när du använder din slipmaskin. Rekommenderad utrustning är hörselskydd, skyddsglasögon och även andningsskydd. Använder du slipmaskin på metall, exempelvis en vinkelslip för att kapa metall, rekommenderar vi starkt att du även använder skyddshandskar.

Dammuppsugning

Vid slipning av material som trä och MDF uppstår mycket damm. Därför är upptagningen av dammet en funktion som är viktig att ha med sig när du utvärderar slipmaskiner. En del slipmaskiner har en inbyggd dammsugare och behållare som suger in delar av dammet direkt. Andra slipmaskiner har möjlighet att ansluta en enkel dammsugare för att kunna suga upp dammet samtidigt som du slipar. Vid större sessioner av slipning räcker vanligtvis inte de inbyggda behållarna, och behöver bytas en eller flera gånger. Men vid mindre slipningar är de helt perfekta för att samla upp dammet.

Ergonomi

En slipmaskin är ett kraftigt verktyg som kan vara farligt för den som inte är noggrann och har ett ordentligt säkerhetstänk. Beroende på typ av slipmaskin kan maskinen vibrera kraftigt och därför är greppet i slipmaskinen viktigt. En del slipmaskinen erbjuder ett rundat enhandsgrepp medan de lite kraftigare slipmaskinerna kan erbjuda tvåhandsgrepp för att få bättre kontroll. Greppet är vanligtvis gummibeklätt och har olika typer av tjocklek. Desto tjockare gummi, desto mindre vibrationer från slipmaskinen. Se dock till att gummit kring greppet inte är för tjockt, så att du inte har möjlighet att få grepp ordentligt.

Ljudnivå

Även om det alltid är rekommenderat att använda hörselskydd när du använder en slipmaskin, är ljudnivån på maskinen en egenskap att ta hänsyn till. Bor du exempelvis i en lägenhet eller nära dina grannar på annat sätt, kan ljudnivån på slipmaskinen spela stor roll.

FAQ

Vanliga frågor om slipmaskiner och dess funktioner.

Vilken slipmaskin till bord?

En vanlig uppgift som en slipmaskin kan få i hemmet, är att slipa träbord. Skall du köpa endast en slipmaskin till denna typ av uppgifter. Där är excenterslipen överlägsen när det kommer till denna typ av uppgift.

Vad är en excenterslip?

En excenterslip är en slipmaskin med en rund slipplatta som oftast används vid finslipning.

Vilken excenterslip ska man köpa?

Vår rekommendation är först och främst AEG BEX18-125 som vi anser är den bästa excenterslipen på marknaden. Höga betyg på alla sajter och framförallt med ett stort underlag. Den är också utnämnd som bäst i test i Pricerunners test av slipmaskiner.

Vad använder man bandslip till?

En bandslip används vanligtvis för att planslipning av större ytor. Rekommenderas vid längre och större ytor att du fäster bandslipen, så att den fungerar som en stationär maskin.

Vilka är de vanligaste typerna av sandpapper?

När det kommer slipmaskiner är valet av sandpapper minst lika viktigt som maskinen. Det finns ett flertal olika sandpapper som alla har olika grovhet på kornen. De vanligast förekommande typerna av sandpappers korn är:

16 – 60 korn – Dessa slippapper som finns i 16, 24, 40 & 60 används främst för grovslipning av trä.

80 – 120 korn – Är sandpappret som används för mellanslipningen mellan det grövre och finslipningen.

150-220 korn – Finkornigt slippapper som används för finslipning av material.

Andra intressanta verktyg för hemmafixaren att ha hemma i verktygsboden är bland annat multiverktyget. Multiverktyget är ett verktyg som är perfekt att ha hemma i verktygslådan för alla typer av tillfällen. Ett annat smart elektriskt verktyg är skruvautomat, som är perfekt vid stora renoveringar.

Källa

Nedan ser du en samling av de källor som vi använt för att sammanställa marknadens bästa slipmaskiner.

Test slipmaskiner – Bygghemma, Pricerunner
Pricerunner genomförde ett omfattande test av excenterslipmaskiner i mars 2021
Läs mer om testet här

Bygghemma genomförde ett test av multislipar i juli 2021.
Läs mer om det testet här

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.