LÖPARRYGGSÄCK

Marknadens bästa LÖPARRYGGSÄCK

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Träning & Fritid » LÖPARRYGGSÄCK

BÄSTA LÖPARRYGGSÄCK

Löparryggsäcken är en fantastisk produkt som möjliggör återhämtning och vätskepåfyllning mitt under träningspasset. Ryggsäcken används ofta inom traillöpning eller längre distansköp där behovet av vätska och energi i regel är större och inte minst viktigare. Löparryggsäcken är konstruerad som en vanlig klassisk ryggsäck med den enda skillnaden att man gjort avkall på onödiga fack och volym. Ryggsäcken är byggd för att vara bekväm och skonsam under löpturen och för att du som löpare ska kunna bära med dig det absolut mest nödvändiga. Köper du en riktigt bra löparryggsäck så kommer du knappt märka att den sitter på ryggen. Den är ofta väldigt avskalad sett till utseendet och normalt sett finns det ett fåtal fack som möjliggör att man kan bära med sig diverse nödvändiga artiklar. Långdistanslopp inom löpning och inte minst extremsport är grenar som många av oss fastnat för och som namnen antyder förbrukar mycket energi i kroppen. Är du en utövare inom detta eller bara gillar att vara ute länge i löparspåret så rekommenderar vi dig att testa en löparryggsäck. Den sitter fantastiskt skönt på kroppen och gör att du kan bära med dig vatten, extrakläder, skavsårsplåster, energibars samt andra passande artiklar som gör din löpupplevelse bättre. Inte minst på sommaren när värmen är extra påtaglig och behovet av vatten är större under fysisk aktivitet så kommer denna produkt väl till hands. Vi kommer i denna guide att grotta ner oss i området och ge dig svaret på vilka löparryggsäckar som är dem bästa på marknaden. Vi hoppas du hittar en ryggsäck som matchar just dina behov.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA LÖPARRYGGSÄCK

Det finns idag en uppsjö av olika ryggsäckar som är anpassade och lämpade för att användas under springturen. Detta gör det också svårt för dig som konsument att orientera dig i djungeln för att slutligen fatta ett beslut om vilken man faktiskt ska köpa. Löparryggsäcken är en produkt som behöver sitta bra på kroppen för att inte tynga ner den uppfriskande löpturen. tvärtom så ska den här typen av ryggsäck sitta så pass bra på ryggen att den knappt känns av. Därav är det viktigt att du läser på om produkten, vilka möjligheter som den innehar samt hur den är konstruerad. Även vad ryggsäcken är bäst lämpad för. Det finns idag ryggsäckar för löpning som är väldigt avskalade och enkla i sitt utförande och dessa passar bra för dig som gillar långdistanslöpning men som kanske inte lyckas komma ut i spåret allt för ofta. Sedan finns det mer avancerade ryggsäckar som är anpassade för dig som är en van utövare och som därmed innehar fler möjligheter/funktioner som du kan tänkas behöva. För att underlätta köpresan för dig så har vi på Prylkollen.se tagit fram denna guide där vi efter att ha analyserad marknaden och dess produkter presenterar vilka löparryggsäckar som är dem bästa på marknaden. Värt att poängtera är att det också finns löparvästar som också är en populär produkt inom området. Dem skiljer sig inte jättemycket från varandra bortsett från själva utseendet.

Vi har inte kunnat hitta några objektiva tester som gjorts på löparryggsäckar och av den anledningen så har vi gått efter omdömen, tidigare kundupplevelser samt djupdykt i produkterna som finns. Vi hoppas du ska uppskatta läsningen du har framför dig.

BÄST I TEST

Camelbak Ultra Pro Vest

Specifikation
 • Vikt: 160 g
 • Mått: 40 x 29.5 x 21 cm
 • Packvolym: 6 L
 • Volym, vätskesystem: 1 L
 • Bröstmått (S / M / L): 71-86 / 81-101 / 96-116 cm
 • Antal utvändiga fickor: 13
 • Visselpipa, 2 vattenflaskor, reflekterande detaljer.

UTMÄRKT ALTERNATIV!

Osprey Duro 6

Specifikation
 • Ficka med dragkedja på framsidan
 • Invändigt fack för vätskesystem
 • Invändig säkerhetsklämma för nycklar
 • Fäste för cykellampa
 • Flera PowerMesh-fickor
 • Välsittande passform med två justerbara och avtagbara bröstremmar
 • Reflekterande tryck
 • Soft Flask stabilisering pouch
 • Stow-on-the-Go fäste för vandringsstavar
 • Stretchfickor på sidorna
 • Tvåpack Hydraulics 500 Soft Flasks med slang och bitmunstycke

BÄSTA FÖR TRAILRUN

Ultimate Direction Mountain Vest 5

Specifikation
 • Vikt (utan flaskor): 230 g
 • Volym: 13.4 L
 • Material: Flex Mono Mesh, MicroMono Mesh, 20D Nylon 66 sil/pu, 4-vägsstretch, nylon/elastan
 • Justerbar
 • Leveras med 2st 500ml flaskor

KÖPGUIDE LÖPARRYGGSÄCK

Vi har tagit fram en köpguide för att informera dig om områden som är viktiga att tänka på innan du köper din ryggsäck. Som alltid är behoven olika från person till person. Därför att det alltid viktigt att du funderar över hur du kommer använda produkten samt hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga. Är du en flitig utövare av trailrun eller långdistanslöpning så är det extra viktigt att du köper en ryggsäck som är framtagen specifikt för det ändamålet. Att bara stirra sig blind på priset eller utseendet på en produkt brukar sällan leda till en lyckad investering, inte minst när det handlar om produkter som berör hälsa och för eventuellt slitage på kroppen. 

Utrustning

Som vi tidigare varit inne på är löparryggsäckar ofta väldigt avskalade i sitt utförande just för att vara så lätta och behändiga som möjligt under den fysiska aktiviteten. Dock behöver en ryggsäck av detta slag inneha en del smart utrustning/fack som möjliggör att du får med dig allt du kan tänkas behöva under löpturen. En del löparryggsäckar har exempelvis specifika fack för vattenflaskor som ofta är placerade fram på bröstet för att du enkelt ska komma åt vattnet under löpningen. Det finns också ryggsäckar som har mobilfack för den som gillar att lyssna på musik när man springer. Sen varierar storleken på ryggsäckarna beroende på modell. Är du ute efter en ryggsäck där du får mer plats för kläder och andra väsentliga artiklar så bör du alltså inte köpa den minsta modellen. 

Flexibilitet

Alla kroppar är unika och det är en aspekt som man behöver ha i åtanke när man köper produkten. Det är av allra största vikt att ryggsäcken sitter bra på kroppen för att du ska få en bra upplevelse under löpturen. Säkerställ därför att du först och främst köper rätt storlek på ryggsäcken samt att det finns en viss flexibilitet. Vad vi menar med det är att du ska kunna justera axel- och bröstremmar så att väskan sitter bra på just din kropp. 

Modell

Vilken modell ska man köpa? Hur mycket skiljer sig löparryggsäckar från varandra? Detta är säkert frågor som man ställer sig själv innan man ska köpa produkten. Det finns idag många olika modeller att tillgå på marknaden och vilken som passar dig bäst är egentligen helt upp till dig och dina behov. Det finns dock väskor som är anpassade för kvinnor respektive för män. Detta med anledning av att kvinnor och mäns kroppar skiljer sig och därför behöver också väskorna göra det för att sitta bra på kroppen. Springer du inte flera gånger i veckan så fungerar det väldigt bra att köpa en allround modell som i regel passar lika bra för män som för kvinnor. 

Användningsområde

Just användningsområdet är kanske den allra viktigaste punkten i den här guiden och som spänner över samtliga punkter ovan. Vilken modell, utrustning samt prisklass du ska titta på när du köper din löparryggsäck beror helt på vad och hur du tänkt använda produkten. Frekvensen av din användning spelar givetvis också stor roll i detta. Är du en utövare som springer långa lopp flera dagar i veckan så ska du givetvis ha en ryggsäck som är lämpad för just detta. Priset kommer vara lite högre med du kommer få en bättre upplevelse när du springer med väskan. Vill du bara köpa en ryggsäck för löpning och använda den någon gång ibland så räcker det med en enklare modell som också ligger lite längre i pris.

FAQ

Samling av vanliga frågor och svar om löparryggsäckar

Vad är skillnaden på en löparryggsäck och en löparväst?

Skillnaden mellan en löparryggsäck och en löparväst är generellt sett väldigt liten. I vissa fall är det faktiskt ingen skillnad alls utan endast två olika benämningar på produkten. Båda produkterna har till syfte att möjliggöra medtagning av energi och vätska under framförallt långdistanslopp och traillöpning. Det som kan skilja produkterna emellan är dess utformning och utseende. En löparväst är i regel mer avskalad och har inte samma förvaringsmöjligheter och volym som en löparryggsäck. 

Finns det löparryggsäckar för damer?

Ja, det finns speciellt framtagna och anpassade löparryggsäckar både för män och kvinnor. Det krävs att produkten sitter bekvämt och stabilt runt kroppen för att inte motverka den fysiska aktiviteten. Män och kvinnors kroppar ser olika ut och därav kan det vara en god idé att köpa en löparryggsäck som är specifikt framtagen för dam om du är av det könet. Det finns också modeller som är unisex som fungerar utmärkt oavsett kön. 

Vad kostar en löparryggsäck?

Priset för en löparryggsäck skiljer sig beroende på modell och utförande. Det finns mer avancerade och utvecklade väskor på marknaden som i regel lämpar sig för den som utövar långdistanslöpning kontinuerligt. Dessa ryggsäckar kostar generellt sett mer och för att ge dig en indikation så ligger dem mellan 900-2500kr. Billigare modeller går att hitta för 400-800kr.

Källor

Konsumentomdömen
Vi har inte kunnat hitta något objektivt test som gjort på löparryggsäck. Däremot har vi samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.