KANINBUR

Marknadens bästa KANINBUR

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Husdjur » Kanin » KANINBUR

BÄSTA KANINBUR

Är du på jakt efter ett trivsamt och roligt hem för din kanin? Då kan vi informera dig om att du hamnat rätt. Vi kommer i den här guiden ge dig värdefull information kring vad det finns för olika typer av kaninburar, vad som är viktigt att tänka på innan du genomför ditt köp samt vilken kaninbur som faktiskt är bäst – både sett till kaninens välmående och för dig som djurägare.

Att ha husdjur är för många en självklarhet. Det ger oss både glädje, gemenskap, lek och inte minst en stor portion med mys. Med det är inte att förglömma att husdjur kräver både tid och pengar från dig som husägare och för att djuret ska må bra och trivas behöver du ta hand om ditt djup precis på samma sätt som du själv vill bli behandlad. Kaniner är idag en av de vanligaste och mest populära husdjuren vi har i Sverige. Kaniner är en stor favorit bland barn och ett relativt lättskött djur att ta hand om och därför ser vi idag att många barnfamiljer är just kaninägare. Till skillnad från exempelvis en hund så är kaninen ett djur som klarar sig väldigt bra själv och som emellanåt kräver mindre uppmärksamhet från dig som ägare. Dock behöver du fortfarande tillgodose djurets behov och ta ansvar för att ditt djur mår bra. För att skapa trivsel och en trygg miljö för din kanin så behöver du ha en bur eller ett hus som kaninen kan leva och bo i. Idag finns det mängder av olika varianter och modeller av kaninburar på marknaden vilket kan göra det svårt för dig som djurägare att veta vilken man ska ha. Ett bra riktmärke när man inhandlar burar och andra produkter som är relaterade till husdjuret är att utgå från djuret och vad man tror den kan trivas bra med. Detta i kombination med att det ska vara lättskött och enkelt för dig som husägare är viktiga faktorer när vi köper kaninburar. Häng med i vår guide och hitta den optimala kaninburen för både dig och din kanin!

SÅ VALDE VI UT BÄSTA KANINBUR

Att köpa en kaninbur är en viktig och avgörande faktor som kommer spela roll på hur din kanin i förlängningen kommer att trivas. Precis som för oss människor så vill man ha ett trivsamt hem där man känner sig trygg och skyddad. Att komma få fram vilken kaninbur som är den bästa på marknaden var inte helt enkelt. Mycket på grund av att det inte finns några objektiva och professionella tester som gjort inom området, vad vi kunnat hitta. Vi har därför analyserat utbudet och tagit del av mängder med kundrecensioner och omdömen för att ge dig som läser detta ett så bra beslutsunderlag som möjligt.

Det finns några saker som är extra viktigt att ha med sig och tänka på när man köper en kaninbur. För det första så spelar storleken en avgörande roll och det är också det som sätter standarden för hur ditt djur kommer att trivas. En kanin behöver plats för att kunna skutta runt och en för liten bur kan leda till att din kanin känner sig deprimerad och nedstämd. Vi som djurägare bär också ett stort ansvar på våra axlar, det är ju faktiskt vi som ska se till att våra djur har det bra och mår bra. Att säkerställa djurens basbehov är därför av yttersta vikt och därför är det viktigt att köpa en kaninbur som är utrustad med de delar som en kanin behöver för att leva och må bra, som exempelvis matskål, vattenflaska, en trygg plats under tak osv. Vi har därför i denna guide tittat extra noga på delar som storlek, grundutrustning, utformning, pris och helhetsupplevelsen för ditt djur.

När det kommer till kaninburar så kan dessa också delas in i två olika kategorier, inomhusburar och utomhusburar. För det är ju så att kaninen är djur som både kan leva ute och inne och beroende på om du tänkt köpa en inomhusbur eller utomhusbur så kan det skilja sig en hel del i allt från utförande, storlek och pris. Utomhusburar är vanligtvis av modell större med anledning av att man har mer plats för en bur ute kontra inne. Kraven och rekommendationerna på burarna skiljer sig också beroende vart du tänkt ha den någonstans. Så för att underlätta din köpresa så kommer vi i denna guide att utgå från följande delar:

  • Bästa kaninbur utomhus
  • Bästa kaninbur inomhus

BÄST I TEST INOMUS!

Bästa kaninbur inomhus

SAVIC CAESAR 3 MARSVIN- OCH KANINBUR

Specifikation

2 våningar
Rymlig och stilren
Komplett med utrustningen på bilden

  • 4,2 av 5 stjärnor på Amazon (97)

UTMÄRKT VAL INOMHUS!

kaninbur bäst i test inomhus

KERBL MAXI BALDO TWIN GNAGARE BUR

Specifikation

2 våningsplan
Enkel att hålla ren
Utrustning medföljer
Två gallerfack

KOSTNADSEFFEKTIV!

Kaninbur inomhus

KERBL 82710

Specifikation

2 våningar
Rymlig och stilren
Komplett med utrustningen på bilden

  • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon (1360)

BÄSTA KANINBUR UTOMHUS

kaninbur bäst i test utomhus

TRIXIE UTEBUR MED 2 VÅNINGAR BLÅ/VIT

Specifikation

Kaninburarnas Rolls-Royce
Hållbara materialval
Trivsam hytt på plan 2
2 våningsplan
Rymlig
Läckert utseende

STILREN DESIGN!

Kaninbur utomhus

TRIXIE NATURA UTEBUR 2 VÅNINGAR

Specifikation

Praktisk och stilren
Sovplats & lekutrymme
2 våningar
Dörr för enkel öppning
Stabilt galler

KOSTNADSEFFEKTIV!

Bästa kaninbur utomhus

2-VÅNINGS KANINBUR

Specifikation

2 separata våningar
Snyggt utförande
Stabilt galler
Enkel rengöring
Lätt att montera

KÖPGUIDE KANINBUR

Att investera i ett trivsamt hem för din kanin är den bästa och viktigaste investeringen du kan göra. Men det kan självklart också finnas en utmaning i att veta vilken bur man ska köpa, vad man ska tänka på och vad som är viktigt för djuret. Som alltid när vi införskaffar oss något nytt så är det av högsta vikt att läsa på och ta reda på fakta inom området, det är givetvis än mer viktigt när det handlar om vårt djur. Kaniner har precis som vi människor basbehov som behöver tillfredsställas och för att din tid med ditt nya husdjur ska bli så trevligt och som möjligt så har vi tagit fram en köpguide med viktiga delar som du bör känna till och fundera på innan du införskaffar din nya kaninbur.

Storlek
En kanin behöver utrymme för att kunna skutta runt och busa av sig. Likaså mår den bra av att ha olika platser för att kunna utgöra vardagsbehov som att bajsa, kissa, äta, dricka samt en plats att bara koppla av på. Det finns bestämmelser från Jordbruksverket som visar på hur stor buren behöver vara. Det baseras på vikten hos kaninen. En kanin som väger 2kg får inte ha en mindre bur än 0,5m2. En kanin som väger mellan 2-3,5kg behöver ha en bur på minst 0,7m2. Mer information om detta finns som sagt att tillgå på jordbruksverket.se. Du behöver givetvis också anpassa storleken beroende på antal kaniner. Har du fler än en kanin så behöver kaninburen också vara större.

Utrustning
Läs på om vad för typ av grundutrustning som ingår när du köper en kaninbur. Det är inte alltid som utrustning och lekartiklar ingår när du köper en bur men i vissa fall medföljer detta. Är det så att du köper en bur där utrustning som vattenflaska, matskål, hus etc inte ingår så är det viktigt att du inhandlar detta separat. Detta utgör nämligen kaninens basbehov och för att kaninen ska hålla sig frisk och glad så behöver du denna utrustning. Trots att en kanin många gånger kan ses som ett lugn och stillaliggande djur så mår den bra av att få leka av sig med jämna mellanrum. Inhandla därför någon form av leksak till din kanin, kan exempelvis vara ett hinder att hoppa över då kaniner gillar att hoppa. Du som är kreativ och har tid kan också tillverka egna leksaker för ditt husdjur.

Galler
Gallret på en kaninbur är kanske inte det första man tänker på. Men gallrets utformning är faktiskt en viktig del som kan bidra till en bättre hälsa för din kanin. Visa kaninburar har galler trådar som sitter väldigt tätt intill varandra vilket kan göra att det blir sämre ventilation genom buren. Ska du köpa en inomhusbur så rekommenderas det att du har lite större mellanrum på galler trådarna, på så sätt strömmar luften lättare igenom buren och din kanin får ett bättre klimat. Då kaninen är ett en typ av gnagare så behöver också gallret vara tillverkat i stål. Annars finns det risk för att din kanin ska gnaga hål på gallret och rymma.

Skötsel
Att ha husdjur kräver en hel del skötsel från dig som djurägare. Bortsett från att ge ditt djur uppmärksamhet och kärlek så är detta den viktigaste plikten du har som djurägare. Att se till att ditt djur har det rent och trivsamt är avgörande för såväl hälsan som välmåendet hos ditt djur. En del kaninburar kan vara svårare och krångligare att sköta om kontra andra. Är du en person som föredrar enkelhet och lätt skötsel så bör du läsa på om hur du sköter som kaninburen och vad som krävs från dig som kaninägare. Dock är det så att oavsett bur så kommer du titt som tätt att behöva fylla på med vatten, mat samt byta ut hö åt din kanin.

Djurets behov
Oftast när vi köper en produkt så utgår vi från våra egna behov. När det kommer till att köpa produkter och i synnerhet ett hem åt vårt husdjur så behöver vi tänka om lite och få ett annat perspektiv på vad som är viktigt samt vilka behov som ska tillfredsställas. Ett bra riktmärke är därför att du utgår från kaninens behov och köper en bur som matchar just dessa. Läs på om hur kaninen trivs och hitta därefter en bur som går i linje med detta.

FAQ

Här har vi sammanställt frågor och svar som ofta ställs kring kaninburar.

Hur stor behöver en kaninbur vara?

Det finns regler på hur stor en kaninbur behöver vara för att en kanin ska trivas och må bra. Storleken på buren baseras på kaninens vikt. Väger din kanin 2kg så får buren inte vara mindre än 0,5m2. Har du en kanin vars vikt är mellan 2-3,5kg så ska buren vara minst 0,7m2. Mer information om detta finns att tillgå på Jordbruksverkets hemsida.

Hur ofta behöver man städa kaninburen?

Kaninburen bör städas dagligen för att skapa en god hälsa och minimera olika sjukdomsproblem som kaninen kan råka ut för. Vanligt förekommande roblem som kan uppstå för kaninen vid misskötsel av burrengöring är rinnande ögon och nästa. Detta på grund av irriterande ämnen från indränkt bottenmaterial. Var därför noga med att städa kaninburen dagligen.

Kan kaniner vara i buren hela tiden?

Nej, en kanin spenderar större delen av sin tid i buren men behöver med jämna mellanrum få komma ut och rastas. Ett bra sätt att rasta din kanin utan att behöva vara orolig för att den ska smita är att införskaffa ett koppel. Med hjälp av ett koppel kan kaninen röra sig fritt både inomhus och utomhus.

Kan en kanin leva utomhus?

Det beror helt på klimatet. Bor du i södra delen av Sverige där det i regel är lite mildare temperatur på vinterhalvåret så klarar kaninen utmärkt av att bo ute under vintern. Norröver däremot där kan bli riktigt kallt behöver man ta in kaninen utan vinterhalvåret. Blir det alldeles för många minusgrader så blir det inte ett trivsamt klimat för kaninen och risken är tillslut att kaninen dör om kylan håller i sig.

Vad äter en kanin?

Vad gäller utfodring av kaniner så ska man komma ihåg att kaniner är betande djur dvs gräs- och örtätare. Det innebär att en kanin kan leva ett helt liv på att endast äta gräs och hö av god kvalitet. Det finns heller ingen risk för att din kanin skulle få näringsbrist om du endast ger den gräs och hö. Du kan givetvis ge kaninen någon grönsak men detta är alltså inte nödvändigt för kaninen i fråga.

Källa

Professionella och objektiva tester av kaninburar på marknaden var i detta läget i stort sett obefintligt. Utbudet av tillräckligt underlag för kundrecensioner var inte heller tillräckligt stort för att vi skulle kunna få oss en bra uppfattning om produktens kvalité. Därför har vi valt med denna produkt att skapa oss en helt egen uppfattning kring produkten. Den är baserad på hundratals recensioner och en gedigen research av produkternas specifikationer och övrig information från tillverkaren.