BILKAMERA

Marknadens bästa BILKAMERA

HÖGSTA KUNDBETYG
REKOMMENDERAD AV EXPERTER
BÄST PRIS

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Home » Teknik & Internet » BILKAMERA

BÄSTA BILKAMERA (DASHCAM)

Letar du efter marknadens bästa bilkamera? Eller dashcam som den heter på engelska och som används flitigt även här i Sverige för att beskriva produkten. Namnet dashcam kommer nämligen från att kameran sitter placerad på instrumentbrädan (eller i vindrutan).
En bilkamera är ett smidigt sätt att varje dag dokumentera och filma dina bilresor. Bilkameran har främst gjort sig känd genom klassiska Youtube-klipp. Allt ifrån polisjakter där man får följa jakten från polisens egen bilkamera, till krockar eller nära döden ögonblick längs vägarna. Bilkameran fångar upp alla dessa ögonblick där du själv inte hinner eller har möjlighet att plocka upp din mobiltelefon.

Det är dock inte för Youtubes skull som bilkameran finns till. Den fyller ett syfte att dokumentera eventuella trafikhändelser, exempelvis en krock eller liknande. Bilkameran eller dashcam är dock inte laglig i alla länder och lagen kring dem har varit omdebatterad i Sverige. Idag är den laglig med vissa typer av förbehåll, läs mer om vad lagen säger om bilkameran längre ned.

Vi har här sammanställt all nödvändig info som du kan tänkas behöva inför ditt köp av bilkamera. Samt att vi har valt ut våra favoriter på marknaden utefter objektiva tester och kundomdömen från ett flertal stora sajter.

SÅ VALDE VI UT BÄSTA BILKAMERA

Bilkamera (dashcam) finns det förvånansvärt många ute på marknaden, med tanke på att lagen fortfarande innehåller en del gråzoner. När vi påbörjade vår research efter den bästa bilkameran på marknaden, började vi leta efter objektiva tester. Med objektiva tester av bilkamera, menar vi tester som är gjorda av en utomstående aktör (dvs inte varumärkena själva). Om det finns en del olika källor och relativt uppdaterade tester är det en perfekt källa enligt oss att börja hitta våra favoriter. I detta fall fanns det flertalet uppdaterade tester från både svenska testhus och utländska (vi nämner de relevanta under källor längre ned).

När vi läst igenom de uppdaterade testerna med relevant information började vi titta närmare på vilken bilkamera som har bäst recensioner och omdömen från konsumenter. Det ger oss en bild av hur kameran agerar under en längre tid än under de korta testen.

Efter allt detta hade vi skapat oss en bild över vilka bilkameror som var favoriter bland test husen och konsumenterna. Därefter värderar vi detta tillsammans med de kriterier som vi anser att en bilkamera bör ha idag. De områden som vi värderat och valt att titta extra noga på är:

Bildkvalité – En självklarhet idag med tanke på den höga kvalitén som vi går runt med i telefonen. Att bilkameran skulle ha en betydligt mycket sämre kändes oförlåtligt.

App/Programvara – För att en bilkamera idag skall kännas modern och fullt användbar anser vi att det krävs en app att koppla upp gentemot. Programvara bör också finnas för både Mac & PC.

Skärm – Det finns bilkamera både med och utan skärm. Där vi anser att de med skärm är betydligt mycket effektivare. För att minska mellanhänder och kunna gå igenom materialet direkt på plats, vid exempelvis en olycka.

Funktioner – Kamerorna kan vara utrustade med flertalet smarta funktioner såsom: Röststyrning, GPS och Parkeringsläge.

Bäst i test!

Garmin dash cam 66w

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 180 grader
Maxlagring: 256gb
Display: Ja (2.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

  • M3 Rekommenderar
  • 4,5 av 5 stjärnor på Amazon (3833 st)
  • 4 av 5 hos PC Mag

UTMÄRKT ALTERNATIV!

bäst i test bilkamera

Garmin Dash Cam Mini 2

Specifikation

Upplösning video: 1080p
Vid lins: 140 grader
Maxlagring: 512gb
Display: Nej
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

BRA ALTERNATIV!

Bästa bilkamera

Garmin Dash Cam 57

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 122 grader
Maxlagring: 64gb
Display: Ja (2.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

  • 4,3 av 5,0 på Amazon (2129st omdömen)
  • 5 av 5 stjärnor från t3.com

BRA OMDÖMEN!

Nextbase 522GW

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 140 grader
Maxlagring: 128gb
Display: Ja (3.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja

  • M3 Bäst i test
  • 4,4 av 5 stjärnor på Amazon (1940 st)
  • 4 av 5 hos PC Mag
  • 9,1 av 10 hos PC Tidningen

DASHCAM - EN KÖPGUIDE FÖR BILKAMERA

Innan du bestämmer dig för att köpa en bilkamera rekommenderar vi att ni läser vår köpguide. Bilkameran har blivit populär i Sverige för att framförallt ha bevismaterial under en olycka, för att se helt enkelt vems fel det var. Men precis som alla andra typer av kameror finns det olika prisklasser och desto mer du betalar, desto fler funktioner får du. Här har vi listat de funktioner hos en bilkamera som vi anser är viktigast att titta på.

Bildkvalitet
Som alltid när det kommer till kameror har bildkvalitet den mest centrala rollen när det kommer till funktioner. En bra tumregel att använda kring bildkvalitet, är att desto högre upplösning bilkameran har, desto bättre bildkvalitet. 1080p upplösning är en klart godkänd nivå för de flest tillfällena. Dyrare modeller erbjuder mer skarp 4K-upplösning eller Full HD för att försäkra sig om att få med exempelvis registreringsnummer.

När det kommer till bilkamera behöver du ha i åtanke att vi lever i ett land där det är mörkt en stor del av året. För att materialet som en bilkamera filmar i mörker skall kunna vara användbart, behöver den vara utrustad med mörkerseende. Annars kommer den ha svårt att kunna fånga upp tillräckligt tydligt. Därför skulle vi rekommendera att alltid se till att den har just denna funktion. Annars löper du risk att köpa en dashcam som inte går att använda under stora delar av vinterhalvåret.

Montering
Bilkameran eller dashcam som den benämns ofta kan fästas framförallt på två olika sätt i bilen. Det vanligaste är att du fäster den på insidan av vindrutan med ett sugkoppsfäste. Det andra sättet är att du kan fästa den på instrumentbrädan (dashboard) med ett klisterfäste.

App/programvara
De flesta bilkameror idag har en programvara för PC och Mac, samt en app som kopplas upp mot kameran. Apparna är mer och mindre avancerade. En del är väldigt begränsade medan en del är helt centrala i kontrollen av bilkameran. En del av kamerorna styrs helt från appen där du kan ändra upplösning och inställningar. Samt att kunna se material direkt i mobilen. På det sättet behöver du inte ta ur MicroSD-kortet ur kameran för att se inspelningen.

Display
En del bilkameror har en display som gör det möjligt att exempelvis ställa in bilden korrekt från början. Det är också möjligt att ändra inställningar och se inspelat material på den av dessa. Har kameran en app får du ut det mesta av de funktioner som vi anser nödvändiga av en display. Men saknar kameran en app, kan display vara ett godkänt alternativ.

Parkeringssensor
Att bli påkörd medan bilen står parkerad är en av de mest frustrerande olyckorna som finns idag, speciellt om personen som kört på dig smiter. Då står du där med en skada på bilen och ingen som kan ta på sig skulden för olyckan. Med en parkeringssensor på bilkameran har du möjligheten att fånga denna olycka. Den kallas även för G-kraftsensor och aktiveras när något händer, exempelvis någon backar in i din bil. Då har du möjlighet att faktiskt redogöra för vad som hänt.

Röststyrning, WiFi och GPS
En del av de dyrare modellerna har möjligheten att koppla upp sig gentemot en GPS. På detta sätt kan de fastställa din position och eventuell hastighet vid eventuella olyckor på ett snabbt och smidigt sätt. Det kan vara extra viktigt vid krångliga olyckor som behöver utvärderas djupare.
Röststyrning är en annan funktion som de mer exklusiva modellerna har, där de kan kopplas upp gentemot Alexa.
Ett trådlöst WiFi som det går att koppla upp sig emot möjliggör för dig att överföra videoklipp direkt till mobilen och därifrån justera delar av inställningarna.

Dubbelkamera
Dashcam går att hitta med två kameror som filmar i två riktningar, fram och bak. Dvs du får en kamera som även filmar bak mot baksätet. Den bakre kameran har dock oftast svårigheter när det kommer till fånga upp fordon eller liknande som bakifrån. Den fångar till största del upp passagerarna, vilket gör den användbar för exempelvis taxichaufförer.

Lagring
Bilkameror saknar uteslutande idag någon egen lagring utan du behöver använda dig av ett externt MicroSD-kort. Det är en extra kostnad som du behöver också räkna med när du köper din bilkamera. Rekommendation är att lägga lite extra pengar på ett SD-kort med större lagringsutrymmet, för att slippa rensa enheten hela tiden.

FAQ

Vanliga frågor och svar om bilkamera (dashcam).

Varför bilkamera?

Syftet med att ha en bilkamera är för att dokumentera eventuella händelser i trafiken för att ha som underlag vid exempelvis försäkringsärenden. Det kan även användas i bilen av exempelvis taxichaufförer som vill filma passagerare i baksätet.

Vilken bilkamera är bäst?

Vi anser att bästa bilkamera är Gamrin Dash Cam 66W, tätt följt av tvåan Nextbase 522GW.

Är bilkamera lagligt?

Ja bilkameran (dashcam) är lagligt i Sverige sedan 2016. Frågan kring dashcam och om den är laglig i Sverige är fortsatt diskuterad och Integritetsskyddsmyndigheten ställer sig tveksam till kamera i bilen. Högsta förvaltningsdomstolen slog dock fast 2016 att det är lagligt i Sverige att använda sig av en kamera i bilen utan att ansöka om särskilt tillstånd.

Det är dock viktigt att tänka på att samma regler inte gäller utomlands. Alla länder har egna regler kring dashcam/bilkamera och därför bör du ta reda på de lokala lagarna om du använder den i din bil.

Vad kostar en dashcam?

En dashcam kostar allt ifrån 2-300 kr till 3-4000 kr. Antalet funktioner och kvalitén på kameran avgör till stor del prissättningen.

Källa

Det har gjorts ett flertal objektiva tester av bilkamera vid olika tillfällen. Vi har använt oss av ett par av dessa källor för att skapa oss en uppfattning om den bästa bilkameran. Detta tillsammans med kundomdömen av konsumenter från flertalet stora sajter, har vägts in i vår värdering av kamerorna.

Test bilkamera av M3 – 2020-03-04
https://m3.idg.se/2.1022/1.731416/dashcam-test

Test bilkamera av TechRadar – 2021-07-12
https://global.techradar.com/sv-se/best/basta-bilkamera

Test bilkamera av TechGearLAb – 2021-06-17
https://www.techgearlab.com/topics/cool-gadgets/best-dash-cam

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter.

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Konsumentomdömen
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.