Kattlucka chip

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
kattlucka chip bäst i test

SureFlap Microchip Cat Flap

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa kattlucka med chip

Kattlucka med chip ger dig som ägare full kontroll över vilka katter som kommer in genom luckan. Säg adjö till ovälkomna katter som kliver in i ditt hem, eller grannkatten som gärna smiter över för lite extra mat. En kattlucka med chip installeras och programmeras för din katt eller dina katter. Luckorna kan installeras på flera katter om du har det. Det behöver alltså inte endast vara en katt som har ett chip till kattluckan.

Att ha en utekatt medför en del utmaningar, där en av dem är just möjligheten att låta katten gå ut och in. En del kattägare har ett fönster öppet under sommartid som katten kan ta sig in och ut igenom. Men det är desto svårare på vintern att ha ett fönster ståendes öppet. Då är en kattlucka ett utmärkt sätt att ge dig och katten frihet.

Har du dessutom valt en kattlucka med chip kommer du se till att det bara är din katt eller katter som faktiskt kommer in i ditt hem.

UTMÄRKT VAL!

bästa kattlucka med chip

Petsafe Microchip kattlucka

TOPP PRYLEN!

kattlucka chip bäst i test

SureFlap Microchip Cat Flap

MEST AVANCERAD!

kattlucka med chip

Kattlucka Sureflap CONNECT

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Våra betygsättningar och analyser är alltid objektivt styrda och vi tar inte emot några gåvor eller ersättningar för att betygsätta produkterna. 
Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna.

Så valde vi bästa kattlucka med chip

När vi sökte igenom marknaden efter den bästa kattluckan med chip valde vi att fokusera extra mycket på en del utvalda punkter. Detta är en produkt där prisskillnaden inte är enorm och inte heller är det överdrivet mycket extra funktioner som finns. Utan när vi sökte igenom marknaden hittade små skillnader mellan de olika luckorna. Vi valde framförallt att titta närmare på:

 • Chipavläsning – Detta upplever som en central del i att använda en kattlucka med chip. Dvs att den kan läsa av kattens id-chip (som de flesta katter är utrustade med) och som även veterinär bland annat använder. Sedan var det ett plus såklart om man kunde använda en separat id-bricka om så önskas. Men där upplever vi att risken för att katten tappar den är relativt stor och därmed blir utelåst.

 • Riktningsfunktioner – En annan egenskap som vi värderar högt i valet av kattlucka med chip är möjligheten till att styra riktningarna av luckan. Med andra ord att du kan välja om katten kan gå både ut och in. Eller om du vill att katten skall vara inne just denna natt, då har du möjlighet att låsa luckan så den inte öppnas.

 • Batteritiden – Om man väljer att installera en kattlucka som skall gå på batteri, då går det inte att batteritiden är kort. Då tappar kattluckan sitt syfte.

 • Installation – En viktig aspekt för att komma igång med projektet med att köpa en kattlucka med chip. Förlängning av kattluckan är ett extra plus, så att den även passar tjockare dörrtyper.

Innehållsförteckning

SureFlap Microchip Cat Flap

kattlucka chip bäst i test

Pris SureFlap Microchip Cat Flap

SureFlap Microchip Cat Flap erbjuder dig en smidig lösning för dig som söker en effektiv kattlucka med chip. Till ett marknadsmässigt bra pris får du en kattlucka som läser av din katt microchip och låser upp luckan för den. Med ett mått för ingången på ca B 14 x H 12 cm kan den installeras på alla typer av dörrar, väggar och glas. Vilket gör den extremt mångsidig för att passa alla typer av hem. Har du en extremt tjock dörr kan det dock behöva köpas till en förlängningstunnel.

Kattluckan drivs med 4 st AA batterier som håller i ca 6 månader innan de behöver bytas ut. Den läser av din katts chip och är enkel att programmera in, med ett enkelt knapptryck. Sedan lagrar kattluckan din katt chip. Kattluckan har en kapacitet att lagra upp till 32 katter (om du skulle ha så pass många).

Luckan fungerar på sådant sätt att den endast låser upp luckan när din katt närmar sig. Vilket betyder att den öppnas genom att katten går igenom luckan. När luckan stängs gör den det med magnetisk låsning för att undvika luftdrag från luckan.

En komplett kattlucka med chip helt enkelt som du dessutom får till ett riktigt bra pris. När den är batteridriven behöver du inte heller oroa dig för när det är strömavbrott eller liknande. Din katt kommer oavsett kunna komma in genom luckan.

Petsafe Microchip kattlucka

bästa kattlucka med chip

Pris Petsafe Microchip kattlucka

Petsafe Microchip är en kattlucka anpassad för att främst läsa av ordinarie chip (FDX-B, 15 siffror) som finns inplanterade i katter. Har din katt inte ett chip kan du köpa till en nyckelbricka istället som du enkelt fäster på kattens halsband. Kattluckan fungerar lika bra på bägge sätten. Med hjälp av radiofrekvens-id kan den fånga upp bägge två och öppna för de id:n som finns registrerade. Kattluckan har en kapacitet att registrera och lagra upp till 40 katter i sitt system. Du kan därmed registrera hela grannskapets katter om så önskas. Eller så registrerar du endast dina katter och därmed stänger ute ovälkomna gäster.

Luckan har en batteritid på upp till ett halvår och drivs på 4 st AA batterier. Vilket gör att du maximalt två gånger per år behöver byta batterierna i kattluckan. Kattluckan är utrustad med 4 låsinställningar, vilket ger dig som ägare en större kontroll över när katten kan gå ut och in. Du kan välja mellan att ha luckan:

 • Öppen i bägge riktningar
 • Endast kunna gå in
 • Endast kunna gå ut
 • Helt stängd

Installationen av kattluckan går att göra på alla typer av dörrar, vägg, metall och glas. För de två sistnämnda krävs det att du köper till en installationsadapter. För tjockare väggar eller dörrar kan det krävas expansionstunnel också för att kattluckan skall fungera fullt ut.

Kattlucka Sureflap CONNECT

kattlucka med chip

Pris Kattlucka Sureflap CONNECT

Kattlucka med chip som du dessutom kan kontrollera via appen i din telefon. Detta är en mer avancerad kattlucka än de övriga två på våran lista. Kattluckan är utrustad med inläsning av microchip som läser av när din katt närmar sig för att låsa upp luckan. På det sättet kan du bestämma vilka katter som får komma in i ditt hem. Och du slipper oönskade gäster.

Eftersom kattluckan går att koppla upp via en app möjliggör det för ett par extra funktioner som du inte får med en vanlig kattlucka med chip. Det du får möjlighet via appen är:

 • Få notifikationer när katten går ut eller in genom luckan.
 • Låsa eller låsa upp kattluckan.
 • Se statistik över kattens vanor och passeringar genom kattluckan.
 • Dela appen med övriga familjemedlemmar, samt eventuella kattvakter.

Söker du efter en smart kattlucka med chip är Sureflap CONNECT rätt produkt för dig. Den erbjuder ytterligare en dimension när det kommer till att kunna hålla koll på din katt utomhus. Att appen dessutom går att dela med eventuella kattvakter förenklar enormt när du som ägare eventuellt är bortrest.

Kattluckan drivs med 4 st C-batterier och dessa behöver bytas ungefär en gång per halvår. För att undvika att det drar från luckan och därmed släpper in kall luft, har den en magnetisk låsning.

Detta är det bästa du kan hitta idag på marknaden när det kommer till kattlucka med chip. Kostnadsmässigt drar den dock iväg, speciellt med tanke på att du behöver köpa till en separat HUB för att kunna nyttja appen. Men vill du ha full kontroll på din katt och dess rörelser är detta rätt kattlucka för dig.

Köpguide kattlucka med chip

En katt är ett härligt husdjur och framförallt när du hämtar hem det som en liten kattunge. Du leker och gosar med den där lilla pälsbollen, och det känns som att det inte finns ett bekymmer i världen. Men desto äldre den blir, desto mer jobb med den kommer det bli. Även om det inte är i närheten av att ha en hund, är det ändå en del jobb att äga en katt. Har du en utekatt kan ett av de jobben vara att släppa ut och in katten i huset. Det kan upplevas som en liten sak så här med distans till det. Men när katten står och skriker att den vill ut tidigt på din sovmorgon, då kommer du vilja titta närmare på en kattlucka med chip.

En kattlucka med chip är en otroligt bra investering för dig som har katter som vistas mycket utomhus. Det finns dock ett par delar som du bör titta närmare på innan du väljer att köpa en kattlucka med chip. Därför har vi sammanställt en köpguide här nedan med de viktigaste sakerna att tänka till på innan du införskaffar kattluckan.

Dörren

Först och främst är det viktigt att tänka till vilken dörr som kattluckan skall installeras på. Se över dörrtypen och tjockleken på dörren så att det är möjligt att genomföra installationen. Sedan är det viktigt att tänka till vilken dörr som ni vill att katten skall springa igenom. Ett tips är att använda en dörr till ett rum där katten har enkel åtkomst till mat och resten av huset. För när katten kommer in mitt i natten har den förmodligen intresse av att äta och sedan lägga sig bekvämt någonstans. Se till att katten har den möjligheten.

Storlek på luckan

Se till att dubbelkolla storleken på din kattlucka och jämför med din katt. En del kattluckor kan vara för små om du har en relativt stor katt. Se därmed till att katten med marginal kan passera igenom luckan.

Platsindikator

En platsindikator visar för dig som ägare om katten just nu är inomhus eller utomhus. Platsindikator finns både som manuell och digital. Den manuella varianten är en utmaning att ha om du har flera katter. Det är oftast en pil som justeras när katten passerar, men har du flera katter vet aldrig vilken som är ute och vilken som är inne. Den digitala platsindikatorn är desto smidigare och läser istället av chipet.

4-vägslåsning

De allra flesta kattluckor med chip är idag utrustade med en låsningsfunktion som möjliggör för dig som ägare att bestämma när katten kan passera. Det innebär att du exempelvis kan låsa möjligheten för katten att gå ut på kvällen, om du vill att den skall hålla sig hemma. Samma sak åt andra hållet, om du av någon anledning inte vill att katten skall kunna komma in i hemmet.

När du har tittat igenom ovan funktioner och rekommendationer är du nog redo att köpa en kattlucka med chip. Där du ovan har våra bäst i test kattluckor med chip!

Kattlucka med chip

FAQ

Vanliga frågor och svar om kattlucka med chip, hur det funkar och varför det är bra för dig som kattägare att investera i en.

Varför behöver jag en kattlucka med chip?

Att inte ha en kattlucka hemma med en katt som rör sig utomhus är en mindre kombination. Det betyder att katten inte kan röra sig obehindrat in och ut. Vilket betyder i längden att du som ägare hela tiden behöver öppna och stänga för att släppa in katten. Alternativet som fungerar på sommaren är att ha ett fönster eller en dörr öppen. Men vi bor i Sverige och det fungerar inte på vintern. Därför är en kattlucka det perfekta sättet att ge dig och din katt frihet. Att dessutom köpa en kattlucka med chip ger dig möjlighet att förhindra att andra djur kommer in i ditt hus. Kostnaden för en kattlucka med chip är dessutom inte speciellt mycket högre än en vanlig kattlucka.

Vad kostar en kattlucka med chip?

En kattlucka med chip kostar någonstans mellan 1000 kr och 2000 kr, beroende på varumärke.

Hur fungerar en kattlucka med chip?

Det är väldigt enkelt att använda och komma igång med en kattlucka med chip-avläsning. Luckan är låst i utgångsläget och låses upp genom sensorn i luckan som känner av ett inläst chip. Det inlästa chipet är antingen det chip som vanligtvis sitter i katten nacka (samma som veterinären använder). Alternativt en bricka som du fäster på kattens halsband.
För att luckan skall öppnas för din katts chip behöver du registrera det chipet. Det gör du genom att hålla katten i närheten av luckan, och sedan knappa in på tillhörande display att den skall registrera detta chip. Har du flera katter behöver du göra om detta med varje enskild katt.

Går det att installera kattlucka i glasdörr?

Ja det går att installera kattlucka i glasdörr och flera varumärken har stöd för det. Dock kan det krävas extra utrustning för att befästa luckan. Se till att prata med leverantör eller läs igenom produktbeskrivning om den kattluckan har stöd för detta.

Källa

När det kommer till objektiva tester av kattluckor med chip är det svårt att hitta idag. Vi har därför samlat in informationen från andra källor som vi listar nedan. Sedan har vi använt oss mycket av kundrecensioner och sökningar på specifika produkter. 

Zoo.se
https://www.zoo.se/

Arkenzoo.se
https://www.arkenzoo.se/

Firstvet
https://tractive.com/sv/pd/gps-tracker-cat

National Geographic – Fältstudie kring katters rörelsemönster utomhus
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/cat-tracker-shows-where-pets-go

 

TIPS!

Att använda sig av en kattlucka med chip är ett utmärkt sätt att hålla koll på din katt när den går ut och in ur huset. Men det ger dig ingen koll på katten när den är utomhus. För att kunna se vart din katt är någonstans rekommenderar vi dig att titta närmare på en katt gps. Vi har sammanställt sedan tidigare en guide över marknadens bästa gps:er för katter.