Bilkamera

- Bäst i test

Dela på facebook
Dela på twitter

Garmin Dash Cam 66W

Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan. Detta påverkar varken vår betygsättning eller ditt pris när du köper produkten.

Bästa bilkamera (dashcam)

Letar du efter marknadens bästa bilkamera? Eller dashcam som den heter på engelska och som används flitigt även här i Sverige för att beskriva produkten. Namnet dashcam kommer nämligen från att kameran sitter placerad på instrumentbrädan (eller i vindrutan).
En bilkamera är ett smidigt sätt att varje dag dokumentera och filma dina bilresor. Bilkameran har främst gjort sig känd genom klassiska Youtube-klipp. Allt ifrån polisjakter där man får följa jakten från polisens egen bilkamera, till krockar eller nära döden ögonblick längs vägarna. Bilkameran fångar upp alla dessa ögonblick där du själv inte hinner eller har möjlighet att plocka upp din mobiltelefon.

Det är dock inte för Youtubes skull som bilkameran finns till. Den fyller ett syfte att dokumentera eventuella trafikhändelser, exempelvis en krock eller liknande. Bilkameran eller dashcam är dock inte laglig i alla länder och lagen kring dem har varit omdebatterad i Sverige. Idag är den laglig med vissa typer av förbehåll, läs mer om vad lagen säger om bilkameran längre ned.

Vi har här sammanställt all nödvändig info som du kan tänkas behöva inför ditt köp av bilkamera. Samt att vi har valt ut våra favoriter på marknaden utefter objektiva tester och kundomdömen från ett flertal stora sajter.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ PRYLKOLLEN
Prylkollen är skapad för att hjälpa dig som konsument att ta välgrundade beslut vid inköp av produkter. Vårt mål är helt enkelt att ge dig bästa möjliga produkt. Alla åsikter Prylkollen och våra skribenter ger är subjektiva och det är inte säkert att du håller med. Prylkollen.se är en kostnadsfri plattform för dig som besökare och finansieras istället genom samarbetslänkar till våra partners. Du som besökare påverkas inte av dessa länkarna. 

Så valde vi ut bästa bilkamera

Bilkamera (dashcam) finns det förvånansvärt många ute på marknaden, med tanke på att lagen fortfarande innehåller en del gråzoner. När vi påbörjade vår research efter den bästa bilkameran på marknaden, började vi leta efter objektiva tester. Med objektiva tester av bilkamera, menar vi tester som är gjorda av en utomstående aktör (dvs inte varumärkena själva). Om det finns en del olika källor och relativt uppdaterade tester är det en perfekt källa enligt oss att börja hitta våra favoriter. I detta fall fanns det flertalet uppdaterade tester från både svenska testhus och utländska (vi nämner de relevanta under källor längre ned).

När vi läst igenom de uppdaterade testerna med relevant information började vi titta närmare på vilken bilkamera som har bäst recensioner och omdömen från konsumenter. Det ger oss en bild av hur kameran agerar under en längre tid än under de korta testen.

Efter allt detta hade vi skapat oss en bild över vilka bilkameror som var favoriter bland test husen och konsumenterna. Därefter värderar vi detta tillsammans med de kriterier som vi anser att en bilkamera bör ha idag. De områden som vi värderat och valt att titta extra noga på är:

Bildkvalité – En självklarhet idag med tanke på den höga kvalitén som vi går runt med i telefonen. Att bilkameran skulle ha en betydligt mycket sämre kändes oförlåtligt.

App/Programvara – För att en bilkamera idag skall kännas modern och fullt användbar anser vi att det krävs en app att koppla upp gentemot. Programvara bör också finnas för både Mac & PC.

Skärm – Det finns bilkamera både med och utan skärm. Där vi anser att de med skärm är betydligt mycket effektivare. För att minska mellanhänder och kunna gå igenom materialet direkt på plats, vid exempelvis en olycka.

Funktioner – Kamerorna kan vara utrustade med flertalet smarta funktioner såsom: Röststyrning, GPS och Parkeringsläge.

Innehållsförteckning

Garmin dash cam 66w

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 180 grader
Maxlagring: 256gb
Display: Ja (2.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

Pris Garmin dash cam 66w

Bästa bilkamera är Garmin Dash Cam 66W!
Kameran från Garmin är en prisvärd bilkamera med alla nödvändiga funktioner som du kan tänkas behöva. Kameran är utnämnd som en av favoriterna bland flera objektiva test som M3 och Techradar. Detta kombinerat med flertalet höga betyg av konsumenter på flera stora sajter har förstärkt bilden ytterligare när det kommer till kvalitén på kameran.

Denna bilkamera imponerar i bildkvalitén, både i dagsljus och när mörkret faller in. Den har en upplösning på 1440p och vidvinkel på 180 grader, som ser till att inget missas. Men det är framförallt den kompakta designen kombinerat med det användarvänliga gränssnittet som verkligen sätter prägeln på denna kamera. Gränssnittet är detsamma som används i Garmins populära actionkameror.

Trots den extremt kompakta designen har kameran en liten display som navigeras genom knapparna på sidan. Med hjälp av displayen kan du enkelt rikta kameran och sköta samtliga inställningar. En del av inställningar kan göras i appen, men inte alla. I appen kan du även starta kameran, fota stillbilder och se till para ihop kameran med din telefon.

Kameran erbjuder även en hel del bra extrafunktioner som inbyggd GPS, röststyrning och parkeringssensor. Dock kräver parkeringssensor extra utrustning som behöver köpas till separat. Men i det stora hela är detta en perfekt bilkamera att ha med dig ute på vägarna.

nextbase 522gw

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 140 grader
Maxlagring: 128gb
Display: Ja (3.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja

Pris Nextbase 522gw

Bilkameran från Nextbase är ytterligare en favorit som slåss i toppen med Garmin i många av de tester som vi tagit del av. Nextbase 522GW är testvinnare i M3:s test av dashcams och den lyfts även fram i TechRadars. Kameran får också höga betyg av PC Mag & PC Tidningen i deras tester av bilkameror.

Nextbase 522GW ger dig en bilkamera med hög bildkvalitet och en upplösning på hela 1440p. Vidvinkeln ligger på totalt 140 grader och ger dig en bra överblick. Det stora pluset som lyfts fram kring Nextbase är framförallt dess funktionaliteter och mångsidighet. Till ytan är den något stor och klumpig i jämförelse med Garmin Dash Cam 66W. Men det väger den upp med bland annat en tydlig pekskärm på 3,0 tum, lättanvänd app, röststyrning, samt stöd för fler synkroniserade kameror. Det lättanvända sättet att dela klipp via Bluetooth och WiFi är också ett extra stort plus för denna bilkamera.

Nextbase 522GW är dessutom utrustad med parkeringssensor utan att behöva någon extra utrustning. Den har ett uppladdningsbart batteri som gör parkeringsläge utan extrautrustning möjligt i upp till 2 dagar.

Garmin Dash Cam Mini

Specifikation

Upplösning video: 1080p
Vid lins: 140 grader
Maxlagring: 256gb
Display: Nej
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Nej
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Nej
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

Pris Garmin Dash Cam Mini

Den minsta och smidigaste bilkameran för dig som söker en kamera som tar minimal med plats och smälter in enkelt i vindrutan. Garmin Dash Cam Mini placeras med enkelhet bakom backspegeln och göms på detta sätt väldigt bra. Den saknar display skärm och därför är detta också den bästa platsen att placera bilkameran.

Bilkameran är oerhört populär och får ett samlat bra betyg av framförallt konsumenter. Bland objektiva tester lyfts den fram av M3 och TechRadar och får okej betyg där. Det som lyfts fram är smidigheten och enkelheten i kameran. Den är dock begränsad när det kommer till både funktioner och bildkvalitet. Det gör att den inte går toppbetyg hos testhusen. 

Dock ser vi de stora fördelarna med den kompakta designen, de nödvändiga funktionerna och priset. Med tanke på kostnad har de ändå klämt in minimikraven på bildkvalitén, med 1080p upplösning och 140 graders vidvinkel. 

Garmins smidiga och användarvänliga app väger upp extremt mycket när det kommer till denna bilkamera. Den fungerar perfekt för inställningar och all styrning av kameran, med tanke på avsaknaden av display. I det stora hela är det en kostnadseffektiv bilkamera som inte riktigt håller samma höga kvalité som Garmin Dash Cam 66W och Nextbase522GW.

CHORTAU Dual Dash Cam

Specifikation

Upplösning video: 1080p
Vid lins: 170 grader (140 grader bak)
Maxlagring: 32gb
Display: Ja (3,0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Nej
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Nej
Parkeringssensor: Ja

Pris CHORTAU Dual Dash Cam

En stor favorit hos Amazon som har fått över 16 000 recensioner med ett snittbetyg på 4,3 av 5 stjärnor. Chortau Dual Dash Cam är en bilkamera med både inspelning fram och bakom bilen. I detta paket får du inte bara den kamera som skall sitta fram på vindrutan, utan även en att fästa bak på bilen. Den bakre kameran är vattentät och har möjlighet att spela in eventuella olyckor bak på bilen med en vidvinkel på 140 grader. Den kan även fungera som en backkamera för de bilar som inte redan är utrustade med det. 

Kameran kommer med en stor display skärm på 3,0 tum, vilket erbjuder stora möjligheter vid exempelvis backning. Den har också en imponerande skärpa i mörkret, tack vare dess att den är utrustad med 6st LED, IR (infraröd) lampor och super mörkerseende teknik. 

Både främre och bakre kameran fungerar med sin parkeringsmonitor när bilen är parkerad. På detta sätt kan du få hjälp att övervaka eventuella olyckor när bilen står parkerad och du inte är på plats. Ett litet minus för den lilla lagringsytan som den stödjer, då den endast stöder upp till 32gb. 

Garmin Dash Cam 55W

Specifikation

Upplösning video: 1440p
Vid lins: 122 grader
Maxlagring: 256gb
Display: Ja (2.0 tum)
Automatisk start: Ja
Röststyrning: Ja
App: Ja (Android & Apple)
GPS-spårning: Ja
Parkeringssensor: Ja (extra utrustning krävs)

Pris Garmin Dash Cam 56

Sist ut bland våra bäst i test bilkameror hittar vi en enklare variant av vår favorit, nämligen Garmin Dash Cam 56W. Detta är en billigare och något förenklad variant av 66W. Den har samma höga bildupplösning och ger dig riktigt skarpa bilder, precis lika bra som 66W. Det som gör denna till en enklare variant är bland annat vidvinkeln, som ligger på 140 grader (jämfört med 180 grader). 

Trots detta är det en väldigt prisvärd bilkamera, där du får de funktioner du behöver med en skarp bild. GPS:en kopplingen och händelsedekektorn ser till att allt material dokumenteras och sparas vid en eventuell olycka. Den är också enkel att plocka med dig ut för att fotografera eventuella skador om det behövs. 

Rörelsestyrningen och enkelheten med Garmins app är två funktioner som också väger upp det kostnadseffektiva priset på kameran. Sammanfattningsvis en riktigt bra bilkamera som dock har en överman i 66W om du verkligen söker den bästa. 

Dashcam - En köpguide för bilkamera

Innan du bestämmer dig för att köpa en bilkamera rekommenderar vi att ni läser vår köpguide. Bilkameran har blivit populär i Sverige för att framförallt ha bevismaterial under en olycka, för att se helt enkelt vems fel det var. Men precis som alla andra typer av kameror finns det olika prisklasser och desto mer du betalar, desto fler funktioner får du. Här har vi listat de funktioner hos en bilkamera som vi anser är viktigast att titta på.

Bildkvalitet
Som alltid när det kommer till kameror har bildkvalitet den mest centrala rollen när det kommer till funktioner. En bra tumregel att använda kring bildkvalitet, är att desto högre upplösning bilkameran har, desto bättre bildkvalitet. 1080p upplösning är en klart godkänd nivå för de flest tillfällena. Dyrare modeller erbjuder mer skarp 4K-upplösning eller Full HD för att försäkra sig om att få med exempelvis registreringsnummer.

När det kommer till bilkamera behöver du ha i åtanke att vi lever i ett land där det är mörkt en stor del av året. För att materialet som en bilkamera filmar i mörker skall kunna vara användbart, behöver den vara utrustad med mörkerseende. Annars kommer den ha svårt att kunna fånga upp tillräckligt tydligt. Därför skulle vi rekommendera att alltid se till att den har just denna funktion. Annars löper du risk att köpa en dashcam som inte går att använda under stora delar av vinterhalvåret.

Montering
Bilkameran eller dashcam som den benämns ofta kan fästas framförallt på två olika sätt i bilen. Det vanligaste är att du fäster den på insidan av vindrutan med ett sugkoppsfäste. Det andra sättet är att du kan fästa den på instrumentbrädan (dashboard) med ett klisterfäste.

App/programvara
De flesta bilkameror idag har en programvara för PC och Mac, samt en app som kopplas upp mot kameran. Apparna är mer och mindre avancerade. En del är väldigt begränsade medan en del är helt centrala i kontrollen av bilkameran. En del av kamerorna styrs helt från appen där du kan ändra upplösning och inställningar. Samt att kunna se material direkt i mobilen. På det sättet behöver du inte ta ur MicroSD-kortet ur kameran för att se inspelningen.

Display
En del bilkameror har en display som gör det möjligt att exempelvis ställa in bilden korrekt från början. Det är också möjligt att ändra inställningar och se inspelat material på den av dessa. Har kameran en app får du ut det mesta av de funktioner som vi anser nödvändiga av en display. Men saknar kameran en app, kan display vara ett godkänt alternativ.

Parkeringssensor
Att bli påkörd medan bilen står parkerad är en av de mest frustrerande olyckorna som finns idag, speciellt om personen som kört på dig smiter. Då står du där med en skada på bilen och ingen som kan ta på sig skulden för olyckan. Med en parkeringssensor på bilkameran har du möjligheten att fånga denna olycka. Den kallas även för G-kraftsensor och aktiveras när något händer, exempelvis någon backar in i din bil. Då har du möjlighet att faktiskt redogöra för vad som hänt.

Röststyrning, WiFi och GPS
En del av de dyrare modellerna har möjligheten att koppla upp sig gentemot en GPS. På detta sätt kan de fastställa din position och eventuell hastighet vid eventuella olyckor på ett snabbt och smidigt sätt. Det kan vara extra viktigt vid krångliga olyckor som behöver utvärderas djupare.
Röststyrning är en annan funktion som de mer exklusiva modellerna har, där de kan kopplas upp gentemot Alexa.
Ett trådlöst WiFi som det går att koppla upp sig emot möjliggör för dig att överföra videoklipp direkt till mobilen och därifrån justera delar av inställningarna.

Dubbelkamera
Dashcam går att hitta med två kameror som filmar i två riktningar, fram och bak. Dvs du får en kamera som även filmar bak mot baksätet. Den bakre kameran har dock oftast svårigheter när det kommer till fånga upp fordon eller liknande som bakifrån. Den fångar till största del upp passagerarna, vilket gör den användbar för exempelvis taxichaufförer.

Lagring
Bilkameror saknar uteslutande idag någon egen lagring utan du behöver använda dig av ett externt MicroSD-kort. Det är en extra kostnad som du behöver också räkna med när du köper din bilkamera. Rekommendation är att lägga lite extra pengar på ett SD-kort med större lagringsutrymmet, för att slippa rensa enheten hela tiden.

FAQ

Vanliga frågor och svar om bilkamera (dashcam).

Varför bilkamera?

Syftet med att ha en bilkamera är för att dokumentera eventuella händelser i trafiken för att ha som underlag vid exempelvis försäkringsärenden. Det kan även användas i bilen av exempelvis taxichaufförer som vill filma passagerare i baksätet.

Vilken bilkamera är bäst?

Vi anser att bästa bilkamera är Gamrin Dash Cam 66W, tätt följt av tvåan Nextbase 522GW.

Är bilkamera lagligt?

Ja bilkameran (dashcam) är lagligt i Sverige sedan 2016. Frågan kring dashcam och om den är laglig i Sverige är fortsatt diskuterad och Integritetsskyddsmyndigheten ställer sig tveksam till kamera i bilen. Högsta förvaltningsdomstolen slog dock fast 2016 att det är lagligt i Sverige att använda sig av en kamera i bilen utan att ansöka om särskilt tillstånd.

Det är dock viktigt att tänka på att samma regler inte gäller utomlands. Alla länder har egna regler kring dashcam/bilkamera och därför bör du ta reda på de lokala lagarna om du använder den i din bil.

Vad kostar en dashcam?

En dashcam kostar allt ifrån 2-300 kr till 3-4000 kr. Antalet funktioner och kvalitén på kameran avgör till stor del prissättningen.

Källa

Det har gjorts ett flertal objektiva tester av bilkamera vid olika tillfällen. Vi har använt oss av ett par av dessa källor för att skapa oss en uppfattning om den bästa bilkameran. Detta tillsammans med kundomdömen av konsumenter från flertalet stora sajter, har vägts in i vår värdering av kamerorna.

Test bilkamera av M3 – 2020-03-04
https://m3.idg.se/2.1022/1.731416/dashcam-test

Test bilkamera av TechRadar – 2021-07-12
https://global.techradar.com/sv-se/best/basta-bilkamera

Test bilkamera av TechGearLAb – 2021-06-17
https://www.techgearlab.com/topics/cool-gadgets/best-dash-cam

Amazon
Världens idag absolut största e-handelsplats med tillgänglighet sedan 2020 även i Sverige. Detta gör det till en väldigt intressant källa att hämta recensioner och omdömen då de samlar idag in miljontals omdömen om produkter. 

Prisjakt & Pricerunner
Dessa sajter är Sveriges två största sajter när det kommer till prisjämförelser och produktinformation. Här samlas tiotusentals recensioner och betyg angående produkter. Det ger en bra grund tillsammans med flera stora e-handlares samlade recensioner kring produkterna.

Konsumentomdömen 2021
Vi har samlat flera olika stora sajters kundrecensioner och omdömen i denna sammanfattning. De oberoende testerna utförs av testinstitut som exempelvis Råd & Rön, Testfakta m.fl. De har dock aldrig möjligheten att identifiera hur produkterna står sig över tid. Vilket konsumenter faktiskt har och kommer lämna information om produkter som inte håller måttet över tid. Genom att sammanställa konsumenternas omdömen och betyg från flera olika källor får vi ett bra underlag att dra slutsatser på.